Návod čtu, až když něco funguje a nevím co s tím Hillmana bych do myčky samozřejmě nedal, není k tomu důvod, a jak píše správně Bílý lovec, záleží na materiálu střenky. Srovnávat myčku s vroucí polévkou je taky poněkud mimo mísu Nicméně zatím žádný deformační změny na zavíráku nepozoruji a ostatní nože takto dramaticky ošetřovat nepotřebuji.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Možná se někdo ušklíbne, proč ne. Těžká zvěř v těžkém terénu se někdy skutálí a odskočí tam, kde by pomohl jen dlouhý naviják, anebo více rukou.
Preferuju po letitých zkušenostech pevné nože a pilku zvlášť (pevnost, údržba, čistění). V mém případě je univerzální a lehká pracovní dvojice: zavazák solingen a odlehčená rámová pilka na železo v batohu, střenky paroh. Když je třeba v nejhorším, rušit kus na místě, nebo operativně postavit záštitu na čekanou atd., nic víc není třeba. V batohu, ale nosím i lehký malý náhradní nožík a jehlový diamantový pilník pro případ nouze (to v KPZ).
Co se týče kusu, který nejsem nucen rušit v terénu, pilku ani nevytahuju, protože sponu ani žádnou jinou kost neprořezávám.
Taky jsem to včera četl. Mohl by se prosím někdo z místních odborníků přes metalurgii vyjádřit k tvrzení, že jestliže dám nůž do 85°C v myčce, ocel změkne jako bláto? Technické vzdělání v oboru nemám, ale všechny moje nože, které jsem prohnal myčkou, jdou nabrousit úplně stejně jako před tím a jestli se dá ocel popustit v 85°C, potom je možné všechno Mohl by někdo fundovaně tento mýtus potvrdit nebo vyvrátit?
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Dosud žiji v přesvědčení, že standardní uhlíkové nožířské oceli spolehlivě a beze změny užitných vlastností snáší teploty minimálně 200°C. Vždyť nejnižší teploty používané při tepelném zpracování jsou cca 160 - 300°C (nízkoteplotní popouštění některých materiálů). U ostatních druhů a poddruhů tepelného zpracování ocelí jsou teploty vždy vyšší. Vařící voda s jejími cca 100°C tedy podle metalurgů nemá šanci vlastnosti oceli jakkoliv změnit. Sám mám několik známých, co své nože čas od času proženou myčkou a bez problému. Já osobně už několikrát vyráběl patinu čepeli nože z uhlíkové oceli pomocí vroucího octa, no a ostří také pořád stejné. Tak nevím...
Jsem zvědav na vyjádření někoho znalého problematiky ...
Můj subjektivní dojem vlivu myčky (teploty nebo chemie, nebo kombinace) na nože obtahované nejspíše do "jehly" ocílkou :
"Kuchyňské nože se tupí o něco snáze, možná ztratí "cosi" z ostří i v myčce." Už je tam nedávám.
Ale faktem je, že bych to tak nějak nečekal. Tedy u ocelí na dobré nože (440C, lépe pak D2,Elmax, RWL, S90V,) a při broušení ostří na 30st. Kdo ví, co tam vlastně sypeme za sajrajt. Skleničky matní, zlacení talířů se ztrácí ...
Naposledy upravil(a) Radek01 dne stř 01.7.2015, 13:22, celkem upraveno 3 x.
Já chtěl vyzkoušet ten měsíček, ale přišel jsem pozdě. Než jsem vo půlnoci na ten kopec vylez, tak už tam byli se svejma kotlema ti Leonovi řezníci a navzájem si házeli kudly do polívek...