Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od dalas »

Může to být způsobeno malou energií úderníku. Ten tlak ho zatlačí zpět a může dojít ke vtoku zápalky. Dával jsem to tu někde u .300 WM jedna a tatáž laborace, ale jednou se silným předpětím bicí pružiny a podruhé s nízkým předpětím. Jednou zcela bez vtoku, podruhé s vtokem. Koukni na ostatní znaky (nadměrně silný ráz, lehkost vytažení nábojnice, zploštění zápalky na krajích, otisk otvoru pro nesený vyhazovač). Rychlosti jsi neměřil? Sedí s manuálem?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Pánové proč pořád lpíte na našem "šuntovém " prachu? Když se chystám přebíjet novou ráž,tak mi kamarád dle mých dat v QL (sám ho nemám) vyjede nejvhodnější prachy pro danou ráž a střelu. Podívám se co je nejoptimálnější a co jsem schopen sehnat. Ať je to Norma,VV,Hodgdon atd. Náš prach jsem do puškových nábojů opustil už cca před pěti lety a Vectan taktéž.
Cena kila prachu ať takového,nebo makového je +- stejná. Když koupím další kilo třeba od Normy ,nebo VV je to to samé a nezačínám ten blázinec znova. Navíc pro loveckou střelbu to kilo vydrží déle,než pro sportovní střílení.
Chci tím říct,že se nesnažím napasovat prach co mám k náboji,ale vybírám optimum k danému náboji.
Třeba teď jsem rozchodil 7 WSM se 180gr Lapua Scenar L na V0 980 m/s z 32" dlouhého laufu a ještě nejsem na maximu :D.
A to je tedy FIČÁK :lol: . Zatím se mi to moc líbí a rozptyly vypadají nadějně,něco kolem 15-20 mm tři rány na 305m.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Dalasi, vim zes to tady uz posilal, ale nemyslim, ze je to muj pripad. Z jakymkoli tovarnim nabojem neni problem, po uderniku krasny dulek. Rychlosti dle vyrobce naboje okolo 900m/s, coz vypada na tlaky blizke CIP max. Tady ale u te S065 mi ten tlak prijde dle QL strasne maly na to aby byl takovyto problem se zapalkou. Tak nevim kde je problem, nerikam, ze s QL umim, jeste nebylo dost casu od ctvrtka se s nim seznamit, tak snad neni chyba tam. Snad ty tlaky co jsem psal cca odpovidaji.

Jiskro, tak si mysli, ze je rec o N160, ze v te 7x64 neni problem, vse odpovida cca manualu a QL a v te 243 ta zapalka neodpovida tlaku a je tu problem :wink:
Teprve zacinam s prebijenim, chci si osahat, odzkouset postupy atd. Spis to zatim ber tak, ze ja si z te 243Win vystrelim 5ran na 300/5cm a ty mas za tu cenu mozna 2 prazdne nabojnice do 7WSM :wink: Jinak to prachem nekonci, to je pak Lapua nabojnice, lepsi zapalka a poradna strela, to je mi jasne :wink: To ale az budu mit za sebou "zkouskove" obdobi. Premyslim o 7mmSAUM do kratkeho zaveru Howa, to by mohlo byt povedene :wink:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

ChooChoo007> Někdy jsou to záhady. Jak jsi daleko od drážek? Pokud to máš na rifling, tak ty startovací tlaky jsou významně vyšší a vtok se Ti objeví mnohem dříve, než když ta střela má nějaký volný chod. Něco by mohla dělat i zápalka, ale jestli tam dáváš S&B dle manuálu, tak by to nemělo výrazně tlakovat, ikdyž......
Kolega mě zrovna teď školí s .243. Stejné laborace, stejné komponenty, prostě všechno stejný, je rozdílný datum laborace. Jedna várka (střílel 5 ran) mu lítá o cca 100m/s více, než zbylé předchozí laborace. Jedna zápalka mu taky foukla do závěru. Přitom tam měl 5 nábojů, kde si nezkušeně zkalibroval krček při osazené střele. Tyto náboje nevykazovaly nijakou anomálii oproti ostatním starším laboracím. Já si myslím, že v něčem má bordel. Jinak je to záhada modrýho pokoje a babo raď.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Choochoo007
Zkušený diskutér

Dalasi, měl bych být tak 0,2mm od drážek, můžu zkusit více, střela Sierra 100gr Pro Hunter. Škrceno 7x64 i 243 stejne LEE Crimp die, nastaveno na doraz plus 0,5 otáčky dolu dle navodu LEE. Zápalka SaB do 7x64 i 243.
Nábojnice 243 PPU. Lůžko pro zápalky jsem zahluboval(zápalka koukala), a vrtákem 2,0mm jsem protáhl zátravku aby tam nebyl bordel po úpravě lůžka. Hrany u zátravky sraženy. Nenapada me nic kde bych neco mohl zmrvit. Proste asi budu muset zkusit prisypat a uvidim.
Zdalo se mi, ze u te 7x64 u nejake nizsi navazky zacla zapalka take trochu obtekat udernik, ale mnohem mene a pak to zase zmizelo. Jako kdyz by tam byla nejaka pulsace nebo co. Chtel jsem to overovat u kolegovi CZ557, ale ten ma asi mekci pruzinu a mozna volnejsi diru pro udernik a ten mel u kazde zapalky udernik lehce obtekly, jak si uvadel uz drive. Takze u te druhe 7x64 nemohlo dojit ke kontrole a porovnavani zapalek.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

0.2 mm od drážek, to hodně zvýší startovací tlak a spolu s 1/2 ot. Factory crimp (to už je poměrně silný krimp) to může dělat tyto psí kusy. Přitom rychlosti budou nízké. Zkus bez zaškrcení (nebo max. 1/4) a střelu usadit tak o 2mm hlouběji. V QL si zkontroluj zvýšení tlaků, ale odhadem se přes max. u tebou uváděných navážek nedostaneš. (v QL u startovacího tlaku je poznámka, o kolik navýšíš tlak při usazení na rifling, tak si tu tlakovou špičku můžeš namodelovat, myslím že přičítáš cca 10 000 psi) Jedno je ale jisté, chce to měřit rychlosti. To co popisuji dává předpoklady pro zvýšení výkonu, ale zase to může být na úkor přesnosti. Mě to posledně takto výrazně zafungovalo u třístovky s S071. To co bylo na rifling, končilo s tlaky hrubě pod maximum. Když se ta kule ale mohla rozběhnout, šel jsem cca 1000J nad běžný výkon bez znaků přetlakování.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Díky, zkusim. Snad se to povede o vikendu vyzkouset. ten krimp jsem nastavoval dle LEE, nebadal jsem jestli jet o moc nebo malo, pro lovecke ucely jsem si rikal ze to asi bude OK, lepsi vice nez mene.
Zkusim tedy nejake neskrcene, skrcene jen o 1/4 otačky a strelu vice zasunout. Ikdyz zatim mi naboj neprijde moc dlouhy 67,25mm mi neprijde moc, dle CIP 68,83mm
Diky za rady a napady. S tim QL se musim nejak zkamaradit, zatim je to jen o tom, ze tam nasypu zakladni hodnoty a koukam a porovnavam. Tady jsem si prave vsiml toho velkeho rozdilu rychlosti a tlaku.
Mozna by tu mohl byt i stejny problem s prachem TU5000. Mozna jsou skrceny hodne, ikdyz je vse na 7x64 i 243 nastaveno stejne. Jina tloustka steny krcku, jine tolerance matrice, nejake rozdily tam muzou byt a vysledek muze byt jiny.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Tak sa spýtam, aký je minimálny rozbeh aby nenavyšoval tlaky - samozrejme " primneřene "
Naposledy upravil(a) Durell dne pon 07.3.2016, 16:15, celkem upraveno 1 x.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Diplomaticky řečeno "těžko říct". Je to samozřejmě třeba vyzkoušet, ale zcela jistě opření střely o drážky navyšuje významně startovací tlak a tím ovlivňuje průběh hoření. Tlaková špička dost vzroste, přičemž plocha pod tlakovou křivkou se nijak významně nezvýší. Takže takto obecně to říct neumím. Choochoo007 jsem je navrhl, jak postupovat za účelem odhalení problému. Mohu ale uvést konkrétní příklad při hledání laborace.
ráže/zápalka/prach/lot/váha/střela/váha/nábojnice/OAL/krimp/ V5 / známky tlaku
.300WM/CCI250/S071/"1/12"/67,47gr/Hornady A-max/208gr/Remington/93,2mm/bez/ 814 /- vtok zápalky
.300WM/CCI250/S071/"1/12"/73,27gr/Hornady A-max/208gr/Remington/86,50mm/bez/911/ - bez známek nadm. tlaku

V tomto konkrétním případě byl volný let 6,7mm. Vzhledem k rozměrům .300 WM a .243W jsem navrhl zkusit ty -2mm oAL. Ono hledání optimální laborace je vždy otázkou nějakých kompromisů.
Teď mohu kouknout do QL. Default hodnota pro plášťovanou puškovou střelu je 3626 psi. V tomto poli je poznámka, že jestliže je střela usazena na dotek s drážkou, je doporučeno přidat k této hodnotě 7200 psi. Takže start je kolem 10000 psi než se střela hne.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Mám pripravené laborácie tak 0,3 mm na drážky. Keď som si odmeral fabrický náboj a strelou nameral landing vyšiel mi rozdiel 2 mm. Tak rozmýšlam že to 1 mm pozasúvam a landing dostanem na 1,3 mm a mohlo by to byť jakš takš. Je to do 6,5-284 s MRP2 - veľmi pomalý prach tak by to nemuselo tak stúpať. U rýchlejšich prachov to asi robí väčšiu galibu. Zamýšlal som to ako terčovú laboráciu s nízkymi tlakmi pre presnosť. Dokonca vo Vihta manuali je dlžka + 1 mm oproti môjmu landingu čo bude asi preklep .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Durell> neboj, odstřílej ty -0,3mm a skončíš, jak to začne vykazovat zvýšený tlaky. Tím získáš váhový rozsah pro hledání laborace s takto usazenou střelou. Pro tu terčovou, ten strmější nárůst tlaků Tě zabrzdí u pomalejších laborací s nižším úsťovým tlakem a lepším vyhořením prachu. Tyto laborace by měly mít vyšší potenciál přesnosti a uniformity rychlostí. Až když by jsi požadoval vyšší výkon, nebo jsi nebyl spokojen s výsledky, je možnost zkusit couvnout se střelou. Celá ta sranda spočívá v tom, že střela se začne pohybovat a spalovací prostor zvětšovat, když už hoří všechna zrna po celé ploše (ideální případ). Špatný je, když se už zvětšuje spalovací prostor a hoří jen část náplně. To způsobuje nepravidelnosti vývinu rány. Toliko teorie. V praxi se to ale musí odzkoušet a platí začínat u více bezpečného směrem k hraničním hodnotám. Samozřejmě u přebíjení existuje taková škála kombinací a vlivů, že klidně mohou existovat i výjimky z těchto obecných principů. O to je větší radost, když ta patrona pak splňuje představy.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

No práve mám obavu o ten tlak, Keď som v QL zmenil ten štartovací tlak podľa nápovedy, už najnižšiu návažku mi úkázalo na P max. a to mám ešte 3 navážky s krokom +0,5 gr .

Takže mám po 10 ks, asi spravím tak že zoberiem po 2 ks s OAL 77,7 mm a po dva zatlačím na 76,7 a pôjdem pomerať z MSV3.
Možno by stálo za to zobrať po jednom a urobiť tri dlžky s krokom po -1 mm a merať to po návažkach.

Dalas podľa skúsenosti čo si napísal by mal byť rozdiel v rýchlostiach výrazný tak uvidím. Zbraň bude asi ešte bez optiky a s MSV3 terče aj tak niesú štandard, takže terče nebudú.
navip
Pravidelný diskutér

Příspěvek od navip »

Durel - a čeho vlastně chceš dosáhnout? maximálního výkonu bez ohledu na přesnost - pak jsi na správné cestě :D
A k čemu ti to bude dobré :?: Testovat střelivo bez kontroly přesnosti mi přijde jako nesmysl.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Nie . Podľa nižšie načrtnutého - zistiť realny vplyv na tlaky a podľa rýchlosti a nábojníc usúdiť čo sa deje.

Podľa QL skratenie dlžky náboja nemá tak drastický vplyv ako landing.

Mal by som byť schopný otestovať pre danú návažku vhodnejšie OAL a Pre zvyšné náboje ( 7 - z každej laborácie ) patrične upraviť OAL - pričom už budem mať realnu predstavu o rýchlosti.

Ako som písal už pri najnižšej laborácii mi landing ukazuje cez P max. Pôvodný zámer bola laborácia na strelnicu s relatívne nízkymi tlakmi pre 300 m a dobrou presnosťou.

Ak už prvý landing dá tlak , viem že nemusím skúšať dalšiu laboráciu a ušetrím si cestu a na strelnicu pôjdem s už prijatelnym OAL. Ak to nebude dobré budem skúšať dalej . :D

Nechce sa mi delaborovať 40 ks streliva - je jednoduchšie pozatláčať pár nábojov a otestovať ako sa to chová - presnosť budem hladať v druhom kroku na meranie V0 si len odskočím do reviru . :D
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Bych se ve věci tlaku vrátil k první Dalasově připomínce - že identifikace nadměrného tlaku by se měla opírat o širší pole - s váhou spíš na rozměrové změny kalíšku zápalky (spáry mezi nábojnicí a zápalkou), případně dna nábojnice. Vtisk úderníku - resp. jeho tvar po výstřelu je komplikovaný děj, ovlivněný více faktory

.243 Win, zvlášť s těžší střelou je náboj celkem citlivý na živější šarže prachu, ale zas bych se připojil k Dalasovi, je velmi užitečné měřit rychlosti - u celkem "líného" progresivního prachu, jako je Lovex S065 hrozí úzké tlakové špičky bez vlivu na rychlost střely spíš u laborací s náplní řekněme pod 50 - 60%, při náplni 70 % a víc už by se to dít nemělo. Zvlášť pokud nemám jednotlivé komponety (nábojnice, zápalky ...) dlouhodobě vyzkoušené, "okoukané", jsou rychlosti střely užitečný údaj.

Ve věci usazení střely na kontakt s vývrtem nemám osobně zkušenost, že by nárůst tlaků byl vždy tak dramatický, právě u progresivních prachů může být celý děj překonání průtlačného odporu více "v čase" rozložený, i přechodové kužely jsou různého tvaru - bych ten Brömelův údaj bral spíš jako maximální

K tomu Jiskrovu volání po kvalitním prachu máme jednu dobrou zprávu, švýcarská Nitrochemie si pro svůj "kanistrovaný" produkt našla dealera pro východní Evropu včetně pobaltí - měla by to být Alsa Pro se sídlem ve Zlíně, takže podle současných předpokladů bude možné tak od května objednávat prach, který umožní v 308W při stejném Pmax dosahovat cca o 30 m/s vyšších rychlostí přímo v tuzemsku (snad už včetně nového RS80 pro "magnumky"; jen s tou svou téměř zázračnou, čtyřděrovou, kubickou "C4" prý zatím do řady RS nepočítají)
Pufr
Odpovědět