Blaser-kulovnice
Re: Blaser-kulovnice
Možna by tomuto tématu pomohlo kdyby se tu prezentovaly hlavně osobní zkušenosti s Blaserem a ne osobní dojmy či doměnky ať už se zdají pisateli jakkoliv realné,správné, pravdivé nebo logické.
Memíním tu dělat bojovníka s větrnými mlýny, ale tohle forum čte hodně majitelů Blaserů, kteří jsou se svou zbraní spokojení a tahle dosti tendenční diskuse jim tak trochu kazí dobrý pocit ze své zbraně. Chápu, že máte svůj vyhraněný názor, ale prezentace příspěvků a la drtihlav a pod., mi ve srovnání s věcnými příspěvky v tématu o haváriích zbraní , zavání hysterii.
Memíním tu dělat bojovníka s větrnými mlýny, ale tohle forum čte hodně majitelů Blaserů, kteří jsou se svou zbraní spokojení a tahle dosti tendenční diskuse jim tak trochu kazí dobrý pocit ze své zbraně. Chápu, že máte svůj vyhraněný názor, ale prezentace příspěvků a la drtihlav a pod., mi ve srovnání s věcnými příspěvky v tématu o haváriích zbraní , zavání hysterii.
-
- Zkušený diskutér
čtenář> my se tu nehádáme, my se jen tak v klidu bavíme...
Jediný agresivní prudil tady je zabanánovanej...
Mám řadu známých, vlastnící a užívající nějakou zbraň od Blaseru, a jsou mezi nimi výborní myslivci, lovci a střelci, stejně jako ti z druhé strany spektra. V tom to není. A jinak souhlasím, každý ať si má, co mu vyhovuje...
gawein> nepřijde mi, že by to někdo šířil nepravdy a lživě brojil proti Blaseru. Vyjádřit svůj názor ale snad může kdokoliv. Pokud si spokojený uživatel Blaseru (a znám jich celkem dost) nechá zkazit radost a "dobrý pocit" jen tím, že někdo jiný z něj blahem nehýká, tak je to na pováženou, a otázka, proč ho tedy má. Když bych to bral podle sebe, mám mezi svými zbraněmi takové, které se mi líbí, takové které mě zlobí a takové, kterým věřím natolik, že jsem ochoten na to vsadit svoje bezpečí, a ten pocit vychází z nějaké reálné zkušenosti. A kdyby tady všichni ostatní diskutující vehementně tvrdili, že to je hloupost a krám největší, budu se jen smát...

Mám řadu známých, vlastnící a užívající nějakou zbraň od Blaseru, a jsou mezi nimi výborní myslivci, lovci a střelci, stejně jako ti z druhé strany spektra. V tom to není. A jinak souhlasím, každý ať si má, co mu vyhovuje...
gawein> nepřijde mi, že by to někdo šířil nepravdy a lživě brojil proti Blaseru. Vyjádřit svůj názor ale snad může kdokoliv. Pokud si spokojený uživatel Blaseru (a znám jich celkem dost) nechá zkazit radost a "dobrý pocit" jen tím, že někdo jiný z něj blahem nehýká, tak je to na pováženou, a otázka, proč ho tedy má. Když bych to bral podle sebe, mám mezi svými zbraněmi takové, které se mi líbí, takové které mě zlobí a takové, kterým věřím natolik, že jsem ochoten na to vsadit svoje bezpečí, a ten pocit vychází z nějaké reálné zkušenosti. A kdyby tady všichni ostatní diskutující vehementně tvrdili, že to je hloupost a krám největší, budu se jen smát...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Taky nevidím problém, proč nepopsat i své osobní dojmy - názory. Je jasný, že asi když to někdo bude číst, tak bude dávat jinou váhu něčím osobním "dojmům" (i když pro někoho to můžou být kecy o ničem) a jinou váhu vlastníkovi s X-letou osobní zkušeností, každý ať si z toho pak udělá svůj závěr, ne.
Když už tady tedy zaznělo, že každý může vyjádřit své dojmy, přidám pár svých.
Osobně jsem přesvědčen že jak R93 i R8 jsou kvalitní a bezpečné zbraně. Tedy pokud jsou používany tak jak mají být používány a je v nich používána kvalitní munice. Možná se pletu, ale jsem přesvědčený o tom že problémy si přivodili majitelé tím že udělali někde chybu a tím nemyslím to že koupili Blaser.
1. Chyba v kombinaci stavebnice - kleština, ráže
2. Použili munici která nebyla vyrobena tak jak se sluší a patří. Nedolisovaná zápalka či chybná laborace. (ať již samovýrobou nebo továrním zmetkem)
3. Selhač - Poškozený střelec mohl mít selhač a aniž by počkal nějaký čas na to jestli dojde k opožděnému výstřelu, chtěl zkrátka přebít a slovit vzdalující se kus. Bohužel ve chvíli kdy došlo k odemčení kleštiny mohlo dojít také k nastartování pekelného stroje. (náboj je ještě stále v komoře, kleština již ale odemyká)
Zrovna o tomto ději by však byl zřejmě důkaz bezpečně zlikvidován.
Poškozený by byl hlupák pokud by něco takového přiznal, jelikož by ho případné odškodné těsně minulo.
A samozřejmě možnost kombinací výše uvedeného.
Malá demonstrace toho jak je někdy těžké pro reloadera nevyrobit zmetek.
Nedávno jsem byl okolnostmi donucen přebít si 100 nábojů pomocí komponent Sellier Bellot.
Nové nábojnice 243 a 5,3LR zápalky.
Do teď se mi chce zvracet. Nejen pro nekvalitní materiál, ale hlavne pro tragické provedení obou komponent.
Délka u mnohých nových nábojnic již z výroby přesahovala délku dle CIP
Nábojnice jsem samozřejmě pro jistotu všechny překalibroval a udělal jsem dobře.
Potom přišel průser skrz zápalková lůžka. To co jsem ubral frézkou abych dostal bezpečnou hloubku usazení zápalky z těchto 100 nábojnic by se vyplatilo trabantem odvézt do 5km vzdálených sběrných surovin.
Zápalkování - Bylo to poprvé co jsem myslel že roztrhnu jednooperační lis. A to ne při kalibraci nábojnice, ale při zalisování toho malého směšného kalíšku - zápalky. I po mém zásahu frézkou bylo při použití standartní síly většina zápalek nedolisovaných. Pomohla jen opravdu brutální síla.
Pokud jsem tu zde zopakoval již někde něčí vyřčenou myšlenku omlouvám se, ale nějak nestíhám číst komplet téma.
Co se týká lovu lovu nebezpečné zvěře, pokud bych měl s přímotahem dostatečně nadrilováno a věděl jak se ke konkrétní zbrani chovat abych podpořil její spolehlivost asi bych se toho nebál. Na druhou stranu jsou možnosti jak spolehlivě zneschopnit i téměř blbu a závaduvzdorný dvoják.
A i mezi mé známé patří lidé kteří s R93 a R8 loví v Africe, Aljašce atd. a nedají na ně dopustit.
Myslím, že je podstatnější svému vybavení věřit, znát ho, umět perfektně ovládat a udržovat, než jestli je to přímotah, dvoják nebo předovka.
No a potom ještě ... vulgarity smazány (Karel61).
M.

Osobně jsem přesvědčen že jak R93 i R8 jsou kvalitní a bezpečné zbraně. Tedy pokud jsou používany tak jak mají být používány a je v nich používána kvalitní munice. Možná se pletu, ale jsem přesvědčený o tom že problémy si přivodili majitelé tím že udělali někde chybu a tím nemyslím to že koupili Blaser.

1. Chyba v kombinaci stavebnice - kleština, ráže
2. Použili munici která nebyla vyrobena tak jak se sluší a patří. Nedolisovaná zápalka či chybná laborace. (ať již samovýrobou nebo továrním zmetkem)
3. Selhač - Poškozený střelec mohl mít selhač a aniž by počkal nějaký čas na to jestli dojde k opožděnému výstřelu, chtěl zkrátka přebít a slovit vzdalující se kus. Bohužel ve chvíli kdy došlo k odemčení kleštiny mohlo dojít také k nastartování pekelného stroje. (náboj je ještě stále v komoře, kleština již ale odemyká)
Zrovna o tomto ději by však byl zřejmě důkaz bezpečně zlikvidován.
Poškozený by byl hlupák pokud by něco takového přiznal, jelikož by ho případné odškodné těsně minulo.
A samozřejmě možnost kombinací výše uvedeného.
Malá demonstrace toho jak je někdy těžké pro reloadera nevyrobit zmetek.
Nedávno jsem byl okolnostmi donucen přebít si 100 nábojů pomocí komponent Sellier Bellot.

Nové nábojnice 243 a 5,3LR zápalky.
Do teď se mi chce zvracet. Nejen pro nekvalitní materiál, ale hlavne pro tragické provedení obou komponent.
Délka u mnohých nových nábojnic již z výroby přesahovala délku dle CIP

Nábojnice jsem samozřejmě pro jistotu všechny překalibroval a udělal jsem dobře.

Potom přišel průser skrz zápalková lůžka. To co jsem ubral frézkou abych dostal bezpečnou hloubku usazení zápalky z těchto 100 nábojnic by se vyplatilo trabantem odvézt do 5km vzdálených sběrných surovin.
Zápalkování - Bylo to poprvé co jsem myslel že roztrhnu jednooperační lis. A to ne při kalibraci nábojnice, ale při zalisování toho malého směšného kalíšku - zápalky. I po mém zásahu frézkou bylo při použití standartní síly většina zápalek nedolisovaných. Pomohla jen opravdu brutální síla.
Pokud jsem tu zde zopakoval již někde něčí vyřčenou myšlenku omlouvám se, ale nějak nestíhám číst komplet téma.
Co se týká lovu lovu nebezpečné zvěře, pokud bych měl s přímotahem dostatečně nadrilováno a věděl jak se ke konkrétní zbrani chovat abych podpořil její spolehlivost asi bych se toho nebál. Na druhou stranu jsou možnosti jak spolehlivě zneschopnit i téměř blbu a závaduvzdorný dvoják.
A i mezi mé známé patří lidé kteří s R93 a R8 loví v Africe, Aljašce atd. a nedají na ně dopustit.
Myslím, že je podstatnější svému vybavení věřit, znát ho, umět perfektně ovládat a udržovat, než jestli je to přímotah, dvoják nebo předovka.
No a potom ještě ... vulgarity smazány (Karel61).
M.
-
- Nový návštěvník
Vlastnil jsem celou řadu ráží právě v R93 a také tři typy kleštin (standard 308, medium 9.3x64, magnum 270 WSM) - rád zkouším různé ráže. Nesetkal jsem se s žádným problémem, z každé ráže jsem něco nastřílel a ani u 9.3x64 jsem neměl žádnou obavu, že se něco stane. Prodal jsem to z důvodu pořízení sběratelských, nebo velmi přesných zbraní, ale uvažuji, že se k R93 zase vrátím. Také kvalita zpracování je prvotřídní - všechno na sebe sedí, vše je vyrobeno s dokonalou přesností, minimálními tolerancemi a naprostou zaměnitelností. To je u některých rádoby renomovaných výrobců nemyslitelné, kde je všechno dopasováváno a každý kus originál (v tom negativním směru), třeba Tikka, Haenel, Remington, o CZ ani nemluvě.
Steyr SSG 69 308 win+Artemis 3000 Tactic 4-16x44, CZ 531, ZKM 611+Meopta 6x42, ZK99, Mossber 9200 automatic, ZP, Josef Gutwirth 3x, Carl Zeiss 15x60 W. Germany, CBS Tordalk 11x80, CBS Tordalk 22x80
Prosím Tě, jen tak ze zvědavosti, můžeš uvést nějakou takovou to možnost, jak k ní dojde, u nějaké opravdu kvalitní zbraně? Jen prosím vynech případy, kdy zneschopňuješ ten "blbu a závaduvzdorný dvoják" např. o stromcobaj píše: ...... Na druhou stranu jsou možnosti jak spolehlivě zneschopnit i téměř blbu a závaduvzdorný dvoják....

-
- Zkušený diskutér
cobaj> já už jsem to tady jednou psal, konstrukce zbraně, při které může dojít k tomu, že závěr vletí střelci do ksichtu (a takové případy objektivně byly) je pro mě podezřelá. I když to je v případě, kdy si někdo ucpe lauf, neprohlídne si ho a nacpe tam přebitou patronu nasypanou přes normu. Může se rozletět hlaveň, někam to odfouknout musí, chápu, že to třeba odnese levá ruka, atd., ale závěr by měl být tou nejpevnější částí, která vydrží když zbytek odejde.
Jinak jak zneschopníš dvoják, myslím opravdový a dobrý dvoják, to mě taky docela zajímá.
kuba> no každý oceníme něco jiného. Já například obdivuju a s nostalgií vzpomínám na dobu, kdy zbraně se dopasovávali ručně, z číslovaných dílů. Sice ano, každý byl originál, ale vše ladilo jak švýcarský hodinový strojek. Ostatně mistři puškaři to tak dělají dodnes. Kvalitu a přesnost zpracování si myslím, že tu ale nikdo Blaseru neupírá. Zajímalo by mě, proč chceš jít zpátky do R93 a ne do R8?
Jinak jak zneschopníš dvoják, myslím opravdový a dobrý dvoják, to mě taky docela zajímá.
kuba> no každý oceníme něco jiného. Já například obdivuju a s nostalgií vzpomínám na dobu, kdy zbraně se dopasovávali ručně, z číslovaných dílů. Sice ano, každý byl originál, ale vše ladilo jak švýcarský hodinový strojek. Ostatně mistři puškaři to tak dělají dodnes. Kvalitu a přesnost zpracování si myslím, že tu ale nikdo Blaseru neupírá. Zajímalo by mě, proč chceš jít zpátky do R93 a ne do R8?
Kupodivu ani Heym na to ještě úplně nezanevřel (viz zde: http://www.heymusa.com/index.htm). To je jeden z důvodu, proč hlasuji pro HeymBwanaHunter píše:......Já například obdivuju a s nostalgií vzpomínám na dobu, kdy zbraně se dopasovávali ručně, z číslovaných dílů. Sice ano, každý byl originál, ale vše ladilo jak švýcarský hodinový strojek. Ostatně mistři puškaři to tak dělají dodnes.....

To cobaj
Jinak, abychom si rozuměli, ač preferuji zbraně klasických konstrukcí, tak taky považuji Blaser R8 za povedenou zbraň, ale ne už k tomu "lovu nebezpečné zvěře". Sám píšeš, že pokud budeš mít "dostatečně nadrilováno a věděl jak se ke konkrétní zbrani chovat abych podpořil její spolehlivost asi bych se toho nebál". No a napadlo Tě, že když Ti to takto krásně půjde na střelnici nebo na rudl odbíhajících prasat na naháňce, tak to při pohledu na rychle se blížícího lva, či bůvola úplně tak platit nemusí? To pak pracují nervy, a to se velmi, velmi snadno může chybovat. Zdůrazňuji "může". O tom to je, že ten přímotah není ve stresu úplně tak "blbuvdornej". To že dvoják má dva nezávislé spoušťové mechanismy, a proto je do těchto situací vhodnější, je pak už jiná kapitola...
Kdo stihl přečíst před smazáním snad pochopil jak byly ony Vulgarity myšleny. Překlad: No a potom ještě se nesesypat a když u se sesypat tak až po skončení akce.
Mimochodem nevím co by bránilo závěru ve vypochodování do střelcova obličeje v případě třetí možnosti havárie u klasického závěru.
Nechal jsem se zmást větou: Taky nevidím problém, proč nepopsat i své osobní dojmy - názory.
Dovolil jsem si vyjádřit svůj názor na Blaser R93 a R8 a to jsem zřejmě udělal chybu.
Ok. Vracím se zpět k pouhému nasávání informací.
Mimochodem nevím co by bránilo závěru ve vypochodování do střelcova obličeje v případě třetí možnosti havárie u klasického závěru.
Nechal jsem se zmást větou: Taky nevidím problém, proč nepopsat i své osobní dojmy - názory.
Dovolil jsem si vyjádřit svůj názor na Blaser R93 a R8 a to jsem zřejmě udělal chybu.
Ok. Vracím se zpět k pouhému nasávání informací.
-
- Administrátor
Zde trochu OT, ale z pohledu výrobce a prodejců je vyslovení názorů na jejich zboží super věc. Omlela se tady zásadní změna v konstrukci závěru mezi R93 a R8, jsou tu vyřčeny nějaké obavy, a je na výrobcích a prodejcích, aby je rozptýlili, nebo je zahrnuli do konstrukčního řešení. Každého výrobce by mělo zajímat, proč si určitá část potenciálních zákazníků nekoupí jejich výrobek. 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Zkušený diskutér
cobaj> promiň, ale moc ti nerozumím. Napsal jsi svůj názor, Rogam a já jsme ti slušně a v klidu odpověděli a vznesli dotaz. A ty místo, aby jsi zareagoval stejně a odpověděl, tak vyvádíš jak prvnička. Nikdo tě přeci nijak neurazil, jen jsem odpověděl, a Rogam podle mě to samé.
V případě číslo 3 - zpožděný selhač vs. otevřený závěr, je to samozřejmě o průser bez ohledu na konstrukci systému. I kdyby stihnul ten náboj vyhodit úplně. Naštěstí se to nestává zrovna moc často, a selhače, pokud jsou (kromě zmiňovaného SB se mi to snad ještě nestalo) jsou většnou úplné selhače. Ale máš pravdu, že je potřeba na to myslet, a snad leda s výjimkou útoku rozzuřeného buvola apod., počkat s přebitím.
Já měl na mysli spíš připady, jako již i tady probíraný případ mladého Schwarzenberga, kterému vběhnul Verschluss do obličeje, kdy havárii způsobila ucpaná hlaveň. V rámci téhle diskuze sem někdo - a tuším že Zbrojovák - dával fotky kulovnic s otočným odsuvným po destrukčních zkouškách, kdy vystřelí se zavařenou hlavní. Na těch flintách odešlo všechno možné, vždycky tam byla nějaká destrukce hlavně, ale závěr vždycky vydržel. Proto, když bych chtěl přímotah, nějak pocitově bych víc věřil Helixu nebo Maralu, který uzamyká do hlavně rotačním závorníkem. Ovšem Maral se mi taky nelíbí, Helix by i docela jo. Jinak bych věřil i R-8, s tou mám zase jiný problém, už jsem to tu psal. A když tedy už tady takhle pindám, dodám ještě, že jsem ještě úplně sám pro sebe nedořešil, proč přímotah. Normálně si vystačím s klasikou otočným odsuvným, když chci nebo potřebuju rychlou druhou ránu, volím dvoják, když bych chtěl něco na rychlopalbu na naháňky, pořídím si semi-auto (Sauer 303 nebo Browningy se mi docela líbí). A hlavně teď nutně počebuju dvojákový troják, jenže nevím ještě jaký. Myslel jsem že vím, ale ten mi byl rozmluven...
V případě číslo 3 - zpožděný selhač vs. otevřený závěr, je to samozřejmě o průser bez ohledu na konstrukci systému. I kdyby stihnul ten náboj vyhodit úplně. Naštěstí se to nestává zrovna moc často, a selhače, pokud jsou (kromě zmiňovaného SB se mi to snad ještě nestalo) jsou většnou úplné selhače. Ale máš pravdu, že je potřeba na to myslet, a snad leda s výjimkou útoku rozzuřeného buvola apod., počkat s přebitím.
Já měl na mysli spíš připady, jako již i tady probíraný případ mladého Schwarzenberga, kterému vběhnul Verschluss do obličeje, kdy havárii způsobila ucpaná hlaveň. V rámci téhle diskuze sem někdo - a tuším že Zbrojovák - dával fotky kulovnic s otočným odsuvným po destrukčních zkouškách, kdy vystřelí se zavařenou hlavní. Na těch flintách odešlo všechno možné, vždycky tam byla nějaká destrukce hlavně, ale závěr vždycky vydržel. Proto, když bych chtěl přímotah, nějak pocitově bych víc věřil Helixu nebo Maralu, který uzamyká do hlavně rotačním závorníkem. Ovšem Maral se mi taky nelíbí, Helix by i docela jo. Jinak bych věřil i R-8, s tou mám zase jiný problém, už jsem to tu psal. A když tedy už tady takhle pindám, dodám ještě, že jsem ještě úplně sám pro sebe nedořešil, proč přímotah. Normálně si vystačím s klasikou otočným odsuvným, když chci nebo potřebuju rychlou druhou ránu, volím dvoják, když bych chtěl něco na rychlopalbu na naháňky, pořídím si semi-auto (Sauer 303 nebo Browningy se mi docela líbí). A hlavně teď nutně počebuju dvojákový troják, jenže nevím ještě jaký. Myslel jsem že vím, ale ten mi byl rozmluven...

nevím co je myšleno tím klasickým závěrem - ale pro mě je to originál - tedy z K98 (M98), vše další jsou jeho více či méně podařené klony (bavíme li se o úhlu otáčení 90°).cobaj píše:Mimochodem nevím co by bránilo závěru ve vypochodování do střelcova obličeje v případě třetí možnosti havárie u klasického závěru.
Čili u klasické M98 jsou v předu 2ozuby, zavřené do sedel pouzdra - i kdyby se dané pouzdro v předu rozskočilo, vzadu je ještě třetí pojistný ozub u kliky v třetím sedle a na tom ten závěr udrží a nevletí ti do ksichtu - je to pojistka, která se dá při troše šikovnosti dolícovat tak, že zavírají všechny tři ozuby současně jako celek, není tam mezera na rozjetí závěru vzad, což zvýší bezpečnost při nedej-bože nehodě.
už jsem jinde o tom psal že jsem zažil dvě nehody klonů M98 s tlaky převyšujícími 600Mpa, ani jeden závěr nepovolil, stejně tak pouzdro. nebezpečí je u rozfrézovaných pouzder (pro přední kámen klapky/ švenku) - ale i tak je tam ten třetí ozub vzadu. tím je M98/vz.24/33/Z/ZG nejbezpečnější a nejspolehlivější ot.odsuvn. systém a nevím zda ho něco někdy v těchto ohledech může překonat. Spolehlivost a bezpečí jsou pro mě na 1. místě.

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
- Čouda
- Pravidelný diskutér
Zdravím, potřebuji poradit, zda někdo neví, jak se na montáži pro Blaser R93 šteluje utahovací moment těch dvou šroubků, který drží montáž na hlavni. Ten přední je OK. ale ten zadní , abych ho dotáhl to potřebné polohy, vyžaduje daleko věší sílu. Řekl bych , že až moc velkou a hrozí vymačkání protikusu (hlavně). Tedy: dá se to seštelovat doma běžným nářadím a nebo je třeba navštívit puškaře.
Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
Treba na to len vhodny sroubovak - dostatocne tenky a siroky,aby si neznicil ten sroub - a postupnym pootacanim tam nastavis taku silu uzamknutia, aka ti vyhovuje.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
-
- Zkušený diskutér
Ty original Blaser montáže nemají žádnou aretaci stavěcích šroubů, takže někdy mají tendenci při otáčení ovládacích páček otáčet i šroubem a měnit nastavení. Pak je potřeba to občas znovu seřídit. Zářezy v hlavě šroubu jsou úzké - na puškařský šroubovák, je dobré, jak píše Lovec, si na to nabrousit nebo nechat nabrousit břit šroubováku "namíru" a při práci si pořádně všechno opřít - bys ty zářezy (většinou myslím tři do "hvězdičky") neponičil 

Pufr