Přemnožení divočáků.
Re: přemnožení divočáků!!
Tak jsem to konečně dočetl celé a mám z toho rozporuplné pocity. Změna dobu lovu jezevce mě docela těší, myslím, že první srpen je rozumné datum pro všechny a že by skutečně mohlo dojít k navýšení odlovu a snížení predačního tlaku této jinak krásné šelmy a rozumná regulace je na místě. Tak nějak nevěřím tomu, že by se všichni vrhli na jeho lov a mohlo to nějak ovlivnit jeho početní stavy, jinými slovy se zlegalizuje jeho letní lov, jak jsem psal v příslušném vlákně. Za to u prasete jsi nejsem tak jistý, odůvodnění mi přijde jako sbírka všech negativ, které černá v současné době přináší, vzatých jako odůvodnění změny doby lovu, která se v podstatě rovná genocidě. Jediné pozitivum v odůvodnění je, že tato změna doby lovu je myšlena na dobu cca 5-ti let, pak zřejmě zákonodárce má v úmyslu - zřejmě po žádaném snížení stavů černé zvěře - dobu lovu opět změnit. Stejně tak s ostatními druhy spárkaté zvěře, ačkoliv tam nemá účinek změny doby lovu tak devastující dopad. Uvidíme, zda vyhláška zůstane v této podobě. Váš názor?
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Lišky lze taky lovit celoročně - má to devastující vliv na její populaci?
Liška se na rozdíl od divočáka nekonzumuje. Kolik lidí zmáčkne na lišku, která mu přijde dřív než prase?
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Právě proto, že prasata jsou předmětem konzumu, najde se dostatek takových, co na bachyni nikdy nevystřelí. Za současné legislativy, ani v budoucnu případně změněné.
Za Marie Terezie byla černá zvěř označena za škodnou a bylo ji možné zabít kdykoliv a kdekoliv. Za Josefa II. bylo toto právo rozšířeno o "kdokoliv". Proto snažme se my, než někdo přijde s návrhem že nejenom myslivci, ale i kdokoliv, případně čímkoliv či jakkoliv.
V případě potkanů čas, množství či způsob omezeny nejsou. Divoká prasata nejsou potkani, ale díky naší činnosti, resp. nečinnosti by mohl někdo začít srovnávat.
Za Marie Terezie byla černá zvěř označena za škodnou a bylo ji možné zabít kdykoliv a kdekoliv. Za Josefa II. bylo toto právo rozšířeno o "kdokoliv". Proto snažme se my, než někdo přijde s návrhem že nejenom myslivci, ale i kdokoliv, případně čímkoliv či jakkoliv.
V případě potkanů čas, množství či způsob omezeny nejsou. Divoká prasata nejsou potkani, ale díky naší činnosti, resp. nečinnosti by mohl někdo začít srovnávat.
palkopal to fakt ne,
umíš si upřímně představit dnes to "kdokoli kdykoli"? kdo měl za marie terezie flintu, jaká byla hustota osídlení?
už vidím živě ty ozbrojený traktory, kombajny, sekačky kalachama (vz58) který křižujou krajinou a střílej "zezhora" co se kde pohne..
protože "maso" zadarmo":-)
vždycky když si to představím tak si nadávám že odkládám nákup těžký vesty (s pláty) abych měl šanci proti těm rojům 7,62 za 4koruny z army-výprodejů:-)
umíš si upřímně představit dnes to "kdokoli kdykoli"? kdo měl za marie terezie flintu, jaká byla hustota osídlení?
už vidím živě ty ozbrojený traktory, kombajny, sekačky kalachama (vz58) který křižujou krajinou a střílej "zezhora" co se kde pohne..
protože "maso" zadarmo":-)
vždycky když si to představím tak si nadávám že odkládám nákup těžký vesty (s pláty) abych měl šanci proti těm rojům 7,62 za 4koruny z army-výprodejů:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
narazil jsem na zajímavé video -
https://www.youtube.com/watch?v=3W68nogo8vk
pořád jsem čekal, kdy po tom vlčákovi ten největší kňour vyjede a udělá z něho dva. A taky obdivuju ty lidi, jak jsou celou dobu v klidu
https://www.youtube.com/watch?v=3W68nogo8vk
pořád jsem čekal, kdy po tom vlčákovi ten největší kňour vyjede a udělá z něho dva. A taky obdivuju ty lidi, jak jsou celou dobu v klidu

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To bude asi tím, že to byla bachna a zřejmě na tom statku vyrostli na společném dvoře a chlívu.
Ale jinak krásný, zdraví zvířata.

njn, já dělám do dalekohledů, v prasatech mám ještě mezeryZdenek41 píše:To bude asi tím, že to byla bachna a zřejmě na tom statku vyrostli na společném dvoře a chlívu.![]()

Co se týče toho jezevce, tak jeho doba lovu je zkrácena a to pouze od 1.9. - 30.11., což není uplně ideální, ale je to pořád lepší než nic. Jinak co se týče celoročního odlovu veškeré černé zvěře, tak se uvidí co to přinese. Ja osobně bych nějakou citelnou regulaci divočáků i uvítal, ale každý má nato jiný pohled. 

- fesoj
- Zkušený diskutér
Jen k tomu účinnému lovu /či spíše hubení/ divočáků za Marie Terezie a Josefa II. - myslím, že hlavní loveckou pomůckou v té době nebyla střelná zbraň, ale spíš různé lapáky na principu tluček či vlčích jam. Ale možná se mýlím. Ví o tom někdo něco bližšího ?
Kritériem pravdy je praxe.
Co jsem slyšel, tak za doby Marie Terezie dostala právo lovit černou zvěř i nemyslivecká veřejnost. Proto jejich stavy tak razantně klesly.
To až Josef II. - kdekoliv (mimo obory), kdykoliv a kdokoliv.
Za MT pouze kdekoliv (mimo obory) a kdykoliv.
Za MT pouze kdekoliv (mimo obory) a kdykoliv.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Kdokoliv, kdekoliv, jakkoliv - to je známý fakt. Ale mne zajímá, JAK to ti naši předci dokázali, že černá byla na území Čech a Moravy během relativně krátké doby naprosto vyhubena /pochopitelně mimo obor/.
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Podstatnou věcí je , že v té době 5 souvislých hektarů už bylo pole ....A není vůbec žádným uměním nahnat černou na plot a tam je klacky umlátit. Nebo postřílet. Spíš by mě zajímalo početnost této zvěře co se ulovilo asi by to nebyl problém zjistit. Za Josefa měl prostý lid hlad a i čas aby si i sedlák těch svých pár Ha ohlídal.
V té době většina lidí žila na vesnici a přes den byla na poli. Při vědomí, že co dostihnu (a nejen na vlastním poli), skolím tím, co mám v ruce (motyka, vidle, kosa) a můžu si odnést domů, to nebyl zas tak velký problém. Hlad a vidina nacpaného bříška jsou nejlepší rádcové.