Když jsou kolem, je to otázka času a výdrže. U nás u SK máme vnadiště která jsou stará i 40let, mnoho a mnoho generací černé tam bylo uloveno a naučeno, je třeba to jen provozovat v rozumné míře, udržovat kvalitu krmiva, a hlavně bez přestávky vnadit. Furt tam musí něco být, když je to nějaká laskomina, tím líp.
Aby byl na vnadišti pořádek, zavedl jsem otočnou fošnu, pod kterou sypu do dírek kukuřici a jiné dobroty, nahoru do přibité obruby dávám jen pozadek. Je to čisté, šetrné a účelné, kukuřici a ostatní pak bere jen černá, na obrubě se živí černá, myši, ptactvo - to zase tahá predátory...

nikde žádný humus, plesnivé zbytky, kupy. Je to třeba jen doplňovat, sem tam přidat petku, sůl a je to. Nic víc netřeba, jen práci a trpělivost.
Na zimu fošnu odklidím - nechám jen petky a sypu do sněhu, na jaro vrátím.
Jo ještě máme takové svislé pověšené válce s dírama, ale to moc nefunguje, to už je lepší uvázat plechovku na zem - rádi si s tím hlavně selata hrají.
Někde je to ale tak, že černá už nebere žír z hlasitých věcí, tzn. že bere prioritně ze země a potichu, někde se černá petlahví bojí, už tak je vystresovaná. To mi hlásí sousedi od měst, u nás v horách to ještě funguje dobře.