9,3X62

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Durell
Zkušený diskutér

Re: 9,3X62

Příspěvek od Durell »

No v prvom rade odporučím kolegovi dotiahnuť skrutky na hlavni. Podobný efekt len s lepším výsledkom ( menšie vzdialenosti ) som zažil. Tá jedna rana pod krk a dve do zadu by tomu napovedali.
Tomu hraniu s optikou by som bol ochotný uveriť na strelnici kde o nič nejde a všetci by sme sa zasmiali . Pri love by to spravil len uplny magor čo nemá súcit so zverou.

Nechápem to "pozrel som do hlavne a typujem 1.Fajn 0.30 sa vyzuvam"
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

cital som to 3x ale ani ja... :lol:

hmmmm co sa tyka toho "spracovania" diviny kamzika je to zvlastne lebo kde kolvek som o jeho love i v historickych pramenoch cital bral sa komplet cely v deke dole....a tahat ho vlastne dole dnes len preto aby skoncil v psej konzerve mi nejak unika logika...
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Dovolím si to dešifrovat. Typujem 1. = jedná se o "huncůdstvo" v 0.30 sa vyzůvam = V 0.30 hod jsem se dostal domů. To jsem zvědav, jak jsem se trefil.
Jinak k těm zásahům. Dovolím si tvrdit to stejné co lovec. V tomto případě 9.3 vůbec neuplatnila své přednosti. Možná, že rychlejší a měkčí střela by měla více devastující účinky. Nicméně i tak svým způsobem poučný příběh.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
majodus
Častý návštěvník

Příspěvek od majodus »

Praveze som tu chcel vyzdvihnut prednosti 9.3.a nie preto ze s nou sam lovim uz vyse 20 rokov.ale pre to ze chodim dohladavat do 4 revirov a vacsinou, ked uz predo mnou si odskusal psa fero.miso.jozo...,vidim s cim ludia lovia akym kalibrom.strelami takze myslim ze kus 2a 3 by bol malom kalibri hodne tazsie ak vôbec dohladatelny .kus 1 tam bola fragmentacia strely na niecom pocas letu.
spravne si uhadol prisiel som po polnoci.kazdy narieka nad snimanim montaze ale ja tomu neverim .inac aj poviem preco .
Za starych casov ked este boli hydraulicke rampy v rozvadove tak som bol u rodiny v NSR a doniesol som si odtial dnes uz beznu vec optiku s rastrom na koniec hlavne. Samo sebou kalibrovana tycka co sa sa pcha do hlavne -to bolo nafigu tak som to cele prerobil spôsobom -uholnik na konci vysustruzeny trn ako doraz z lavej strany doraz o koren musky a doraz boku optiky s rastrom-z boku uholnika je skrutka s otocnym prstom - dam uholnik pod hlaven usti na doraz k muske na doraz otocim prst dotiahnem zlahka prstami a mozem manipulovat s montazou. takto to predvadzam neveriacim Tomasom a hlavne tym co nevria starej sinkovej CZ montazi. Zaklad je nastrelit dobre zbran na strelnici.Pridem domov hodim tam pripravok kuknem Priklad Xje2 Yje 1 zapisem do zosita -pokial so zbranou niekdo nepajsruje tak je to.
Pre Lovca -Nebol som tam aby som hodnotil eticke citenie .a co sa tyka tych kalibrov co si spomenul .velmi sa mylis .9.3 ,8 ,375,45-70 a pod hynie par metrov od nastrelu aj pri rane na stehna a keby som mal dat hitparadu s cim mam najviac negativnych skusenosti- tak 6.5 v hocicom
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

No 9,3x62 mám už pár rokov a zopar desiatok kusov z nej už padlo, a jedna z posledných skúseností jeleň na krk od zadu ( zvrtol sa mi trochu pri odchode keď sa ešte obzeral) Chytená len jedna strana s hrtanom a pažerákom. Poranenie v celku slušné - ešte 25 min žil a odbiehal ako som mu išiel po stope. 9,3 Je super, ale nieje to všeliek aj s ňou treba dobre trafiť. A niekedy samotný typ strely je dôležitejši ako kaliber. Druhý jeleň v behu krásna komorová rana 30 m a padol, farbu ako keby s krhlou rozlieval. Naučilo ma to nepaušalizovať. Aj po 6,5-284 som mal kusy na mieste a niektoré odbehli aj 50-80 m a po komorových ranách. Vôla žiť je u zveri niekedy na neuverenie .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Jan Slavětínský píše:Chlapi, kamzík zase není nijak tvrdý na ránu, je jako srnčí. .... to je tvrdá šlachovitá koza,kterou dávají do psích konzerv. Maximalně kamzíčata. Kamzík se loví pro trofej.
S tím, že kamzík není tvrdý na ránu souhlasím, střílel jsem ho 6,5x65 na plece a neodběhl prakticky nic. Nicméně jsem ho ochutnal, a ačkoliv to nebyl zrovna mladý kozel, bylo to překvapivě slušně jedlé, i v úpravě v teplé kuchyni, a v klobásách vynikající, kamzičí klobásy jsem si dost oblíbil. Tím nerozporuju to, že se loví primárně pro trofej, to je jasný, navíc když sletí někam do průrvy, je po trofeji i po zvěřině.
majodus píše:Nebol som tam aby som hodnotil eticke citenie .a co sa tyka tych kalibrov co si spomenul .velmi sa mylis .9.3 ,8 ,375,45-70 a pod hynie par metrov od nastrelu aj pri rane na stehna a keby som mal dat hitparadu s cim mam najviac negativnych skusenosti- tak 6.5 v hocicom
Tak nevím, jestli máte na Slovensku nějakou jinou zvěř, ale s 375 HH lovím skoro 20 let, nějaký ten kus jsem s tím už střelil, a tvrdit, že to "hyne pár metrů od nástřelu i při ráně na stehna" to bych si tedy rozhodně netroufnul. Jasně, když trefíš pánev a rozšrotuješ to tak, že se potrhají velké cévy a třeba stehenní tepna, tak jo, to vykrvácí během chvilky. Ale to i po 7x57. A nedávno jsem v sousedním vlákně psal o lani siky, která s dobrou komorovou ranou po 375 HH šla dobře 300m. Takže nějak nevím, ale já souhlasím s Durellem, každou flintou je třeba hlavně dobře trefit, ráže a cokoliv je až na dalších místech.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Durell píše:No 9,3x62 mám už pár rokov a zopar desiatok kusov z nej už padlo, a jedna z posledných skúseností jeleň na krk od zadu ( zvrtol sa mi trochu pri odchode keď sa ešte obzeral) Chytená len jedna strana s hrtanom a pažerákom. Poranenie v celku slušné - ešte 25 min žil a odbiehal ako som mu išiel po stope. 9,3 Je super, ale nieje to všeliek aj s ňou treba dobre trafiť. A niekedy samotný typ strely je dôležitejši ako kaliber. Druhý jeleň v behu krásna komorová rana 30 m a padol, farbu ako keby s krhlou rozlieval. Naučilo ma to nepaušalizovať. Aj po 6,5-284 som mal kusy na mieste a niektoré odbehli aj 50-80 m a po komorových ranách. Vôla žiť je u zveri niekedy na neuverenie .
Já jsem byl vždycky tak nějak zastáncem (mimo srnčí a škodnou) od 7,62mm výše a těžší střela než 11g. Těžší širší udělá logicky vždycky víc práce, je li nastavená derformačně (rychlostně) na konkrétní spektrum zvěře. Třeba s 15g vulkánem chvilku lovím a vím kde jsou jeho přednosti a kde je to horší.
Proč těžší a širší raději - no za 1.uhne na překážce méně než ta menší a za 2.pokud náhodou trefí překážku, nebo netrefí tělo zvěře tam kde má, tak prostě nese víc ničivého materiálu - víc případných střepin, tvoří větší objem kaverny apod., čili už tím lovce může podržet.
Teoretický případ 2ráží se stejnou střelou bez bondingu (např. vulkan) 1) sřela 8g 2) střela 15g, obdobná dopadová rychlost. 2) případ nese skoro 100% pracujícího materiálu navíc.
Ta těžší širší má prostě při blbé ráně víc šancí něco natrhnout, otevřít hrudní koš atd.
Konkrétně zmíněná 9,3x62 továrna 15g vulkan, tabulkově 800m/s, reálně spíše 780m/s - je myslím dobrá volba pro naše spektrum spárkaté (černá/ vysoká/ mufloní/ dančí - na srnčí už je to trhač a je třeba do 100m pečlivě umístit ránu) - co si ale myslím, není to do nějakého zarostlého těžkého terénu, kde se občas střílí vyloženě přes chrást - naopak je ale relativně bezpečná - na zemi se tříští. Je to taková větší uni 8x57S a o to asi jde. Střely typu bonding tomu asi dají pak jiný rozměr a rozdíl ráží se v účinku částečně při blbé ráně setře- se střely by se po "štrechšusu" němělo nic oddělit - takže účinek bude zřejmě poměrně obdobný - i když ta větší udělá větší kavernu, měla by vytvořit logicky vždy větší zranění a tím naději lepších nástřelových znaků, barvu na stopě atd. Bude záležet o kolik a od konkrétní situace.
Zažil jsem ale výjimky při lovu vysoké i s 458WM a střelou hornady 19g Hp - která má poměrně brutální účinky i v 45-70, z vitální reakce konkrétních kusů. Takže zaléží ještě na spoustě jiných okolností. Ale fyziku ošidit prostě nejde. Jestli mě trefí tenisák nebo stejnou rychlostí kopačák prostě není totéž :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
majodus
Častý návštěvník

Příspěvek od majodus »

Plne suhlasim a len doplnim ze zona ucinku napr 223 je par cm stvorcovych a u 375 desatnasobne viac.Je to chulostiva tema hlavne pre malorazkarov.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Toto je extremne porovnanie. Mechanizmus ranivého účinku je rôzny. Na toto je tu dobrá tema Malá rýchla vs. Velká pomalá .

Každopádne zobrať prioritne na lišku 375 je tak scestné ako 222 na 250 kg kanca alebo jeleňa. Mne tá 6,5 poskytla taký prijatelný kompromis zvladne to aj to. Ale ak by mala byť jediná zbraň do mojich podmienok lovu bola by to 9,3x62.

Napr po 9,3 som ešte nepozoroval na plúcach zveri ZEBRU od rebier no po 6,5 už hej.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

jelienca 2 uplne iny smer dole kopcom popri potoku v kricinach zadrzanie a dostrel prvotna rana rotrhnuta koza na spodku brucha pred stehnami
Jelienok 3 po asi 100m sa objavila tmava vodnata farba ale velmi malo po asi 1.5 km pes zacal hlasit v smrecine vysoko na hrebeni-po zlozitom priblizeni v hustej smrecine az po zem-jelienok sa snazil dalej unikat som ho dostrelil nalopatky.Postrel -rana na spodok brucha tesne pred stehna skrtnutim dutiny trcalo mu asi 10cm creva.
majodus> možná to jen zle chápem, ale mě se to skutečně jeví, že byť výborná ráže, tak tu neměla šanci odvést dobrou práci díky střelci. Výbornou práci rozhodně odvedl Tvůj pes a Ty. Tímto nijak nerozporuji stop efekt 9,3x62 s příslušnou střelou. Jen tvrdím, že v tomto případě měla na úlovku prachmizerný podíl.
Jen prosím vysvětli co si představit pod "masivne podbehnutie rebier ". Slovensky rozumím docela dobře a i rozprávať by som vediel, ale s tímhle mám problém.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Tu je zase toho kopa na pisanie, od terminologie, ktorej rozumeju len v jednej doline, az po vlastne tunelove videnie sveta, co sa tyka ucinkov jednotlivych kalibrov - milionkrat prediskutovana tema, ale stale je kvantum ludi, ktori jednoducho urcite veci nevidia/nechcu vidiet....

Pokial sa bavime pri love zveri o jave, ktory sa bezne oznacuje ako hematom, alebo podliatina, tak niektori ludia maju svojske vyrazy ako "podbiehanie", "podbijanie" a neviem ake dalsie nezmysly. V skratke sa to vola nedostatocna slovna zasoba. Bodka.

Pokial ide o porovnavanie kalibrov, akekolvek zjednodusovanie alebo branie do uvahy iba urcitych parametrov je vzdy zavadzajuce. Ak ideme porovnavat 6,5mm (povedzme typicky 6,5x55SE) a 9,3mm (napr. 9,3x62mm), tak sa neda argumentovat len priemerom a hmotnostou strely. Mame tu dopadovu rychlost, PRIEREZOVE ZATAZENIE - tu moze 9,3x62mm v urcitych pripadoch dostat kruto na prdel, no a samozrejme konstrukciu strely.

Otazne je, ci rozvinieme tuto nekonecnu debatu tu, alebo v inej teme.
Naposledy upravil(a) lovec dne čtv 04.2.2016, 21:09, celkem upraveno 1 x.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Dík za vysvětlení. Nicméně díky němu vyvstaly další otázky. Pří zde diskutované bájné šetrnosti 9,3 ke zvěřině a takto mizerných zásazích vznikne hematom relativně daleko od střelného kanálu? Přitom rychlost dopadu nebude nikterak vyšší, jak u středních ráží. Kdyby tak bylo foto.
majodus
Častý návštěvník

Příspěvek od majodus »

Podme na to inak .podiel dlhych dohladavok pri dobre umiestnenych zasahoch pri kalibroch do 7mm je nepomerne vyssi.Priklad z jesene -jelen sestak zasah na spodok brucha- 7.64 strela spce.cas rano cca7hod nastupil som na stopu ako druhy pes a 10 hod -teplo kratke rukavy ,po asi 300m uz ziadna farba .dalsich 300metrov sme si vykracovali krasnou bielou strkovou cestou do dediny ako na puti.cele to skratim dlzka 4.7km podla garmina .suka drzala jelena vo vysokej hore dostreloval som z jedneho ubocia cez dolinu do protisvahu-9.3-74R strela 12.5g SB prach ACC3100 60grs- takze mekota .vzdialenost -odmerana cez 180m.zasah vrch lopatky -svedkovia co to videli spolu so mnou to nazvali jelen bol vypnuty,a bolo pol stvrtej..
palkopal
Zkušený diskutér

Příspěvek od palkopal »

"zasah na spodok brucha" - tomu říkáš dobře umístěný zásah???????
Oupi
Nový návštěvník

Příspěvek od Oupi »

Dovolím si drobet oponovat. Dobře umístěný zásah s dobrou střelou a je jedno, co je to za ráži. S 6,5x55 SE jsem za poslední 3-4 roky neměl dohledávku delší než 80m. Je pravda, že obecně platí větší ráže odpustí víc chyb. Ale při dnešní rozmanitosti střel se tahle výhoda docela smazává. Lovec to napsal přesně.
Co mě ale překvapilo je když kolega ve sdružení střelil 9,3 holou šikmo zepředu přes ples s SPCE byla naprostá nepoužitelnost masa v okolí 30, možná 40 cm od vstřelu. Jeden velký hematom.
Odpovědět