Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
lovec
Zkušený diskutér

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od lovec »

FrantaB píše: ...... Co se ráží týče:
Úvodem-35 Whelen je americká verze 9,3x62. Oni moc neznají 9,3x62 (krom relativně pár fajnšmekrů) a mají poměrně problém sehnat náboje nebo aspoň nábojnice, protože v US není běžně k dostání nic, z čeho by šly naformovat, o prvovýrobě nemluvě. Střely .366 tam nic normálně nepoužívá, takže taky problém. Takže to postavili na tom, co měli.
My tady v Evropě moc neznáme 35 Whelen a máme problém sehnat originální střelivo. Máme 9,3x62, máme rodinu ostatních 9,3 na střelu .366 a komponenty. Ale taky máme široký výběr z čeho 35W naformovat. Navíc 9,3x62 má dodnes přídech "exkluzivita, Afrika, drahé" a odráží se to v ceně komponent i matric, jsem si dost jistý že hlavně kvůli marketingu. 35W je balisticky takřka shodný náboj (rozdíly do 3-5%) s dobře (nebo relativně dobře) dostupnými komponenty a mimo jiné i tím vůbec mnohem vhodnější na střílení i pro zábavu.
V USA sa da bezne kupit vsetko pre 9,3x62, ako komponenty, tak aj fabricke strelivo, tie spomenute problemy patria pomerne hlboko do minuleho storocia.
Hornady ponuka dve fabricke laboracie pre 9,3x62, jednu pre 35 Whelen. Tri typy striel pre 9,3mm a styri pre .35". Nabojnice pre oba kalibre, mimochodom stoja rovnako, cca. po 50 dolarov za balenie.
Federal ponuka tri fabricke laboracie pre 9,3x62, dve pre 35 Whelen (s lahkymi strelami).
Remington ponuka jednu fabricku laboraciu pre 9,3x62, dve pre 35 Whelen, v komponentoch maju nabojnice pre 35 Whelen
Nosler ponuka az pat fabrickych laboracii pre 9,3x62 a styri pre 35 Whelen, nabojnice pre oba kalibre, strely troch typov pre 9,3mm a styri pre .35"
Barnes ponuka po jednom type fabrickeho streliva pre oba kalibre, 5 typov striel pre 9,3mm a styri pre .35"

Najbeznejsie matrice stoja pre oba kalibre okolo 40€ a su bezne dostupne v nasich podmienkach.... Detto plati pre ceny komponentov. Celkovo je vsak portfolio komponentov v sucasnosti pravdepodobne vyrazne sirsie pre kaliber 9,3mm.
FrantaB píše: ....
-35W je možné pro střílení na střelnici na krátko, nebo třeba na srnčí někam do cca. 100m nakrmit na nižší rychlosti těžkou revolverovou střelou (358) a mít náboj co zabije, ale nerozbije. U 9,3x62 taková střela běžně k dispozici není, v cal. 30 taky ne. Nejsem si úplně jistý, kolik ze slabého srnčete zbyde k jídlu po zásahu třímachovým střelivem, tedy pokud nechci dělat prdelačkový vývar. O používání revolverovek na střelbu pro zábavu za pár korun ani nemluvě.
-35W je míň náchylný na škrtnutí o tlustou trávu, větvičku a tak. Těžká pomalá v téhle disciplíně vždycky zvítězí (pokud 250 grs na 780 m/s považujeme za "pomalá")
-U těžké pomalé střely jsou z principu lepší a konzistentnější výsledky napříč spektrem dopadových rychlostí a odolností cíle, resp. vzdálenosti střelby a mechanické tvrdosti cíle na ránu (srovnej slabé srnče vs. v bahně vykalištěný kňour). Energie potřebná na deformaci střely a rychlost jejího nástupu je +/- konstantní, takže je zřejmé, že se stoupající rychlostí V0 je "okno" optimální funkce stále užší a užší. Protože energie je funkcí druhé mocniny rychlosti.
-Dostupné fabrické střely končí u cal. 30 na 220 grs. Pro 358 je to 310 Woodleigh, zakázkově se zřejmě dá sehnat 335-340 grs. Z té dlouhé těžké neohrabané hlavně by to mělo jít "roztroubit" někam kolem 700 m/s ještě v normálních tlacích. To je pekelné kladivo s úplně nechutným BC, srovnatelné s 338, akorát ještě větší a těžší. U nás prakticky úplně zbytečné....
Do 9,3x62 je mozne pouzit strelu 12,5g SP od S&B za par halierov, pouzit laboraciu s vhodnou rychlostou a je vybavene. Za par drobnych je naboj aj na lov, aj na zabavu na strelnicu... Standardne dostupne strely u 9,3mm koncia na 325grs. a dostupnost je na diametralne lepsej urovni ako exoticke Woodleigh pre 35 Whelen (Woodleigh ponuka napr. aj 320grs. pre 9,3mm). Staci mi sadnut do auta, prejst ca. 40km a mam na vyber bud samotne strely Oryx 325grs. alebo hotove fabr. strelivo s touto strelou. O tom moze uzivatel 35 Whelen len snivat. Samozrejme, pocita sa s prebijanim, ale aj tu taha za kratsi koniec v sirke dostupneho sortimentu....

FrantaB píše:Výhoda pro českého lovce? Když ve zmrzlém rákosí budu pudově dostřelovat útočící prase na hlavu ráží 30R Blaser z jednušky, s trochou "štěstí" koupím do holeně nějakou tu střepinku, ať už ze střely nebo z kosti. Pokud netrefím, mám dost problém. 35W to prostě prohrne a nazdar, většinou nebude mít důvod se nějak dramaticky rozpadat. Pokud netrefím, zaopakuju nebo si zkusím koupit špetku času tím, že použiju všechnu váhu a mohutnost, co mi ta těžká hlaveň dává. Ublížit by jí to fakt nemělo, pažbu kdyžtak opravím. Mnohem snazší než takhle použít gun s lehoučkou hlavní, navíc za (více)roční rozpočet na koníčky.
Trochu přehnané a "na hulváta" ale je to tak.
Toto forum cita aj kolega, ktory minimalne dvom utociacim kusom ciernej vrazil lauf "medzi svetla", jeho Blaser R93 to prestal bez uhony - prakticka skusenost.
Takisto spoliehat sa na to, ze 35 Whelen nieco "prohrne" a tridsiatkovy kaliber uz nie (a pre aspon vzdialenu objektivitu treba pripustit rovnaky typ strely) - to je uz stav, kedy je prianie otcom myslienky.
(len mimochodom, 180grs. strela v kalibri .30" ma takmer zhodne prierezove zatazenie ako 250grs. v kalibri .358", cca. 0,271 vs 0,279)
Prakticke skusenosti pri prevadzke .30" (30-06 a 300WM) vs. 9,3x62 zatial nic take nepriniesli.

Vsetky poznamky su myslene ako informativne upresnenie, nie kritika volby kalibru alebo platformy na prestavbu.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

lovec> jen jako poznámka na okraj - jako aktivní a spokojený uživatel jak 30 kalibru (300 WM) tak "devítkového" kalibru (375 HH) musím říct, že z praktické zkušenosti je 375 znatelně méně náchylná ke změně trajektorie apod. při nárazu na překážku. Ano, neporovnávám stejné střely, anžto používám různé, zato přes překážku jsem střílel obojím...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Bolo by divne keby tam rozdiel nebol, ale nebudem to rozoberat v tejto teme.... :wink:
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Já bych řek, že každý máme jiná měřítka hodnot, každého z nás uspokojuje něco jiného a jinak. Samozřejmě výběr základu pro přestavbu, samotná podoba přestavby a výběr ráže má určitou míru racionálních pohnutek, ale má taky určitou míru toho vnitřního uspokojení, které může být pro jiné nepochopitelné. Prostě, jestli má z toho majitel potěšení, nemusí to ani střílet. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Z praktickej stranky nemam vyhrad, "prestavbu" na platforme Mauser 98 mam v hlave uz nejaky cas pripravenu. Musi vsak pockat zrejme na druhu polovicu tohto roku, prip. na buduci rok. Na seriozne dokoncenie projektu je potreba mat dostatocnu casovu rezervu - mat pripravenu celkovu koncepciu buducej zbrane, potom zohnat vhodny zaklad na prestavbu. Pri nestandardnom, prip. wildcatovom naboji zohnat a pockat na vyrobu vystruzniku. Objednat solidnu hlavnovinu, kde je kvalita overena casom. Puskar potrebuje nejaky cas. Medzitym zadovazit matrice a komponenty. Zabehnut hlaven, neodflaknuty break-in viditelne prospieva presnosti. Otestovat a vyladit laboracie. More a more investovaneho casu, namahy a niekedy aj penazi. No a potom konecne sa vybrat na lov alebo na sutaz.... :P
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

lovec> jistě, však jsem psal, že je to poznámka jen na okraj. A na stranu druhou máš pravdu, že říct jednoduše, že kde 30 selže, 9,3 nebo 9,5 to "provalí" a opačně, to rozhodně taky nejde.

dalas> coby sám exot, mám slabost pro exoty a z toho titulu mám také v oblibě nejrůznější exotické ráže...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

BwanaHunter píše:... říct jednoduše, že kde 30 selže, 9,3 nebo 9,5 to "provalí" a opačně, to rozhodně taky nejde....
Presne tak som to myslel. :wink:
Every Shot Counts
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Ad poznámky od lovec:
-měl jsem napsat "neznali" (1922, ostatně ještě tak 50-60 let dál). Na druhou stranu dobrá dostupnost 9,3x62 platí jenom v dobře dopravně dostupných oblastech, to co špeditérské firmy považují za "remote areas" (a dost jsem se divil co všechno do toho spadá) jsou na tom úplně stejně špatně jako před půl stoletím. Backorder, čekání pár týdnů na dodání... 35W si naformují v každé díře po granátu, kde mám/nemám náboje rozhoduje o bezpečné existenci.

-jak jsem už napsal-je to ráže od přebíječe pro přebíječe (a spíš pro "tvořiče" než "optimalizující sestavovače"). A ten není 100% závislý jenom na fabrických komponentech... 12,5g SP potřebuje na dobrou funkci asi 620 m/s a víc, mám ten dojem. To na slabý měkký kus není vůbec málo, IMHO

-Ad výhoda pro českého lovce-nikde nepíšu že 30R Blaser neprojde, to by mně ani nenapadlo. Napsal jsem, že s 30R mám u toho 2,5-3M střeliva slušnou šanci na to chytit střepinu do holeně. Buď ze střely, která rozhodně v téhle rychlosti nebude mít po nárazu na tvrdé moc velkou chuť držet pohromadě, nebo úštěpek kosti-v těch rychlostech se všechno spíš tříští. Tohle u pomalé těžké prostě odpadá, tam se láme a praská.

Ještě ke spouštím-to přece není definitivní lifetime komponent, zvlášť ne u M98 a odvozenin... Úpravy, výroba-fabrické/puškařské/vlastní...
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Krásná diskuze :) Ani se mi nechce říkat, že v tomto vláknu celkem OT :)
Úvahy a přípravu k přestavbě by se mi asi sotva podařilo popsat tak perfektně, jako to udělal Lovec. Každý to máme nastavené trochu jinak, způsoby lovu, fyzické možnosti, praktické zkušenosti. Pokud hodnotím cizí, nekomerční projekt, těžko do něj mohu promítat své osobní požadavky a tvrdit, že je chyba pokud je nespňuje.

Muška K95 vylomená při použití "vystřelené" zbraně k sebeobraně. Není to ideální zbraň pro tyhle účely - možná to ani nebylo v konstrukčním zadání. Na druhou stranu nejsou ty následky pro zbraň nijak fatální :)
K95 Muška.jpg
K95 Muška.jpg (30.66 KiB) Zobrazeno 7798 x
Myslím, že to "semínko plevele" v tomto vlákně - Mildova otázka na srovnání individuálně upravené ZG 47 s novoprodukcí pušek systému Franze Jägera se sklopným blokem (K77, K95 nebo třeba i obdobných Merkelů) je z pohledu tazatele pochopitelná ale třeba z mého pohledu je to srovnávání hrušek s meruňkama. Teda celkem těžká otázka, u zbraní i ovoce ještě nesystémově výrazně zatížená kategorií, které obecné "oceňovací" teorie říkají "hodnota individuální obliby". Ono už jen to srovnání jednuška/opakovačka by byla "hustá polívka" s receptem tak na tři strany.

Používám zcela náhodou k lovu obě uvedené zbraně, jen ta K95 je v takové "živější sedmičce" a ne v .30R Bl. (a ZG zase jen v .358W - to asi proto, že jsme každej trochu jinej). Nikdy by mě nenapadlo, že by byly "plně" vzájemně nahraditelné. Každá má výhody i nevýhody. Protože jsem například člověk, co rád dotahuje výkon zbraně střelivem dělaným ručně - pro danou zbraň "namíru", vidím jako parazita potřebu manipulační vůle mezi nábojem a komorou/čelem závěru u K 95. Uzamykací vůle cca na úrovni 0,1 mm nebo spíš ještě o chlup větší je tam pro komfortní použití nutností. Dál třeba ukázat puškaři před cca padesáti lety řešení kování předpažbí K95 vypracovaného "lehkým" obrobením tenkého profilu doplněného plastovou vložkou s vymezením vůle k šarnýru třímilimetrovým šroubkem, bez kovových dosedacích ploch a tvrdit, že to je ta kýžená kvalita, by se rovnalo přinejmenším žádosti o pohlavek (a řešení je zcela stejné i u provedení se šlechtickými jmény a osmihranými hlavněmi).

ZG 47 vnímám jako "čerstvý vítr", co sem k nám krátce zavanul z Britských ostrovů po návratu Galaše odtud - spíš jako artefakt doby - ale plně funkční (ergonomie spouště, pojistka, prodloužení schránky, západka dna schránky, umístění hledí dál od oka ...). Můj osobní názor. Ten úderník a navazující "funkční časy bicího mexchanizmu" už se probíral, taky jsem uvažoval o titanu ale nikdy nerealizoval. Těch pušek je dostupné jen omezené množství, takže jsem i rád, že se všem nelíbí :)

Jinak Franto, pokud půjde o život, průměrně šikovný handloader tu 9,3x62 z nábojnice 30-06 "nějak zvládne" + v naší poloze pohodlného evropského středozemí bych tu logistiku už vůbec tak nedémonizoval :?
Pufr
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Mildo, Mildo .... ty si ... no jednoducho Mildo, vymykáš sa z akejkolvek kategorizácie, treba pre teba zaviesť samostatnú kategoriu a Označenie " Mildo " tu môže byť na tomto fore brané ako urážka a vulgarizmus najhrubšieho zrna hodný krvnej pomsty.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Pufr:
9,3x62 z 30-06 je fakt easy, jen na obvyklou fabrickou komoru bude mít zoufale tenký krček. Démonizovat to v dnešní době nehodlám, přebíječi mají ráj jako nikdy za posledních 100 let. Kdo z dnešních mladých (mezi které se počítám) ví, jak si vyrobit "bonded" střely z obyč plášťovek? Jak by se asi tvářili, kdyby jim dal člověk do ruky šamotovou cihlu a vrták na sklo :?: A proč? Protože to dnes nepotřebují.

Ta muška je výborná, rozmach musel být asi docela slušný a hádal bych, že výsledek byl vcelku jaký se žádal. Holt od té doby co není požadavek "muška slouží jako fixační prvek bajonetu" už na téhle součástce kovářskou práci nenajdeme :D

Jednuška vs. opakovačka-to je fakt OT, kdyžtak si na něj založíme vlákno. i když myslím, že netřeba řešit, filozofie používání je úplně jinde. Ani ne jabka s hruškama, ale spíš rajčata s medicimbalem-skoro kulatý je to taky oboje.

Pro mně je estetika především v materiálu, jeho zpracování, vyváženosti konstrukčních a výrobních přístupů k jednotlivým součástkám a ve výsledné spolehlivosti a funkčnosti. A právě ty zkratky co popisuješ jsou to, co mi na moderní produkci příšerně vadí a podle mně je v hrubé nerovnováze se zbytkem.

Jinak pro mně i vesrada byl požadavek použitelnosti na dlouhé střelnici, bez stříhání metru kvůli životnosti hlavně. 9,3x62 a 35Whelen je maximum, co se do standartního závěru dá plnohodnotně nacpat (kromě 375 Whelen a 400 Whelen, 375 Hawk plus oboje Ackley Improved-ale to jsou opravdu speciality pro maniaky). Všechno výkonnější potřebuje úpravu čela, vytahovače, schránky... Tady jsme vzali původní závěry a hotovo, kvůli stejnému průměru dna. A v budoucnu díky tomu není problém se vrátit/použít cokoliv jiného se stejným dnem.
Btw 358Win bylo na tapetě taky, ale na delší střelnici potřebuje "živější" prachy než 35W a to životnosti taky moc nepomůže.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

pufr píše:Krásná diskuze :) Ani se mi nechce říkat, že v tomto vláknu celkem OT :)
Pokud hodnotím cizí, nekomerční projekt, těžko do něj mohu promítat své osobní požadavky a tvrdit, že je chyba pokud je nespňuje. ZG 47 vnímám jako "čerstvý vítr", co sem k nám krátce zavanul z Britských ostrovů po návratu Galaše odtud - spíš jako artefakt doby
Já nehodnotím cizí projekt, jen se ptám na to, co mně zde ,zrovna od Tebe zaujalo, abych se něco nového dozvěděl, eventuelně se poučil. Jak prosté že ? Proč takové velké blahopřání k této ráži a ZG čku ?

Pokud se nepletu, tak rodičem OBOU nábojů je ráže .30-06 springfield. Roztažením krčku na průměr .358 ( 9,09mm ) vznikl wildcat – ráže .35 Whelen ( ten název je po jakémsi americkém vojákovi Whelenovi , po evropsku je to ráže 9,09 x 63 ). Dnes je to globálně okrajová ráže, pouze v USA se jí trochu věnují dva výrobci. Prostě je to taková slepá větev evoluce. Nic nového nepřinesla a ničím extra nevyniká. Naproti tomu ráže .30 R Blaser ( aneb 7,62 x 68 R ) je nový, precizní německý náboj . Pro „bastlíře“ u zlamovacích zbraní je to výborná volba protože se dá překomorovat z původní .30-06/ .308W na .30RB. Vyjde z toho vynikající vysoce přesný a výkonný náboj magnumového rázu, který má daleko, daleko lepší všechny praktické a důležité parametry než má .35Whelen. Dlouhá nábojnice u .30RB zajišťuje menší zpětný ráz a nižší tlaky, krček je konstruovaný pro vysokou přesnost střely na velké vzdálenosti při vyšším výkonu . Na rozdíl od .35 Whelen se tato ráže daleko víc rozšířila po světě a vyrábí ji dnes mnohem více muniček než tu 9,09x63 Whelen. Proto ten dotaz --- „CO“ --- konkrétně je tak úžasného na zbytečně dlouhé, těžké, neohrabané, a nevyvážené opakovačce ZG-Whelen ? Co mi to jako lovci přinese lepšího než pohotová, lehká a daleko přesnější a výkonnější jednuška / zlamovačka v cal. .30R Blaser ? Na tohle jsi neodpověděl. Jediné co jsem zde pochopil je, že se reálně vyskytují lidé kteří chtějí vymyslet jakési „ perpetum-mobile“ a proto si vymýšlejí konfigurace, které sice v praxi nejsou k ničemu zvlášť dobré, ale mají z nich radost. Nejsou to lovci , spíše se vyžívají v tom, že vyhodí svoje peníze za něco co je prakticky nanic a v konečné fázi je to neprodejné. Ekonomický nesmysl. Ale proč ne, když jim to tak vyhovuje. Nebo mi něco uniklo a nechápu správně ?

Srovnávat –technicky zastaralé ZG 47 které se reálně nevyznačuje ničím extra unikátním a žádného většího výrobce prakticky nezajímá s K-95 je to samé jako srovnávat model Škoda SUPERB z roku 1934 s modelem roku 2015. Co se palebné kapacity týká, je to taky o tom umět zacházet se zbraní. Důkaz zde níže :

http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/BLA ... 12-861.jpg

Jedna leč, jedna tlupa divočáků v pohybu ! Vystřeleny 3.rány . Bohužel ta první ustřelila lončákovi ryj , ale než dokončil kotrmelec měl druhou ve správném místě. Druhý kus= klasika. One Shot- One Kill. Prostě .30 RB v praxi .

...........................................................................................................................................

Ad. Durell - veď ja viem chlapče že u vás vo „ficolandu“ je všetko iné. Už si tu písal čo všetko vieš v malej garáži na konci sveta „vytlačit“ z 8x57JS . Alebo ráno na WC. Napriek tomu existujú lovci ktorí loví, a prdí na taký to domácký realoding. Prostě si kúpi prvotriednu kvalitu od seriózného výrobca. No a funguje jim to na jednotku. Ja sa na teba nehnevám, nemožeš za to aký si. Až budeš svetový výrobca municie, pak to bude iné. :D
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Mildo, gratuluji k úlovku a zacházení se zbraní, kterým jsi dokázal povýšit jednušku nad úroveň pomalejší, komplikované opakovačky :)
A zároveň Ti přeji, by sis vždy koupil, co potřebuješ, hotové a perfektní a i Tobě k tomu V PŘÍSLUŠNÉM VLÁKNU rád pogratuluji :)
Pufr
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Milda je skutečným zpestřením tohoto fóra. Jestli je ZG-47 dlouhá, těžká, neohrabaná a nevyvážená opakovačka, pak žiju celý svůj život v omylu a měl bych shořet v pekle. Holt jak to není hyper super moderní a od renomovaného výrobce, tak to není in a ekonomicky smyslné. Sorry za OT :roll:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Takže v prvom rade ospravedlnenie za OT.

Mildo " teda ako urážka " :lol: :lol: :lol:
Ad 1 - nepochopil si vôbec prečo to ludia stavajú , ale to nikdy ani nepochopíš
Ad 2 - Je rovnako nepraktické a neučelné,neekonomické kupovať zbrane v luxus prevedení - a predsa to robíš a robí to dosť ludí a ja ich pohnutky chápem a neodsudzujem ich a ani ostatných s CZ 550, ZG ..... ktoré dosiahnu rovnakú ak nie lepšiu presnosť.
Ad 3 v príspevku o 8x57 JS som len prakticky vyvrátil technické bludy , ktoré si v chvate sypal na sklo a usvedčil som ťa z povrchnosti, ktorá sa z teba len šíry na všetky strany .

Ad 4 - čo ja ráno vytlačím na WC ide tebe z hlavy do sveta celý deň.

Rád si prečítam tvoju reakciu no prosím do SZ .

Chlapi stavajte flinty, používajte netradičné ráže , ak to nevyjde podľa predstáv , vždy sa to dá prerobiť. Kreativita, koníček a radosť z diela sa nedajú oceniť peniazmi. Konfekcia je praktická , ale na to aby bola muselo byť prešlapaných x,y, slepých cestičiek, a práve ta cesta je niekedy zaujmavejšia ako ciel.
A v každej veľkej muničke musia byť reloading nadšenci, lebo bez nich by toho asi moc nevyrábali-nemal by im to kto vymyslieť.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Odpovědět