Novela zákona 449/2001 Sb. o myslivosti návrh MZe

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Hirc
Pravidelný diskutér

Re: Novela zákona 449/2001 Sb. o myslivosti návrh MZe

Příspěvek od Hirc »

Námět do pléna - co byste navrhovali zapracovat do novely ZoM. Pouze konkrétní změny současného ZoM - v rozumných mantinelech možného. :!: Žádné revoluce za asistence gilotiny a nářky, že všechno je na h**no a všichni by se měli změnit v andílky co budou vrkat stejnou notou. :lol:

Za mě na úvod:
- Za škody zvěří ručí spolek, nikoliv členové do výše svého majetku.
- Při osevní ploše větší než XX hektarů neručí uživatel honitby za škody
- Zachovat "dědění" členství v honebním společenstvu
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Hirc> v podstatě souhlasím, ale - uživatelem honitby nemusí být jen spolek, může být i právnická nebo fyzická osoba. Limit odpovědnosti by měl být pro všechny stejně spravedlivý či nespravedlivý.
Stejně jako ty bych podmínil odpovědnost za škody součinností vlastníka, zejména u zemědělské půdy (osevní plán, výměry, plodiny na les atd.) a stanovil povinnosti pro vlastníky, které když nedodrží, odpovědnost uživatele za škody padá.

Velkým tématem by bylo myslivecké plánování, které nepokryje jeden příspěvek tady na fóru, mrknul bych se taky na nějaké doby lovu, zejména u černé bych to asi poupravil. No myslím si, že revizi by snesla i úprava podmínek pronájmu honiteb, nechci rozhodně upírat vlastníkům právo na ekonomický profit z pronájmu, ale myslím si, že by měla existovat nějaká ochrana uživatelů, kteří ve svých honitbách řádně hospodaří a nejsou tam problémy, aby se nemuseli při každém vypršení smlouvy klepat, že o honitbu přijdou jen proto, že nějaký mamlas, který o myslivosti neví vůbec nic, řekne, že dá o pár korun víc. Tedy opce skutečná, ne to co jsme viděli při posledních VŘ od Lesů. Jak přesně by to mělo vypadat, v tom ale jasno zatím nemám, to by bylo na debatu.

Jinak i když nejsem právník, tak chápu, že některé věci není šťastné řešit v zákoně, a je lepší to nechat na prováděcí předpisy, ale tahle dvou- či vícestupňová konstrukce se nevylučuje s tím, co jsem napsal, si myslím...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Hirc
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hirc »

to Bwana: rozumím, ale ono to platí i obráceně - pokud má honitbu pronajatu s.r.o-čko bez majetku, tak je fyzický uživatel vysmátý a exekuce střechy na hlavou mu kvůli Babišově řepce mu nehrozí :)
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

To Hirc já myslím, že po loňské novele obchodního zákona hrozí. Já bych uvítal změny ve zkušebních řádech pro psy viz. ZN, obůrka. Celoroční chránění živočichů jako sojka, doba lovu jezevce atd. Možnost lovit toulavé kočky všem členům MS. To s těmi pronájmy souhlasím. Sdružení získá do nájmu třeba zdevastovanou a vystřílenou honitbu, deset let se snaží aby tam nějaká zvěř byla a když se mu to podaří, přeplatí je někdo movitější.
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Sabatti SKL 98 10,3x60R /270 win
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Hirc> ja taky myslel hlavne na fyzicke osoby-uzivatele. Ale ne kazde sro je bez majetku a kdyz ochrana uzivatele, tak pro vsechny stejna. Jinak jsem taky zapomnel - moznost lovit nepuvodni druhy vsem clenum, o dobach lovu jsem se zminil, revidoval bych i celorocni hajeni nekterych druhu, a zvazil bych moznost uplne zakazat strilet psy. A nebo nastavit tak, aby to fakt bylo nejkrajnejsi reseni z krajnich, ale bojim se, ze dokud bude ta moznost existovat, vzdycky se najde nejaky debil, co udela blbost a pruser.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Jen pro inspiraci jsem nahlédl do "Císařského" zákona o honbě, který platil u nás od poloviny 19. století do roku 1929 - dostupný na ASPI. Minimální výměra honitby byla pravda 200 Jiter - 115 ha, ale na dvě honitby se pozemky společenstva v jednom katastru obce mohly rozdělit až při výměře převyšující 2000 jiter - 1150 ha, takže ani tenkrát, i před více než 150 lety, těch "malých" honiteb nechtěli mít nějak načerty :) V Německu existenci Einzeljagd honiteb odůvodňují existencí velkého počtu Junkerských statků ve výměrách kolem 100 ha, prostorově téměř dokonale arondovaných (což u nás téměř neexistuje). Výkon práva myslivosti je silně okleštěný - vlastně je to pak spíš na procházky majitele/uživatele - stejně by tam chodil, tak chodí s flintou :?

Pak ke lhůtě pro uplatnění škody na polních plodinách si vzponínám, že jsem kdysi četl zajímavý článek ve Wild und Hund, kde v německém zákoně byla lhůta 10 dnů od vzniku škody pro její uplatnění u uživatele honitby. Zdůvodnění bylo v tom, že stav plodin při jejich poškození zvěří není zájem chráněný trestním zákonem, nehlídá je žádná policie/úřad a musí se o ně tedy zajímat hospodář. Schéma, že někde něco zaseju, 3 měsíce nevím, co se tam děje a pak přijedu a začnu chtít náhrady škody je ani nenapadlo - je celkem jasné, že třeba znalecký posudek určující příčinu škody nemůže ve většině případů po třech měsících mít žádnou spolehlivost - důkazní hodnotu, bude "vycucaný z prstu" :?

Vzdálenost posedů nebo mysl. zařízení 200 m od hranic honiteb je taky myslím unikum. Chtít po někom hlídat každý klas pomalu den co den a přitom mu tvořit v krajině pásy široké 200 nebo 400 metrů bez loveckých zařízení je celkem na hlavu. V tom citovaném Německu ve většině zemí nic takového samosebou není. Kázeň a sousedské vztahy totiž jsou vytvářeny zcela jinými vlivy. Tahle "specialita" sousedy spíš rozděluje. Jen názor :?
Pufr
Herkul
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Herkul »

Jaa bych toho mel spouustuu:
1) pokud by skody zveri zustaly na uzivateli (ja bych byl pro, aby to bylo HS -které pak může natolik zatlačit uživatele, že škody prostě nebudou), tak aby bylo mozne vymahat skody na zveri - (sečením, ale i otravou z repky - blbe se dokazuje:-) od zemedelců - ony se ty škody pak vyrovnají:-)))
2) S tím spojené normované stavy, sčítání...
3) Zakotvit zkoušky o myslivosti, by se měli konat v 5-7 dnech na vysoké škole, kde proběhnou testy + ustní zkoušení+ hlavně praxe i střelby.... žadné rychlokurzy s kamarády...
4) výměra pro hosp se srnčí - min 1000 ha s minimem 150ha lesa. Vysoká 2500 s min lesem 1500, atd...
5) vzdálenost 200m bych dal jako doporučenou, kterou je možno upravit dle písemné dohody mezi MS.
6) doby lovu (liška 1.6. - 28.2)...
7) ač je to ke zbraním - umožnit tlumič (jáá nechci ohluchnout a sluchátka jsou problém!).
8) UPRESNIT - tedy presne vypsat, kdo muze byt v myslivecke rade MZe - ta lesarna co je tam ted me rozciluje...
no je toho dost:-)), dejte mi pul hodiny a sepíšu A4:-)
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Herkul> tohle jsi snad nemyslel vážně, že?
ad 1- pokud se do systému nesáhne více do hloubky, tak i s takovým tě zemědělec zašlape do země
ad 3- technicky dosti složité, pro mnohé možná finančně nemožné
ad 6- no to ani náhodou
ad 7- ?? k tomu snad není co říci
Herkul
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Herkul »

Muj nazor a neočekávám, že by se mnou sohlasil každý.
1) stejně dohloubky, jako jsou skody na lesni kulture, nebo zem. plodinach...
3) nemožné - kurz je taky za peníze a že by někdo nenašel týden dovolené - směšné...
6) a proč ne, liška je škodná že XDD - s tím jdete za vrata, je to taky živé zvíře (zvěř)...
7) to jsem rad, protože 90% mysl. nad 50 má poloviční sluch "normálního" člověka...
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

herkul to jak to vyjmenoval crif je názorná ukázka kam to půjde :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Herkul> měl jsem už skoro dopsanou obsáhlou reakci, a nějak se mi podařilo jí smahnout, a znovu to už smolit nebudu, tak stručně:

1,2 a 3 jsou příliš nekonkrétní, aby se k tomu dalo moc co říct. Jen k 1. se domnívám, že vzhledem k tomu, že zvěř je res nullius, nejde, aby škody na ní někdo po někom vymáhal. A myslím, že pro myslivce užitečnější by bylo, kdyby odpovědnost za škodu byla podmíněna opatřeními, které musí dodržet druhá strana, proti škodám zvěří i na zvěři.
K 3.- pokud cílem je zvýšit odbornou úroveň myslivců, jsem rozhodně pro, ale jestli tohle je ta cesta, je otázka.
4 - opsáno od sousedů, nebude k tomu vůle vlastníků, a byla by to dost pravděpodobně revoluce, která je otázka, jestli by se v důsledku ukázala pozitivní nebo ne, a myslivcům by se možná nakonec nelíbila. Ale proti principu nic, taky si myslím, že předpokladem smysluplného hospodaření se zvěří jsou větší celky. Jiná cesta je zavedení povinných chovatelských oblastí, zařazení honiteb do nich a hospodaření a plánování nad těmihle celky.
5 - no problem
6 - jestli tím chceš říct, že liška by měla být hájená aspoň v době, kdy má mladé, tak to chápu, mě taky nedělá dobře představa liščat, umírajících hlady v noře po té, co jim někdo střelil mámu, ale jednak jsi o měsíc posunutý - lišky kaňkují bežně už v prosinci, březí je 54 dnů, tak se dá snadno dopočítat, kdy ta liščata jsou. Naopak v květnu jsou už obvykle vyběhaná, a naopak je snadné je načapat při toulkách kolem nory a je to vhodné období k jejich regulaci. Za druhé - v téhle době mají lišky spotřebu jak stíhačka s přídavným spalováním, a pokud to není problém v podhorské honitbě, např., tak tam, kde se snaží udržet zbytky drobné, tak to problém být může, a bránit účinné regulaci by mohlo být v důsledku negativní. Rozumný myslivec by si měl být schopný srovnat, co je etika, a kdy je opravdu potřeba udělat to, co je nutné.
7. - za mě spíš ne. Tlumič není samospasitelný, aby to fungovalo jak má, tak je to o střelivu atd. a vlastnosti celé sestavy jsou takové, že po ní nijak zvlášť netoužím. A nedával bych pytlákům do ruky další nástroj jak pytlačit lépe. Kdo se bojí o uši, ať si vezme ta sluchátka, ve světě je používají běžně, nevím proč by to měl být tady problém.
Co ti tak vadí na té myslivecké radě? Koho bys tam chtěl, sedláky?
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

1) problém škod je daleko širší, změnit osevní plochy a způsoby hospodaření je dnes těžko možné při tom, co po těch polích jezdí, co to stálo, jaké jsou výnosy na velkých celcích atd. Tohle si " továrník " Babiš nepustí k tělu. A ještě ke po tomto týdnu v očekávání.....
3) odbornost ano, ale jak zmiňuješ, tak to nebude za x peněz, ale xy peněz
5) možnost tu je a my to takto ústně praktikujeme již delší dobu( problém s černou zvěří)
6) beru co tím chceš říci, ale na druhou stranu jak píše kolega Bwana- velmi rychle spalující motor. Za pár let bychom možná neviděli ani skřivana a ty poslední torza drobné zvěře.
7) poškození sluchu- z čeho vycházíš na těch 90% a hlavně příčina toho
Dávat nástroj pytlákům? NE!
Kupříkladu já používám přesné gumové odlitky do uší. Žádný problém, není to ani vidět a nevadí to. Na druhou stranu by mi vadilo na tahu kachen, když bych neslyšel,
jak mi protahují nad hlavou. Takže tak nějak individuálně.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Pánové o bodu 7 si něco zjistěte než začnete řešit pytláky :wink:
CZ 550 american 308win.
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Bod 7 musí Herkul specifikovat. Jinak je to o.....
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Leon> co tim presne myslis? Jsou zeme, kde se tlumice bezne pouzivaji, nekde jsou dokonce povinne, a v ruce jsem to mel a strilel z toho...???
Odpovědět