Figi má evidentně natrénováno a loveckou LR střílí ze stabilní trojnožky s kvalitně založenou těžkou, v podstatě terčovou zbraní. Proto si může dovolit onen luxus velkých zvětšení, jak píše až 32x. Pro běžného střelce a loveckou střelbu se standardní zbraní je však takové zvětšení opravdu nepoužitelné a využije ho maximálně k obeznání. Myslivců znám celkem hodně a mimo XX metrových "sniperů" z hromad se mezi nimi najde i skupina jedinců, kteří stabilně, zodpovědně a úspěšně loví i na vzdálenosti výrazněji přes 200 metrů. Z těch, co znám, nikdo nepoužívá žádný vyloženě LR puškohled, většinou mají kvalitní univerzální variábly s maximálním zvětšením 12x (výjimečně 15x) a objektivem 56 mm. A pokud vím, tak část z nich ani na vzdálenosti okolo 200 m maximální zvětšení nepoužívá, střelecky se lépe cítí někde na úrovni cca 10x a trefují tak dobře. Každému při míření optika na cíli nějak vandruje, ale někdo se holt cítí klidnější, když si ten rozkmit pomocí menšího zvětšení trochu opticky zmenší. Jinak co se týče mé osoby, asi jsem konzervativní, ale tahat s sebou na lov kulovnici s terčovou hlavní a LR puškohledem, trojnožku, dálkoměr a dalekohled, pro mě zkrátka není, nepřipadal bych si jako lovec, ale jako
robot. Každopádně to je každého věc, jak a s čím střílí, důležité je spolehlivě trefovat, aby to padalo a zvěř netrpěla víc, než je nezbytně nutné. Holt jsem odchovanec lesní honitby, kde je při šoulačce v kopcích každý gram zbytečné zátěže cítit a střílí se maximálně do 100 m, takže žádná LR, zvětšení puškohledu dostatečné od 4x výše a k obeznání stačí oči, kompaktní monokulár, či mrknout přes puškohled. Dnes střílím i v honitbě, kde jsou mimo lesy i nějaké louky a pole, nejdelší zásah mám zatím 203 m (podle map). Balistickou věžičku, respektive žádný vyloženě LR puškohled neplánuji, jak moje ráže létá, to mám v hlavě, takže případně trochu nadnesu, vzdálenost do těch 200 m ještě odhaduji celkem dobře a jaké má která zvěř parametry vím. Na to, co je podle mého odhadu přes 200 m, zatím nestřílím. Na korekci zamíření už by to chtělo dálkoměr, který zatím nemám a bez něj by střílet bylo nezodpovědné. Závěrem něco na odlehčení, aneb pro vavu jeden
horký tip na LR puškohled pro tu jeho 9,3x62...
Edit: Překlep...