Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Durell
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Durell »

RS 52 mám v 9,3x62 a celkom sa mi páči a RS 60 podľa QL veľmi dobrý prach so super výkonom .

MRP 2 je pomalý a naplnenie mám 100% -cca 104 % takže nemal by som mať obavy. Tlaková špička by mala byť keď je strela už cca 60 mm vo vývrte. Logicky mi vychádza, že rýchle prachy na to budú omnoho náchylnejšie .

A vlastná bezpečná skúsenosť je na nezaplatenie.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

dalas píše:ChooChoo007> Někdy jsou to záhady. Jak jsi daleko od drážek? Pokud to máš na rifling, tak ty startovací tlaky jsou významně vyšší a vtok se Ti objeví mnohem dříve, než když ta střela má nějaký volný chod..
Musím poděkovat dalasovi za radu. Znovu jsem preměřil a nebyla tam vůle 0,2mm od drážek, ale spíše 0,05mm, zapomněl jsem při nastavení ubrat ty 0,2mm od drážek. Škrcení podle LEE - matrice na dotek + 0,5 otáčky u mě znamená relativně malé škrcení, protože beru hned ten první lehký dotek. Pak LEE Crimp neškrtí ani po 90°, ale začíná tak po 110°, takže ta 0,5 otáčka navíc od dotyku není nic hrozného.

Nové nastavení střely od drážek tedy bylo podobné jako Hornady SST, tzn. cca 1,55mm. Upraveno škrcení - pro jistotu jsem škrcení nastavil tak nějak na těch cca 120°, aby se smáčkl případně roztažený krček po zalisované střele.
Výsledek byl výborný. Ruce udělali dost problémů, ale když se dařilo soustřely 2 ran do 0,5MOA, takže přesnost nějak neutrpěla.
Původní navážky končily u S065 na 34,6gr, u TU5000 na 34,7gr. U toho TU5000 má Vectan pro 100gr střelu dle manualu uvedenou právě maximální navážku 34,7gr, proto jsem původně myslel, že je vše OK.
Nové navážky bez známek zvýšených tlaků na zápalce prozatím končily u S065 na36,6gr a u TU5000 35,9gr. Takže další bude zase serie cca 5ks po 0,4gr nahoru a uvidime.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
sara
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sara »

Zdravím,
mám Ql Broemela 3 roky. Mimo jiné se snažím porovnávat hotový náboj a jeho parametry s tím co vypočte QL a většinou se to dost rozchází. Na základě předchozích příspěvků jsem u náboje s min volným chodem zadal počáteční tlak 689 bar místo defaultně nastavených 250 bar a poprvé seděla vypočtená úsťovka s reálem. Co všechno/ kromě základních zadání/ běžně nastavujete?
dík Sara
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Ake si mal rozdiely vo ustovej rychlosti, namerana vs. QL?
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

Chlapi, blbý dotaz, jak kdo měříte max OAL? Já do celozformátované hilzny kousek nalisuji střelu a pak postupně zalisovávám víc a víc zhruba po 0,2mm, dokud nejde v pohodě zavřít závěr. Je to drbačka, tak jestli někdo nemáte jiný postup.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Je na to prípravok plus úpravená nábojnica - treba pohladať na nete dá sa to kúpiť.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
sara
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sara »

Jednoduše proříznu krček zformátované nábojnice/ samozřejmě v axiálním směru po celé délce/ jemnou lupenkovou pilkou. Nejlepší je jenom jeden "šlic". Odjehlím. Když se po čase krček unaví, tak ho zkalibruju mezi dvěma prsty, aby se střela posouvala v krčku nábojnice optimální silou. Sara
sara
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sara »

Lovec - Rozdíly podle konkrétní laborace většinou o cca 20 - 30 m/s méně než dával QL. Sara
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Dá se to udělat i doma, pokud nestřílíš .243 použiješ 6 mm kulatinku, vhodnou trubičku a instaluješ stavěcí šroub z boku
Obrázek
Pod nábojnicí trubičku i kulatinku zbrousíš pro umístění čelisti posuvky při měření (kus kulatiny vždy bude v nábojnici)
Nábojnici použiješ vystřelenou, lůžkem zápalky vyvrtáš otvor pro kulatinu
Na kulatinu vysunutou z trubky třeba 20 mm nasadíš nbc, vhodíš do nbc střelu, zatlačíš nbc tlakem na trubku na doraz do komory, pak nadoraz vysuneš střelu a zafixuješ měrku bočním šroubem, vyjmeš měrku, závěrem vytahneš "kouslou" nbc a vhodným pucštokem vyťukneš střelu kouslou v přechodovém kuželu. Vše znovu sestavíš a posuvkou změříš COL/L6max pro svou zbraň a střelu
Není špatný nápad i zkontrolovat vyrovnanost délky střel co používáš, když je hodně "různá"je pro měření lepší použít přípravek s větším otvorem, který se opírá až o plášťovaný ogivál špičky střely
Pufr
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

4 Pufr
Tohle jsem viděl, dobrá věc, ale pouze u pušek, kde je vidět zezadu do laufu. Potřebuji změřit OAL na automatu, kam zezadu nenacpu nic. Použiju metodu, kterou popisuje Sara, alespoň nemusím lisovat a pak pracně vyklepávat.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Pro měžení OALmax nábojnici již nepoužívám. (Někdy se stávalo, že se střela v nábojnici opět povytáhla a někdy došlo k zatlačení až do drážek, dle konstrukce střely a stavu krčku zkušební nébojnice). Zavřu závěr a od ústí zasunu tyčku až se opře o dno závěru. Udělám v rovině ústí značku. Pak vyjmu závěr, zasunu střelu od komory a s citem ji dotlačuji na drážky. Opět zasunu tyčku od ústí, až se lehce dotkne střely. Udělám druhou značku. (Pořád podpírám střelu od komory) Vzdálenost značek je OAL na dotek drážek. Způsobu označení polohy ústí vzhledem k měřící tyčce se meze nekladou.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
sara
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sara »

Já používám nábojnici bez problémů. Měření se musí několikrát opakovat. Něco jako když se potvrzovalo nalezení Higgsova bosonu v CERNU :) . Navíc po usazení střely prvního ostrého náboje, tento nabiju a pozoruju na něm ještě naposled ev. otlak střely, snadnost zavření závěru atd.. Většinou pak ještě o chloupínek hloubku vsazení střely doladím. Sara
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Když si dáš práci, najdeš v Shivových příspěvcích, jak můžeš dál rozlišit míru kontaktu/opření střely do vývrtu.
Pufr
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Ahoj,
mě docela dobře funguje do vystřelené nábojnice zalisovat střelu jen asi o 1mm (pokud je střela volná, zkalibruju lehce okraj krčku) a pak takový náboj zavřít do komory, občas se stane, že se střela trochu povytáhne při vybíjení, tak takový postup pro jistotu párkrát zopakuju, abych si ověřil správnost měření a pak pro jistotu nalisuju střelu do zformátované nábojnice na požadovanou délku a zkusím zavřít, pokud jsem měřil správně, závěr zavřu a na střele jsou velice lehké otisky drážek.
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
medo
Pravidelný diskutér

Příspěvek od medo »

Meriam presne ako SARA ale všimol som si , že aj medzi strelami z jednej série sú aj keď minimálne rozdiely , takže robím to tak , že s narezanou a skalibrovanou nábojnicou urobím 10 meraní , potom a ďalšou strelou 10 meraní tieto následne spriemerujem . Zatváram normálne záverom , meriam s presnosťou na 0,02 mm . Podľa mňa metóda merania tyčkou nebude dosť presná , navyše keď sa človek poriadne pozrie na strely /HPBT / v mieste dutiny sú dosť výrazné rozdiely medzi jednotlivými nábojmi ako sa tam pri spracovaní nahrnie materiál . Tomu prípravku neverím pretože nie vždy dotlačíš nábojnicu rovnakou silou ale záverom si stále na rovnakej hodnote , pri tej tyčke spredu vidím problém v tom značení a následnom meraní , skrátka tak presne to nenaznačíš a nemáš ani šancu úplne presne odmerať .
Odpovědět