Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování
-
- Pravidelný diskutér
-
- Zkušený diskutér
nedavno jsme tady probirali rozdil mezi zalomkem, ulomkem. s tim samozrejme souvisi i zvyk posledniho hryzu/resp. zobu... dneska jsme mohli videt v jednom prispevku vysledky dalsiho uspesneho lovu jednoho naseho rozsireneho predatora.
a tak se ptam, jake zveri se dava posledni hryz? a jake se posledni hryz nedava?
a tak se ptam, jake zveri se dava posledni hryz? a jake se posledni hryz nedava?

-
- Pravidelný diskutér
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Odborná literatura říká ?e:
"....jeden z třívýhonkových úlomků (OBVYKLE se dávají dva) vsune lovec licem vzůhu a ulomeným koncem zvěři do svíráku či klovce (poslední zob) jako pozdrav rodné honitby. U ?elem se tento úlomek nepoužívá.......".
"....jeden z třívýhonkových úlomků (OBVYKLE se dávají dva) vsune lovec licem vzůhu a ulomeným koncem zvěři do svíráku či klovce (poslední zob) jako pozdrav rodné honitby. U ?elem se tento úlomek nepoužívá.......".
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
Tak jsem si v?im, že nám naše mluva v pořadí klesla o několik řádků níže. No poděkujme Ferymu a mimo jiné také Kloudovi, že ji opět můžeme vyhrabat.
Fery:
Srnec, trofej atd. je v myslivosti při nejlepším DOBRÝ, pěkná je jen ženská prdel. Tak a je to venku.
Kloudo:
již jsme na to byli upozorněni. Já osobně jsem hned po tom článku, kde jsem tě papouškoval chtěl psát kárný dopis, ale nějak mi to nevyšlo a tedy padl jsem do toho také, čili se kaji. Na osvětlenou, prase nemá tuk. U veškeré sprákaté je to běl nebo i bílí. Dle Penzum IV. vydání to neplatí pro prase, které dle této knihy má sádlo. Tento fakt nepotvrzuje Lesnický Naučný slovník.

Fery:
Srnec, trofej atd. je v myslivosti při nejlepším DOBRÝ, pěkná je jen ženská prdel. Tak a je to venku.
Kloudo:
již jsme na to byli upozorněni. Já osobně jsem hned po tom článku, kde jsem tě papouškoval chtěl psát kárný dopis, ale nějak mi to nevyšlo a tedy padl jsem do toho také, čili se kaji. Na osvětlenou, prase nemá tuk. U veškeré sprákaté je to běl nebo i bílí. Dle Penzum IV. vydání to neplatí pro prase, které dle této knihy má sádlo. Tento fakt nepotvrzuje Lesnický Naučný slovník.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
To ví?, byl jsem na to upozorněn, protože jsem neměl toliko času

Ale dohnalo mě to k dalším diskuzím. Jak to teda je správně?
LNS říká, že běl je tuk u spárkaté zvěře.
Penzum říká, že běl je tuk u spárkaté zvěře krom černé, kde se to nazývá sádlo.
Já se tedy ptám, je možné říct, že černá má běl? nebo je správně pouze: černá má sádlo a nebo tedy obojí?

Ale dohnalo mě to k dalším diskuzím. Jak to teda je správně?
LNS říká, že běl je tuk u spárkaté zvěře.
Penzum říká, že běl je tuk u spárkaté zvěře krom černé, kde se to nazývá sádlo.
Já se tedy ptám, je možné říct, že černá má běl? nebo je správně pouze: černá má sádlo a nebo tedy obojí?
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se je to spíš z recese, no popravdě je to spi?e trystní jaké výrazy používají někteří myslivci jako například "prasečkář" pan Hrůza. Myslím že by pan Hrůza měl vymyslit a publikovat ještě jednu takovouto perlu aby se pan ?elman obrátil v hrobě zpět do správné polohy..........
Aldo vydí? tam nějaké ?argonové nesmysly? Zabít, prasečkář, pecka.....no moc pěkný
Viz web myslivosti, citace:
reakce na 7x57R
Autor: jiří hrůza[14.8.2007]
Je mi líto člověka ,kterému radíte tuto ráži na prasata. Je pravda ,že se tím dá i zabít (u? jsem to viděl),ale každej opravdovej prasečkář ví ,že ta ráže je vhodná na malou zvěř.Na prase musí být pecka a ne ?puntovka!!!

Aldo vydí? tam nějaké ?argonové nesmysly? Zabít, prasečkář, pecka.....no moc pěkný
Viz web myslivosti, citace:
reakce na 7x57R
Autor: jiří hrůza[14.8.2007]
Je mi líto člověka ,kterému radíte tuto ráži na prasata. Je pravda ,že se tím dá i zabít (u? jsem to viděl),ale každej opravdovej prasečkář ví ,že ta ráže je vhodná na malou zvěř.Na prase musí být pecka a ne ?puntovka!!!

Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
To Alda. No právě já taky, a proto jsem byl z toho Penzumu trošku mimo, ale jak jsem psal tak LNS to tvrdí také. takže asi skutečně jen běl.
No k tomu ořezávání připreparaci. To už je velice těžké slovíčkařený. Vezmu-li to z hlediska preparátorského, tak jsem rozhodně ořezával maso. Je-li to myslivecky tak zvěřinu. A teď jak se na to dívat? Přeci když jím dejme temu křídlo z kačeny divoké, tak taky neřeknu to jsem si ne té letce pochutnal, nebo to jsem si pochutnal na tom předním běhu, přeci jen je to plecko než
takže fakt nevím, není to jednoduché
No a k té debatě na myslivosti.
Jakube tys to popsal naprosto přesně. To je taky jeden z důvodů, proč jsem se včera tady rozčiloval. "Pro mě za mě dělejte si co chcete, ale neotravujte mě s tím." Takhle to brát nemůžeme, kvůli veřejnosti. Přece jen je to tu všechno veřejně přístupné, jednak adepty, o které mi jde nejvíce, protože vím jaké to je, když jsem začínal, tak jsem hltal info na webech jedna báseň. A dvadnak jde tu i o ty zarputilé a zamindrákované ochranáře. Z tohoto důvodu taky chci, aby si při jakékoli pochybnosti o nějakém úlovku druhého o tom diskutovalo. Jde tu o to, aby se to uvedlo na pravou míru, protože mám-li pochybnost já, může ji mít i ten ochranář a veřte tomu nebo ne, oni dokážou udělat velkej humbug i kvůli webu.
No kecal jsem už dlouho, tak končím
No k tomu ořezávání připreparaci. To už je velice těžké slovíčkařený. Vezmu-li to z hlediska preparátorského, tak jsem rozhodně ořezával maso. Je-li to myslivecky tak zvěřinu. A teď jak se na to dívat? Přeci když jím dejme temu křídlo z kačeny divoké, tak taky neřeknu to jsem si ne té letce pochutnal, nebo to jsem si pochutnal na tom předním běhu, přeci jen je to plecko než

No a k té debatě na myslivosti.
Jakube tys to popsal naprosto přesně. To je taky jeden z důvodů, proč jsem se včera tady rozčiloval. "Pro mě za mě dělejte si co chcete, ale neotravujte mě s tím." Takhle to brát nemůžeme, kvůli veřejnosti. Přece jen je to tu všechno veřejně přístupné, jednak adepty, o které mi jde nejvíce, protože vím jaké to je, když jsem začínal, tak jsem hltal info na webech jedna báseň. A dvadnak jde tu i o ty zarputilé a zamindrákované ochranáře. Z tohoto důvodu taky chci, aby si při jakékoli pochybnosti o nějakém úlovku druhého o tom diskutovalo. Jde tu o to, aby se to uvedlo na pravou míru, protože mám-li pochybnost já, může ji mít i ten ochranář a veřte tomu nebo ne, oni dokážou udělat velkej humbug i kvůli webu.
No kecal jsem už dlouho, tak končím