Nová kulovnice ČZ 557 - rok 2012
Re: Nová kulovnice ČZ - 2012
No, ona za tou absencí ráže 9,3x62 nemusí být jen standardní nepružnost CZUB, ale možná i to, že tato ráže má v některých laboracích ještě o víc jak 1.000 J vyšší výkon, než zatím nejsilnější jimi komorovaná .30-06 Springfield a konstrukci CZ 557 s novou výrobní technologií (oproti CZ 550 nižší úroveň tepelného zušlechtění) to nemusí dělat dobře...
-
- Administrátor
V tom to nebude. O Jouly nejde. Sprg. má vyšší tlaky jak 9,3x62 a síla stěny je prakticky stejná.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Je to přesně tak a bylo to tak i dříve. A je to logické. Výroba CZ uspokojuje v prvé řadě poptávky (starší modely + zájem o nový model v dané masové ráži), aby přišel v prvé řadě zisk a neztratili trhy (kontrakty). A to co z kapacitního hlediska výroby je jakoby navíc, tam se teprve dodělávají u daného modelu ověřovací série v nových rážích.
Já kdybych toužil okamžitě po 557 v 9,3x62 (jako že netoužím) - tak si koupím 550 a upravím (pažbu koupím nebo nechám obšlehnout, hlaveň zkrátím a vyměním mířidla, spoušťák -kit, anebo soudobý vyladit a pojistku odladím chod). CZ557 totiž není nic jiného než upravená 550 s tím, že je zase o něco víc zjednodušena výroba některých dílů. To že má nesený vyhazovač a krátký vytahovač s neřízeným podáváním podle mě není lepší, jen modernější a dnes obvyklejší. Mauser a sauer šel třeba směrem spolehlivost - zavedením dvou nesených vyhazovačů.
Ale nebojte ona časem v 9,3mm k mání bude
Anebo koupit starší 550 v 9,3x62 a trochu si sní vyhrát (někde nechat vyhrát)? Za podobnou cenu by to bylo nejen to samé ale lepší. No ale už by to nebyla nová "originální" 557.
Já kdybych toužil okamžitě po 557 v 9,3x62 (jako že netoužím) - tak si koupím 550 a upravím (pažbu koupím nebo nechám obšlehnout, hlaveň zkrátím a vyměním mířidla, spoušťák -kit, anebo soudobý vyladit a pojistku odladím chod). CZ557 totiž není nic jiného než upravená 550 s tím, že je zase o něco víc zjednodušena výroba některých dílů. To že má nesený vyhazovač a krátký vytahovač s neřízeným podáváním podle mě není lepší, jen modernější a dnes obvyklejší. Mauser a sauer šel třeba směrem spolehlivost - zavedením dvou nesených vyhazovačů.
Ale nebojte ona časem v 9,3mm k mání bude

Anebo koupit starší 550 v 9,3x62 a trochu si sní vyhrát (někde nechat vyhrát)? Za podobnou cenu by to bylo nejen to samé ale lepší. No ale už by to nebyla nová "originální" 557.

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
-
- Zkušený diskutér
Mě by zajímalo,kdyby dnes současní konstruktéři naší zbrojovky měli opět nakreslit a postavit klasický kulobrok Brno super nebo starou Zetku s německým napínáčkem, klasickými mířidly, plochou klikou a s klasickou gravírovanou německou pažbou, na kolik by ta nová flinta vyšla... Já si nemohu pomoci, ale design, mohutnost a zpracování současných novinek, pominu-li některé vylepšené věci v závěru, tak mi to přijde jako snaha o kopírování něčeho z venku a jako odklon od poctivé puškařiny. Imbusovými šrouby počínaje ,robusností a plastovými díly konče. Nevím, ale porovnám-li doma ZKK z r.67 s druhou kulovnicí 550 LUX, tak slícování, vůle závěru,chod závěru,pojistka , vyhazování nábojnic, to je u ZKK daleko lépe udělané. Nebo i to obyčejné přední poutko na řemen, které je na laufu a nikoliv v pažbě. To se úplně jinak nosí a flinta je na rameni jinak vyvážená...Nebo tomu nerozumím.
Trend není stavět flinty na generace a poctivě - trend je naplnit poptávku - navíc firma CZUB je od 90.let silně podřízena trhu USA - kde vyžadují spíš 557 než zetko.
ZKK má lepší chod než 550 protože má trochu delší vedení, závěr se tuším opíral o páčku pojistky - už jsem to kdysi zkoumal a zkoušel rozklíčovat proč se mnohem míň příčí. U ZKK ta pojistka supluje vodítko které bylo na těle závěru na všech M98, Z, ZG47/49. Od ZKK nastalo zjednodušení tvaru těla závěru.
ČZ 531, CZ555 a CZ557 má o něco lepší chod závěru než CZ537 a CZ550 díky tomu, že postrádá dlouhý vytahovač a otvor v pouzdru závěru má jednodušší kruhový tvar - je jako píst.
Nejlíp to má, nebo mělo vyřešené Sako. Krátký vytahovač (kruhový průřez těla závěru), ale přitom pevný vyhazovač (jistota vyhození za každých okolností, mauser M12 to supluje a jistotu zvyšuje dvojitým neseným odpruženým vyhazovačem).
ZKK má lepší chod než 550 protože má trochu delší vedení, závěr se tuším opíral o páčku pojistky - už jsem to kdysi zkoumal a zkoušel rozklíčovat proč se mnohem míň příčí. U ZKK ta pojistka supluje vodítko které bylo na těle závěru na všech M98, Z, ZG47/49. Od ZKK nastalo zjednodušení tvaru těla závěru.
ČZ 531, CZ555 a CZ557 má o něco lepší chod závěru než CZ537 a CZ550 díky tomu, že postrádá dlouhý vytahovač a otvor v pouzdru závěru má jednodušší kruhový tvar - je jako píst.
Nejlíp to má, nebo mělo vyřešené Sako. Krátký vytahovač (kruhový průřez těla závěru), ale přitom pevný vyhazovač (jistota vyhození za každých okolností, mauser M12 to supluje a jistotu zvyšuje dvojitým neseným odpruženým vyhazovačem).
Na tohle jsem dneska narazil na youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=CoOeUkVQoP
O cz 557 docela uvažuji a tohle mě dost zarazilo. Stalo se vám to někomu, nebo je to ojedinělý exces?
https://www.youtube.com/watch?v=CoOeUkVQoP
O cz 557 docela uvažuji a tohle mě dost zarazilo. Stalo se vám to někomu, nebo je to ojedinělý exces?
Naposledy upravil(a) Mira308 dne ned 08.3.2015, 0:06, celkem upraveno 2 x.
-
- Zkušený diskutér
Mira> a co ze je na tom videu takoveho, co te zarazilo...??
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
že se trefí na taku dálku
nééé spíš de o to že to nevyhodilo jednu hilzňu

nééé spíš de o to že to nevyhodilo jednu hilzňu

Omlouvám se, nevím jak se mi to povedlo ale dal jsem špatný odkaz.
tady je správný:
https://www.youtube.com/watch?v=CoOeUkVQoPI
tady je správný:
https://www.youtube.com/watch?v=CoOeUkVQoPI
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:

už dlouho jsem se tak nezasmál, opravdu. Video nemá chybu...
Možná by pomohlo kdyby nabíjel po jednom, nebo taky kdyby nakoupil v 30-06. 308Win je v běžné OAL na standard systém krátký a pak může zlobit

Velice zábavné, to se jim něco povedlo. I když já nikdy do zbraně na lov nenabíjím více jak 3 náboje. 

Ani toto video moc nepoteší : https://www.youtube.com/watch?v=H5xiTlgzHQ4 

308 Win.;223 Rem.;22 l.r. .
Koho to zajímá, že to může zlobit? Když už pustí něco do oběhu, má to alespoň fungovat. Něco podobného to dělá i kamarádovi, takže to úplná výjimka asi nebude. Je fakt, že má taky 308 win..Zbrojovák píše:viděl jsem to bez zvuku a připadalo mi to jako němá groteska - ale krásně jsem si o něco prodloužil život
:
už dlouho jsem se tak nezasmál, opravdu. Video nemá chybu...
Možná by pomohlo kdyby nabíjel po jednom, nebo taky kdyby nakoupil v 30-06. 308Win je v běžné OAL na standard systém krátký a pak může zlobit
Mannlicher Luxus 9,3x62, ZKK 600 30-06
Zispo:Ty pověry, ty pověry.
Tady asi nebude chybou délka náboje. Spíše chybka v podavači. Ten první to vůbec nebere.Určitě bych to řešil okamžitou reklamací. Osobně vím o dvou majitelích této úchvatného novinky a oba bez problému. Po pravdě jsou v té zmiňované .30-06.
Mně spíše zarazilo toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=H5xiTlgzHQ4
Jestli je to ta v reklamách uváděná přesnost, tak to mi ZH střílelo líp.
A Lanus mně předběhl.

Tady asi nebude chybou délka náboje. Spíše chybka v podavači. Ten první to vůbec nebere.Určitě bych to řešil okamžitou reklamací. Osobně vím o dvou majitelích této úchvatného novinky a oba bez problému. Po pravdě jsou v té zmiňované .30-06.
Mně spíše zarazilo toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=H5xiTlgzHQ4
Jestli je to ta v reklamách uváděná přesnost, tak to mi ZH střílelo líp.
A Lanus mně předběhl.