Zbrojní oleje & čistění zbraní

Odpovědět
Kubajs
Pravidelný diskutér

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Kubajs »

Chlapy chtěl bych se zeptat, jak často odstraňujete tombakový otěr. Dle potřeby, když už je to hodně zanesené, nebo po určitém počtu ran. A jak je to s posunem středniho bodu zasahu po odmědění. Používám Robla solo mil a pak Brunox turbo na promazání.
Marlin XS 7 243 win, cz 550 lux 8x57JS, ZP 45 16/65, ZP 149 12/70
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Já to dělám po každé "větší střelbě" - zkoušení nového náboje apod., což u lovecké zbraně reprezentuje obvykle cca 20 -40 nábojů a pak při "obvyklé lovecké zátěži" tak třikrát za sezonu - čili ne častěji než jednou za měsíc. Po odmědění dávám tři suché "patches" a ještě osm -olej, suchý - oba 3x a nakonec ještě dva či tři suché - ani tak ta první rána není na nějaký LongRange.

Mezitím většinou "haduji" a to s přípravou hada tak, že si lehce namočím konečky prstů do BreakFree a utřu si je do nového či vypraného hada těsně za kartáčkem, sbalím do origo PVC obalu a použiju nejdříve tak za tři dny.

Pokud pominu první ránu, tak se mi poloha zásahu odměděním a následnou "neutralizací" olejem vytřeným do sucha nemění. S tou první ranou je to zbraň od zbraně různé. Když vím, že je hlaveň po čištění a že budu chtít střílet na dálku, tak kolikrát i do meze starší náboj vystřelím - asi spíš pověrčivost, líh by to zvládnul taky :?

Při záběhu nové hlavně - prvních sto ran - odměďuji co nejčastěji, jak to jen jde - nejlíp po každé ráně, když to nejde odmědit, alespoň protáhnu velmi lehce namaštěným kartáčkem - při střelbě do terče skutečně po každé ráně - to není o rozptylech, ale hlaveň Ti to vrátí výrazně nižšími otěry mědi - u kvalitní hlavně se to pozná už cca po 50. ráně
Pufr
Kubajs
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kubajs »

Děkuju za rychlou odpověd. Já klasicky před tím nez jdu s flintou, tak vytřu vývrt do sucha toaleťákem. Jenom jsem měl strach, když odmědím, tak aby to nelitalo někam za roh(běžná lovecká střelba).
Marlin XS 7 243 win, cz 550 lux 8x57JS, ZP 45 16/65, ZP 149 12/70
Acitmax
Nový návštěvník

Příspěvek od Acitmax »

Potřeboval bych poradit čím očistit zaschlý konkor na venkovní straně hlavní. Díky za radu....
jezevcik
Častý návštěvník

Příspěvek od jezevcik »

wedečkem jde to dobře
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Ja dávam roblu po každom použití. U 9,3x62 mám už dobre zahladený vývrt a usádzanie je minimálne a čistenie aj po viac ranách je tak na dva robla štuplíky a potom už len olej a vytrieť do sucha.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
cr001
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cr001 »

Pánové máte někdo zkušenosti s použitím abralonových kartáčů pro čištění vývrtu ? Provádím očistnou kůru u jedné zbraně a nerad bych udělal víc škody jak užitku.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Na silně zaměděný vývrt někdy Abralonový kartáček od pana Holby použiju, vždy tak, abych měl jistotu, že se otáčí podle šroubovice vývrtu. Pak mnoha čistými "patchi" odstraním zbytky uvolněného brusiva. Zatím jsem žádnou škodu nepozoroval :?
Pufr
cr001
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cr001 »

Já se klasickými kartáčky nemohl dobrat konce- pořád mi z drážek lezl sajrajt (po několika "máčení vývrtu" v balistolu apod. ). Takže jsem přitvrdil a vývrt jsem protahoval abralonovým kartáčem (prostříknutý WD) a pak vždy několokrát protažení namotaným toal. papírem. Co z toho lezlo nebudu ani popisovat. Po pár cyklech jsem došel do stadia, kdy při standardním protahování patche na trnu (střídavě balistol a suchý) už vychází čístý. Jenže když pak udělám další průtah abralonem,tak na dalším toaletáku zase trochu nečistot. Tak nevím, jestli už neberu materiál hlavně...Kartáče samozřejmě průběžně čistím abych to netahal zpátky, tak se radši ptám...
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Není tmavé to abrazivum, co se uvolní z Abralonových vláken?? Bych i řekl, že ano :?
Pufr
cr001
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cr001 »

No to nevím, ale že by se v takovém množství a takhle jednoduše uvolňovalo i při použití maziva se mi nezdá..no každopádně půjde abralon zpátky do krabičky a po klasickém dočištění půjdu s modlitbou na rtu testovat na střelnici... :shock:
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

Tedy já nevím, já bych si do hlavně ten abralonový kartáček nepustil, ( Je to abrazivní osazovací vlákno o polyamidovém základu s přidáním zrn karbidu křemíku či diamantu různé velikosti.) kolikrát tu někdo píše, že tam radši necpe ani ten mosaznej. To už radši nějakou tu chemii, na bázi čpavku. To mi nikdo nevymluví, že ty abraziva neberou i tu hlavňovinu.
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Sabatti SKL 98 10,3x60R /270 win
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2 cr001 Množství tvých nečistot neposoudím, neb jsem tvé "výtěry" neviděl :)

Konce Abralonových vláken jsou takové tmavé a lehounce zubaté, podle svých patchů bych řekl, že něco uvolní ale není toho nějak na čerty a hlavně granulometrie je na úrovni lapovacích brusiv - by ti upadly obě ruce, než bys za týden práce ubral tisícinu mm na nejvíce zatížených plochách.
Samosebou použití je tam, kde je to potřeba - pokud to v reálném čase zvládne chemie není o čem diskutovat - nakonec u dobrých výrobců odměďovačů na čpavkové bázi se lze taky dočíst, takhle rychle bere náš žrout měď a takhle šíleně pomalu bere ocel vaší hlavně ... :) Obdobná údržba se zjevně předpokládá najmě u hlavní, které končí svůj život opotřebením střelbou, ne u muzejních, na věky uložených kusů :?

2 cr001Pokud nepoužíváš to plastové pouzdro s Okroužky pro zavedení patche, tak ty bílé hadříky taky rády nachytají nečistoty v dutině pro hlavu závěru - pak to tahnou ssebou :?
Pufr
cr001
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cr001 »

Já už si s tím klasickým uvolňováním hraju měsíc, tak proto ten intenzivnější přístup. Uklidnuji se tím, co píše Pufr o granulometrii, nedřu to nasucho, ale pod mazivem atd. Vizuálně ústí vývrtu vypadá dobře - zmizela měď z drážek, drážky i pole čisté a hladké (pod lupou). Nemám kameru na prohlídku vývrtu, tak o zbytku vývrtu nemá cenu filozofovat. Na tohle platí teorie, že pokud z toho leze špína, tak čistit. Udělal jsem fotku, ale je to mobilem, tak je to kvalita naprd - to čištění abralonem proběhlo mezi tím 1 dlouhým a 2 dlouhým.
http://cr001.rajce.idnes.cz/nastenka#IMAG0902.jpg
Ty šedé plochy nejsou špína - ta je jen v tom levém horním roku 2 pruhu - to si nějak "vyrobil" ten mobil - ty papíry byly čisté, jen normálně pomačkané..
Edit: nějak neumím fotky - dám odkaz
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Tak ja miesto abralonu používam VFG štuplíky a jemnú diamantovú leštiacu pastu, ktorá sa tombaku nebojí a z hlavňoviny má nulový úber čo je na drsnosť Ra0,02 Origo z fabriky to ide Ra 0,2. Idealne je to z brusnym olejom. Takto som odstranil volnym okom viditelný nálepok tombaku na ústi v prechode pola a drážky. Po takom bežnom strielaní je potom radosť čistiť, lebo nanos je minimálny.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Odpovědět