Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
tibi1
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od tibi1 »

lepsie sa to uz vysvetlit neda http://www.reloader.cz/cz/m/balistika/c ... ti-naboje/ dufam ze tento clanok odlahci trosku toto forum tematicky aj dotazovo..sa opakujem: ale jedine comu verim je Gauge Bullet comparator
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

pufr píše:Ma tahle rutina nejaky meritelny vliv na presnost strelby??
Je to specificka situacia a obavam sa, ze jednoznacnu odpoved na to nemam. Pokial mala zbran fabricku komoru, tak bolo mozne prebijat systemom jedenkrat len krcok, druhykrat bolo nutne aj body. Presnost bola standardne okolo 0,5 MOA so silnymi laboraciami (200+ grs. strely, 880+ m/s), so slabsimi to lietalo lepsie, pod pol minuty.
S novou tesnejsou komorou je mozne prebijat uz len systemom, ze vzdy skalibrujem aj krcok a aj telo nabojnice. Presnost sa na urcity pocet vystrelov zlepsila, zbran tak presne nestrielala ani ked bola nova. Nastroje, komponenty a aj system prebijania zostal na rovnakej urovni, takze by som zvysenu presnost pripisal na vrub novej, presnejsej a tesnejsej komory. Dlho som sa vsak netesil, pretoze rozptyl sa mi znovu roztahuje - nova komora ma za sebou okolo 700 ran a pri celkovom pocte vystrelov okolo 5 tis. je jednoducho na rade vymena hlavne.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

lovec> já formátuji jen krk a pak provedu komplet laboraci. Zkusím jich pár do komory, a pokud je při zavření kliky cítit odpor (nikdy se ale nestalo, že bych závěr nezavřel) přelíznu náboje v body, ale jen s neúplným vtlačením náboje do matrice (lis na doraz a matrice zašroubovaná tak, aby se zkalibrovaný náboj akorát vešel). Tady upozorňuji čtenáře, že to není zrovna košér z hlediska bezpečnosti, a pokud to budete takto praktikovat chovejte se tak, že ta střela může, sice z nevysvětlitelných příčin, taky vyletět. Dá se to ale ještě odzkoušet, a případně stáhnout v body na jen okrčkované nábojnici. Tím v podstatě dosahuji minimálního přetváření nábojnice.
Možná ale máš komoru pasující k Tvé body, a pak se už stejně víc nedá dělat. Stejně ale považuji 12 přebití magnum náboje za slušný výkon.
pS: Jo, a nemíchám nábojnice s různým počtem přebití a "cizí" při prvním formátu udělám full v Lee.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Takže po dalasově radě a větší vzdálenosti od drážek, cca 1,55 mm, další pokračování se zajímavým výsledekem u Tu5000.
Rekapitulace minulého
Choochoo007 píše: Původní navážky končily u S065 na 34,6gr, u TU5000 na 34,7gr. U toho TU5000 má Vectan pro 100gr střelu dle manualu uvedenou právě maximální navážku 34,7gr, proto jsem původně myslel, že je vše OK.
Nové navážky bez známek zvýšených tlaků na zápalce prozatím končily u S065 na36,6gr a u TU5000 35,9gr. Takže další bude zase serie cca 5ks po 0,4gr nahoru a uvidime.
No pokračoval jsem tedy v dalším přisypání a co se nestalo. U S065 začla zápalka obtékat znovu úderník při navážce cca 37,4gr S065. Je pravda, že jsem zase vrátil škrcení na původní hodoty. Zkusím pro porovnání i stejné navážky bez škrcení. Jen si prostě říkám, že lovecké náboje by bylo lepší škrtit, když je budu častěji vyndavat. Pořád váhám jestli je to opravdu nutné
http://nd06.jxs.cz/725/281/6c9f01375f_1 ... 1460543629

Zajímavější to ale bylo u Vectanu Tu5000, nepřicházelo žádne varování a rovnou profouklá zápalka, přitom první náboj se stejnou navážkou byl dle mého úplně OK. Říkám si že by nějaká vada na zápalce, slabší materiál,... No zkusím další náboj s vyšší navážkou a znovu profouklá zápalka. Úpřmně jsem tedy čekal nějaké varování, ale koukám že ani nemusí přijít jako předtím u S065. Čím je způsobeno to profouknutí. když první náboj se stejnou navážkou, ani navážka předtím, nic nenaznačoval?
http://nd06.jxs.cz/126/567/7c2d1f56a8_1 ... 1460543626
Jinak těch 37gr Tu5000 byl původně max u starší várky prachu. Je tedy otázka, jestli to max neplatí stále i pro novou, protože mě cca tato navážka fungovala jako poslední bezproblémová. Ještě pro úplnost odpoledne opíšu šarži z pixly, aby bylo vše max. porovnatelné i pro ostatní do budoucna.

Když zatím porovnavám účinky tlaků, tak mi přijde, že je S065 a Tu5000 hodně podobný prach co se navážek týče a to i u prvních příznaků, kdy byla střela původně opřená o drážky. Výškově v terči docela také shoda. Zatím se mi tedy zdá, že se potvrzuje, že jsou oba prachy stejně rachlé. Že by byl Tu5000 podobný S070 se mi tedy nezdá a čísla mi to, si myslím, potvrzují.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
cobaj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cobaj »

No jestli myslíš na fotce nábojnici nad popiskou 37,4 u TU5000 tak tam varování vidět je. :roll: Nemůžeš koukat jen na vlnku okolo úderníku, podívej jak zápalka ztrácí zaoblené okraje a jak se se zvyšující navážkou rovná po celé plošen jak je tlačena na čelo závěru. A jestli jsem dobře pochopil tak jsi ještě potom přidal forsáž a zkusil 37,8. Jdeš na to dost urputně. :(
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Zkoušel jsem to pár stránek zpět hledat, ale řekl jsi nám, co je to za zápalky?? (zbraň 243W je ta HOWA, že)

Jak mám teď nakoukané Federaly (celkem měkká zápalka), dřív jsem používal CCI, ty mi přijdou o něco pevnější (S&B v době, kdy jsem hledal si zvykl si na uvedené cizí zápalky měly bídnou kvalitu, dnes jsou jistě mnohem lepší), tak bych řekl, že podle tvaru dna zápalky bys s tím Tubalem 5000 měl s těmi 37,4gr být někde na úrovni něco málo nad 4000 barů a pravidelné proražení zápalky nesvědčí o ničem dobrém a je to i dost nekomfotní pro střelce, eroduje vrchol zápalníku někdy i čelo závěru, určitě bych ubral.
Ona ta 243W reaguje dost živě na jakoukoli změnu, někdy člověk "jen kouká"
Ten Lovex S065 vypadá, dle radiusu okraje zápalky, že Pmax u 37,8gr je o chlup níž než 37,4gr Tvého Tubal 5000, takže pro 243W to klidně může být v limitu (4150bar)

Znovu bych ale připomenul, že oproti tvarovým/rozměrovým změnám nábojnice/zápalky je tvorba stopy zápalníku složitý děj s velkým vlivem závěrové vůle, tvaru a rozměrů zápalníku, zápalníkového otvoru ...

taky se vyplatí zagooglovat ve stylu: "primer cup toughness", "primer cup perforation" a tak nějak :?
Pufr
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

Pánové, prosím o radu, případně nasměrování.
Mám zásobu prachu Tubal 3000 a chtěl bych si přebít do 308 win střely Lapua Mega 185gr s rychlostí okolo 770m/s. Vím, že ten můj prach je spíš pro lehké střely, ale je to reálné, nebo spíš bezpečné s touhle těžkou střelou, nebo se mám poohlédnout po lehčí střele, nebo koupit balení jiného prachu? Druhé variantě bych se rád vyhnul, protože tady u nás nekoupím nic a do Prahy to mám 180km.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Poli:
http://www.lhs-germany.de/uploads/media/308_01.pdf
I tahle část LHS tabulek je stále funkční - byť už na ni na webu několik let není žádný odkaz (Google to najít umí :) )
A bacha, rozptyl rychlosti hoření jednotlivých výrobních sérií Vectanů je možná ještě větší než u Lovexu :?
Pufr
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

Jo, tuhle tabulku taky mám mimo jiných, ale nikde tenhle prach nemá střelu Lapua Mega a podle novějších tabulek už tenhle prach vůbec pod takhle těžkou střelu není. Podle téhle tabulky jsem si tipnul největší podobu se střelou Speer Grandslam, ta vychází v 180 prachu 36,3 - 42,4 a v 200 34 - 40,1. Takže tipuju, že by to mohlo jít min 36 a max okolo 40 - 41, měřit a sledovat zápalku, jestli neteče.
O Vectanu jsem tohle slyšel, ale mám všechno v jedné sérii. Holt jsem se možná neuváženě rozhodl pro tenhle prach, protože mi podle tabulek do náboje, pro který ho mám primárně, vycházel nejrychlejší.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Nechci radit starým psům :) Podle Brömelova QL je Speer GS 180gr dlouhý 29,5 mm a stejná střela o hmotnosti 200gr má být dlouhá 31,5 mm, když tuhle délku střely odečteš od "Longueur de la cartouche", zjistíš polohu dna střely určující počáteční spalovací prostor, tu porovnej se svou Megou. Pokud je poloha dna 185gr Megy jen o 1 mm dál ode dna nábojnice než u Speer GS 180gr podle tabulky LHS, je startovní náplň pro 180gr GS střelu použitelná. Pak už musíš, jak píšeš, klasickým handloadingovým postupem pomalu přidávat, střílet, měřit (děláme to přece proto, že střílíme rádi :D )
Pufr
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

A to já si zase rád nechám poradit. Podívám se, jaká je délka Megy a jak vypadá délka náboje a pak to podle toho odečtu.
Lze tedy použít jako obecné pravidlo, že potřebuji při jiné střele a stejné navážce stejný nebo větší spalovací prostor?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Dá se říct, že ano, ve hře je z dalších majoritních faktorů ještě samozřejmě hmotnost té druhé střely, pevnost její konstrukce a z ní plynoucí průtlačný odpor, zda je, či není střela v kontaktu s vývrtem atd.
Velikost počátečního spalovacího prostoru má ale významný vliv na průběh tlakové křivky a je hloubkou usazení střely přímo ovlivněna. Příklad jednoduché závislosti Pmax na hloubce usazení střely je na následujícím grafu:
Pmax_x_COL.jpg
Pmax_x_COL.jpg (36.93 KiB) Zobrazeno 8297 x
Pufr
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

Tak jsem na to koukal. Mega má délku 28,6mm, Speer 29,5mm. Takže mám plus 0,9mm spalovacího prostoru. Ale délka náboje s Megou je podle tabulek 67,5mm, zatímco se Speer 68,1. Takže když to odečtu, tak mi při zachování této délky náboje vychází spalovací prostor pro Megu o 0,3mm větší, než má Speer. S délkou náboje bych chtěl jít na zásobníkovou délku nebo na 0,2mm od drážek, podle toho, co ten knedlík od Megy dovolí, takže budu mít spalovací prostor ještě o něco větší.
Startovací navážka pro Speer je 36,3gr, max je 42,4gr. Myslím, že když začnu na těch 36,3gr, tak bych měl skončit někde pod těmi 42gr, max těch 42gr. Jsou mé úvahy správné, nebo mi to nakope držku?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Když se na ty tabulky LHS podíváš i druhým okem, jako já před chvilkou, padne ti pohled i na data pro 181gr střelu RWS HMK, u té je uvedena COL 70 mm, délku střely QL uvádí 31 mm, dno střely tedy bude cca 39 mm nad dnem nábojnice, tedy cca 0,4 mm nad dnem střely Speer GS 180 gr. A startovní náplň je jen 2,05g Vect. Tubal 3000.
Takže pokud ti u tvěho "dlouhého" náboje s Lapua Mega nebude vycházet dno střely výš než alespoň o 1 mm nad ten Speer GS 180gr, začal bych alespoň s jedním nebo dvěma náboji někde na úrovni 33 až 35 greinů Tubal 3000.
Mezi daty RWS HMK a Speer GS je na první pohled trochu nesoulad, možná je to i tím rozptylem vlastností jednotlivých "šarží" Vectanu :?
Pufr
poli
Pravidelný diskutér

Příspěvek od poli »

Koukám na to, stejně tak další střela v té tabulce RWS TUG 181gr má startovací navážku 2 gramy, ale tam vychází z COL 66,75mm. Její délku jsem ale nenašel. Prase aby to pochopilo.
Když se dostanu s Megou na délku OAL 68,2mm, měl bych tedy mít k dispozici o 1mm větší spalovací prostor proti Speer a můžu tedy začít na navážce podle Speer? Pokud se na tuhle délku nedostanu, je třeba začít trochu níž.
Odpovědět