Zbrojní oleje & čistění zbraní

Odpovědět
Choochoo007
Zkušený diskutér

Balistol

Příspěvek od Choochoo007 »

Nemam z balistolem zadny zkusenosti, tak jsem jen chtel vedet, jestli by na tom nemohlo byt trochu pravdy, ze treba tuhne vic nez konkor,...prece jen neznam slozeni.

Ze se nema mazat spoustovy mechanismus, pise i CZUB v manualu. to asi uz kazdy vi...

Jsem rad, ze si ho teda bez obav muzu optrit a usinat s pocitem, ze sem koupil pro sveho mazlika to nejlepsi :wink:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

Nějak mi připadá, že se zde pořád snažíme vymyslet již vymyšlené a ještě bych dodal ODzkoušENÉ. Několik listů dopředu jsem popsal své dlouholeté (skoro již 30-ti leté) zkušenosti s co nejjednodušším, nejrychlejším a spolehlivým způsobem jak čistit a konzervovat flinty, zatím jsem lepší způsob Nenašel a komu jsem jej doporučil, tak byl vždy spokojen.
Pokud si stejnou cestu chce někdo projít, nic proti němu, ale není asi třeba neustále dokola vyslovovat jedny a ty samé otázky. Chce to číst co je zde již napsáno.
carcus
Častý návštěvník

Oter v hlavni.

Příspěvek od carcus »

precital som si celu tuto diskusiu a chcel by som vediet, ci ten oter tombaku v hlavni je az takym velkym problemom. Ja si totiz v prvomrade chcem myt cistu hlaven od necistot, t.j. karbon atd...co je naozaj spinave a sposobuje po reakcii hrdzavenie. Tombak je ale "cisty" material v porovnani s karbonom, ze ho je vidiet na poliach hlavne je taky vazny problem?
WetDog4
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WetDog4 »

4 carcus - hodně asi Záleží na tom, kolik toho vystřelí? a jaké přesnosti chceš dosahovat. Při re?imu střelby 5 ran/měsíc a čištění 1x až 2x týdně by to ten Balistol asi měl zvládat :D

4 Mosin Asi do poloviny 80 let se hlavně v UB i Brně dělaly dokonce ze staré dobré německé LMV - tedy po našem 13 242. Mechanické vlastnosti nebyly horší než u skutečných hlavňovin třídy 15 a obrobitelnost byla značně lepší - ale nějaké výjimečné antikorozní vlastnosti bych u nich moc nehledal - viz jak píše výše 007
Martin
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

To WetDog

Jo jelikož nejsem puškař ni strojař, jen pouhopohý chem. metalurg, tak nevím z jakých ocelí se toto vyrábí. Jo pokud napíšeš normu či jejich charakteristiku tak není problém. Proto jsem tu úvahu rozjel tím směrem. Je mi jasné, že to nebudue nerez :lol: :wink:
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
milan
Pravidelný diskutér

čištění

Příspěvek od milan »

Právě jsem dokončil čištění několika starých zbraní. Tentokrát jsem Použil "speciální čistič" od Vhoola-jeho výroba.
Oproti Robla Solo Milu to má mastnější strukturu, jde to po čištění lépe vytírat. U jedné "levnější" flinty tím použtělo i černění, u zbraní četněných zatepla to bylo OK. Kupodivu to dobře odstraňuje i rez (nebo jí to naru?í a ta jde pak lehce klůckem stírat). jelikož je to na čpavkové bázi, je vše potřeba důkladně očistit a promazat (osvědčený je Break Free)
Jen pozor na dřevěné sočásti flinty.

takže funkčnost je ověřena a cena, za kterou to chce Vool dodávat je výrazně příznivější než Robla SM. :lol: takže neváhejte a důvěrou se na něj obracejte a máte po problémech s odstraňováním otěru v hlavni.
Podrobnější info nám tu určitě sdělí výrobce, firma "VHOOL". :wink:
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Tak ten článek jak správně čistit kulovnici byl můj, chtěl jsem se dozvědět, jaké jsou možnosti a hlavně jsem chtěl dosáhnout maximálního účinku při čištění.Odpovědi byli však tak různorodé, že si z toho člověk těžko něco vybere. Zatím jsem stále na starém,,dobrém" konkoru. Asi to není tak jednoduchá otázka, jak se může zdát a proto jsem rád, že se tady k tématu vyjádřili Mosin chechooo a wet dog, je vidět, že se v tom opravdu vyznají! :idea: :wink:
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hans88Vagus »

Zdar chlapy, postupuju pri cisteni brokovnice spravne?Po strelbe odstranim vetsi casti z laufu kartackem.Potom laufy prostriknu Ballistolem a necham pusobit a pote vydrhnu vyterakem.Nakonec laufy vytiram vatou do te doby nez je vata uplne cista.Neni lepsi misto vaty pouzivat koudel?Pouzivam koudel na malorazku a je to mnohem lepsi nez vata ..
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

To hans:
Co máš za brokovnici a jak často s ní střílí???? Je vidět, že jí máš krátce, jinak bys jí asi takhle pečlivě nečistil... :lol:
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Mam Brno ZP v 16/70. Mam ji asi 3 mesice:-D . Je vyrobena v ´48 takže se o ni starám aby jeste dlouho vydrzela. Strilel jsem s ni za ty 3 mesice asi 2x a to pokazde asi 100 ran(meli jsme 2x strelby). Vecer po strelbach ji vycistim. Kdyz se chystam s ni jit ven, vytru laufy do sucha a jak se vratim tak je lehce naolejuji(vnitrek aji povrch).
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

I já mam starý zbraně, takový to důkladnější čištění, jako odstranění olova atd dělám tak jednou za rok, mam i zbraň, se kterou střílim zásadně na střelnici, ta má nastříleno za rok ví a tak když vidim, že by to chtělo protáhnout takovou tou spirálkou, tak to udělám, ale určitě ne po každym střílení, ono se tam to olovo zas tak moc neusazuje... Na povrchu je dobrý mít na zbrani pořád takovej ten olejovej film(obzvá?? starší zbraně občas rádi rezivěj), ale vevnitř v hlavních jen když dýl nestřílí?, klasicky vytírám hlavně olejem, když je po sezóně... Mam taky jednu zbraň z roku 43, takže vim o čem mluví?... :-)
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Jen k tomu používání těch mosazných ... kartáčků. Já osobně bych doporučoval před jejich Použitím stříknou do laufu a na něj olej, aby nedocházelo k zbytečné námaze vývrtu kartáčkem, ale by docházel skutečně jen k mechanickému odstranění reziduí, ale ne vývrtu :wink:
Hans88Vagus
Pravidelný diskutér

Tak spiralovitym vyterakem jsem to delal jen jednou pro sichr ale nic s toho nevylezlo-bylo to cisty. Pouzivate na cisteni koudel?? Osvecilo se mi to na cisteni malorazky ale na brokovnici sem to jeste nezkousel ..
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

zkoušel jsem i koudel, ale nakonec jsem zůstal u hadříku a kartáčku... :-) Je to ryclý, a účelný... :-)
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

koudel také není špatná. Je částečně drsná, takže rezidua bude sdírat. Já na vyčištění od oleje, po mechanickém čištění kartáčky, jsem začal používat papírové utěrky do kuchyně. Skutečně ten lauf vyčistíte do čista. Potom nanesu znovu čistý olej, který rozetřu buď hadříkem či tím ubrouskem a následně jej opět vytřu, pokud je to čisté, pak eventuelně nanesu film na dlouhodobější skladování, nebo vytřu do sucha a jdu s tím ven. Ten testovní výtěr provádím třebas za den a tím kontroluji i otěr střely, který se projeví většinou zeleným zbarvením (Cu, Zn ...). No kulovnice pomocí těchto utěrek vytírám do sucha. Hadříky nevykazují takovou sací schopnost.

Tu?ím však, že jsem tyto postupy popisoval dříve do podrobna.

Čili koudel místo kartáčku (spirály, ...) ano, ale vytření něčím jiným, ta koudel zase až tolik nebere.
Odpovědět