Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
pufr
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od pufr »

Velmi dobre, je to, jak pises, at se dari :)
Sali me pamet, nebo uz tyhle "pomedene" strely v ramci koncernove politiky a podpory produktu Federal Fusion z portfolia Speer vypadly??
Pufr
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Jojo, uz vypadly z portfolia. Chtel jsem spise sehnat na bazaru Mag-tipy, ale pak jsem zjistil, ze tohle je bondovana strela, mekci, coz by mohlo byt OK na srnci i selata.
Jinak si myslim, ze se asi na tech 51,7 nedostanu, nabojnice RWS-DAG ma mensi objem nez SaB(dle vahy parzdne nabojnice o cca az 20gr)
Mam jeste dotaz k laboraci naboje, kdyz ho udelam tak ze zapalka zacne minimalne obtekat udernik jaky je tam asi tlak? Neni to vic nez tech 415MPa?
Kdyz tento naboj pouziji v jine pusce nehrozi nejake nebezpeci? Treba diky tolerancim, ze by byly u druhe pusky nizsi nebo o chlup kratsi prechodovy kuzel atd.
Jinak darit se jiste bude, kdyz radis, jen ta strelba bude asi marna :lol:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Asi jsi myslel 2,0g - to už je celkem dost - při počátečním spalovacím prostoru cca 4 cm3 a hustotě mosazi lehce nad 8g/cm3 je to tak kolem -6% oproti S&B nábojnicím. Jak píšeš - musíš s tím počítat (byť Brömel v QL naštěstí nebere spalovací prostor z těch "nejošizenějších" nábojnic :) ).

Jinak k použití ručně do vlastní pušky připravených nábojů v jiné zbrani (stejné ráže) Ti asi nemůžu říct nic jiného, než že to neodpovídá bezpečnostním zásadám handloadingu, Továrně vyrobená nábojová komora 7x64 bude mít téměř vždy ten dlouhatánský přechodový kužel, ale spolehni se na to. Třeba Blaser dělal cca do roku 2000 velmi úzké komory - nadbíhal tím přesnosti ... Přeci jen při naší ruční výrobě je výhodou optimalizace náboje pro určitou konkrétní zbraň. Průmyslová výroba mává nad hlavou transparentem, že i ten největší náboj se s jistotou vejde do té nejužší komory a musí tomu podřídit výrobní tolerance ...
Musím přiznat, že praxe říká - že pokud jde ten podomácku zodpovědně sestavený náboj s nějakou tou rezervičkou do Pmax nabít (ani to není samosebou) do jiné rážově příslušné zbraně, tak se "většinou" při výstřelu nerozpadne, ale "Safety first" a třeba těch 88 mm není L6 podle CIP ...

Výduť zápalky závisí mimo práce vykonané hnacími plyny taky na materiálu kalíšku zápalky (Federaly jsou o něco měkčí apod.) a rozměru zápalníku a zápalníkového otvoru. Ty nehezké věci se většinou začnou objevovat někde kolem 4000 barů, ale je dobré sledovat i zbytek nábojnice - rádius kalíšku zápalky, spáru mezi zápalkou a dnem nábojnice (tu má zase vliv i uzamykací vůle), otočením závěru ustřižený materiál vyteklý do výřezů čela závěru ...
Nějaká práce tam musí být vidět - ale "ne moc" :)
Na netu je spousta článků i obrázků na takové "zastřílení oka"
https://www.google.cz/search?q=metallic ... gQ_AUIBigB
http://www.massreloading.com/reading_pr ... signs.html
http://ssaa.org.au/stories/reloading-pr ... o2ANlKVDtc
https://www.youtube.com/watch?v=-utTFzrJi2M
https://www.youtube.com/watch?v=orJdUR_X67M
Někteří autoři doporučují mít pro tyhle účely zásobičku "panenských" nábojnic a změřit průměr dna nábojnice nad drážkou před vystřelením a po vystřelení - ale tu "Baseline" - kolik to u "normálního" náboje sestaveného z mých vlastních komponent dělá - tu přesně "nakoukáš" až při práci - když víš, že si 5x a víc "otočil" nábojnice a zápalky pořád drží v lůžku - tak asi neatakuješ hranici cca 4000 barů nijak dramaticky (jinak musíš hlídat puškové náboje s limitem na úrovni 2000 barů a níž - ale i to se tu už snad řešilo :? )
Pufr
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

To, jestli vteče nebo nevteče zápalka do zápalníkového otvoru je krom jiného silně ovlivněno samotným zápalníkem. Jednou jsem se pokoušel zkrátit chod úderníku na Weatherby. Ta stejná zbraň, stejná laborace, stejné podmínky střelby a při továrním nastavení zápalka OK a při zkrácení chodu úderníku (menší energie) vtekla zápalka do zápalníkového otvoru jak u tormenťáku. Berger VLD 190gr, zápalka Rem. 9 1/2, 65,4gr Acc. 4350, OAL 86,1mm, V3=800m/s, 3940J
xxx.jpg
xxx.jpg (51.74 KiB) Zobrazeno 9474 x
Takže jak píše pufr, sledovat všechny znaky. Dobrý je porovnávat s továrnou vystřelenou z příslušné zbraně. Pokud jsou i stejné nábojnice a zápalky, je to téměř ideál. Nevím, jak je tomu nakloněna zkušebna, ale tlaková křivka ze zkušební hlavně by byla top. Ne nadarmo Broemel dodává ke QL seznam zkušeben. No ale zpět na zem. Jsme v ČR.
Pro porovnání: Amax 208gr, zápalka CCI250, 73,27gr Lovex S071, OAL 86,5mm, V3=910m/s, 5580J
Přílohy
P1020983.JPG
P1020983.JPG (87.22 KiB) Zobrazeno 9472 x
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

dalas -> chod zapalniku ma jasne vliv, to je znamo, tady problem nemam. Osobne si myslim, ze i tuhost pruziny na to bude mit vliv.
Pufr -> Jak rikas, zasady bezpecneho handloadingu je treba dodrzovat, proto, chci udelat serie pro obe pusky a v obou zkouset. Jen jsem chtel znat nazor zkusenejsich.
Rozdil nabojnic u techto dvou vyrobcu byl u cca 20ks opravdu tech max 20gr, ale i tak mi to prislo dost, tedy s ohledem na vliv na max laboraci. Pokud ale zacnu dost nizko nemel by byt problem, akorat zastavim drive.
Jinak z toho kuzele jsem mel nejvetsi strach, ale urcite ma CZ i u novych 557 kuzel dlouhy, pochybuji, ze by sli u CZ na kratsi v rozporu z CIP. Pak jsem si ale rikal, co kdyz ma tesnejsi vyvrt? to bych tezko meril. Takze radsi vezmu obe pusky od spodni navazky.
Zapalky pouzoivam SaB, jsou tvrdsi, jak je znamo, takze si rikam, ze by vyssi tlak na nich mel byt znat dele nez na tech mekkcich. Chapu ze je dobre, sledovat i dalsi veci nez jen zapalku, ale ta se mi zatim vzdy ukazala jako prvni(treba otlaceny vyhazovac tam nevidim). Zapalka v luzku drzi a nevypadava. Vyse uz nemam odvahu jit, netroufnu si prisypat ani 0,4gr.
http://nd06.jxs.cz/623/321/d5b159583d_1 ... 1433159660
Nedokazal jsem odhadnout, jaky je to asi tlak, nebo jsem zatim nikde nezachytil zadne cislo(jen obecnou formulaci znamka vyssich tlaku). Nejak jsem zatim nezachytil u nejakeho naboje, jaky je rozdil v navazce mezi navazkou kdy zacne zapalka obtekat udernik a navazkou s opravdu vysokymi tlaky, kdy uz nabojnice tece a je na hrane jeji destrukce u dna. Predpokladam, ze dojde v prvni rade k destrukci nabojnice a puska porad drzi. A pokud bych nasledne stale prisypaval vysi navazky, dojde nekdy u nejake navazky i kdestrukci zbrane.
Takze diky ti za tech 4000baru. Jit s navazkou vyse a sledovat dalsi znaky na nabojnicich nemam odvahu. Teorie rika, ze tlak pak roste rychle, exponencialne. Na nabojnicich zadne zmeny nepozoruji, nektere co jsem sehnal vystrelene, tovarni, jsou po tovarnioch laboracich nafoukle vice nez moje prebite, asi vlivem vystrelu z vetsich komor, protoze zapalky maji OK.
Problemy s nizkymi navazkami jsem zaregistroval, ale nemel by byt muj pripad.
Diky moc za reakci. Nejak se k tomu prebijeni moc nedostavam, takze neni porad dostatek zkusenosti. Musim se priznat, ze vzdy prvni naboj mam opravdu velky strach vystrelit, ikdyz se snazim opravdu vse delat max poctive.
Taky diky za odkazy.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Marcus.das
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Marcus.das »

Mám dotaz na zkušenější:
Zkoušel jsem si napřebíjet 30-06 Spr. na naháňkovou laboraci s menším zpětným rázem, než jsou tovární tak, abych se byl schopný "z rány rychleji vzpamatovat" a rychleji vystřelit další.
Nejsem si ale jistý, jestli se mi to povedlo. Laborace je následující: Střela Sierra SPFN 150 gr, 51grs Lovexu 073.6 a náboj měl délku 75.3mm (chtěl jsem kratší náboj)+ lehký crimp do kanelace na střele. Dle QL je Pmax 3396 Bar, takže hluboko pod limitním CIP tlakem. Dále mi QL vyplivl, že mi v 600mm dlouhé hlavni vyhoří 99,93% prachu a střela bude mít v0=862m*s-1. Hned při nastřelování jsem si ale všiml na můj vkus nezvykle velkého zpětného rázu (bohužel zatím nemám porovnání s jinými náboji). Kolegové vedle na stavech si stěžovali na nezvykle silný akustický projev výstřelu a ti, co stáli blíž, si všimli i silného výšlehu "plamene" z hlavně. Naschvál nepíšu nespáleného prachu, vždyť podle QL by ho mělo být jen stopové množstvní...
Na zápalkách ani nábijnicích, jakož na zbrani nejsou patrné žádné projevy zvýšeného tlaku (to jsem sledoval jako první pro případ, že bych udělal chybu a zaměnil třeba pixlu s prachem apod.)
Myslíte, že je to tedy jen můj osobní dojem a výšleh při výstřelu je projevem horkých spalin, nebo je navážka moc malá, resp. se třeba tahle šarže prachu v Semtíně moc nepovedla? Nebo dělám já něco na první pohled špatně? Každopádně pro jistotu pořídím krabku originálního střeliva a porovnám chování zbraně.
navip
Pravidelný diskutér

Příspěvek od navip »

Ta lehká střela spolu s nižší navážkou výkonného prachu nevytvoří dostatečný startovací tlak a tak se bod maximálního tlaku posune k ústí a úsťová rychlost plynů bude vysoká - to je ten velký zpětný ráz, velká rána a plamen.
Pokud chceš lehčí střelu a trochu nižší výkon a výrazně menší kopanec, zvol rychlejší prach, např. 46 GR S060 a budeš mít co jsi chtěl. :wink:
Marcus.das
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Marcus.das »

Myslíš, že udělám chybu, když podsypu 48 grs. D073.4? Nechce se mi pořizovat další pixlu prachu kvůli pár nábojům, když tu 073.4ku mám doma...
Nebo bude ten S060 celkově vhodnější jak pro 308 tak pro 30-06(150-180 grs. střely) ? Jedná se mi teda hlavě o zpětný ráz a pak přesnost...
Díky za rady:)
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

2Marcus.das: V .308W používám pro lov pod střelu Hornady IB 165gr, 40grs prachu Lovex S060 a chodí to asi okolo MOA, ale nějak zvlášť jsem to neladil. Kdysi jsem zkoušel i do 30-06Sprg. pod Lapua Mega 185grs stejný prach (to se ještě jmenoval Accurate BR 2015) - 43grs a pokud si vzpomínám, tak to taky nechodilo špatně. Rychlosti jsem ale neměřil. Pokud chceš hledat optimální navážky pro své flinty, tak ti ta pixla tak akorát vyjde a potom si koupíš novou, jiné šarže, a můžeš začít znova :lol:
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Střílet to s tím Lovex D073.4 bude určitě taky - moment zpětného rázu je v QL o 0,5 Ns nižší než s původním S073.6- je na úrovni 308W, úsťový tlak je téměř stejný :?
Ten náboj navrhnutý Navipem je ještě slabší - zpětným rázem i úsťovým tlakem - i rychlostí a enegií střely.
Zkusil bych, co máš doma, když nevyhoví tak pak bychšel koupit S060 - ona i ta citlivost na zpětný ráz se s tréningem s danou zbraní trochu mění, většinou snižuje :)
Pufr
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Pro 30-06 mi z Lovexů nejlíp šlapal S062, už jen z hlediska plnící hustoty. Chvíli jsem používal S070, ale z 52 cm laufu to slušně ozařovalo noční oblohu. :lol:
Kdo netermí s námi, termí proti nám
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Ještě možná poznámka k zápalce - v manuálu Speer No.12 je ke všem třem Accurate obdobám prachu Lovex D073 vždy použita magnum zápalka - i u 308W a pod. Jsou to sférické, výrazně povrchově flegmantizované prachy - jejich zážehu mohutnější zápalka svědčí a i z pohledu náboje - při cca 4 cm3 spalovacího prostoru 30-06 už tam může být.
To by mohlo ty úsťové tlaky taky trochu zkultivovat - zvlášť ve spojení s tím Lovex D073.4 :?
Pufr
Mysho22
Častý návštěvník

Příspěvek od Mysho22 »

Chlapi skúšali ste niekto prebíjať Accubond od Noslera do 243win ? Ako sa chovali na zveri prípadne ich dostupnosť na CZ ci SK trhu.
roman200
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roman200 »

Potvrzuji tuto úvahu, měl jsem jednou problémy se zážehem prachu D073-6 u náboje 30-06 se 180Gr střelou s poněkud slabší laborací (nikoli redukovanou). Při výstřelu se objevoval dým kolem závěru a nábojnice byla jako vytažená z komína. Zážeh byl nedostatečný a nábojnice se neutěsnila. Problém nebyl u všech nábojů, ale u poloviny určitě.
Nutno dodat, že byla použita zápalka S&B LR. Problém jsem tehdy viděl v tom a po delaboraci a výměně zápalek za CCI 200 LR, bylo po problému.
Mé původní uživatelské jméno je roman300...
CZ 550 9,3x62; ZG47 8x57JS; CZ550 300WM; BAR II 300WM;;12/70;12/76;45ACP;.38Spl
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Já měl stejný problém u nábojů .45 ACP, kde jsem používal SaB zápalky. I přes pečlivě individuálně sypaný prach to někdy doslova jenom chlustlo. Dal jsem zápalky CCI a nic podobného se stejnou navážkou stejného prachu už nebylo. Shitová zápalka, nic jiného.
Odpovědět