Myslím, že obdobná debata zde již (nejednou) byla, ale v prostředí internetového fora bych ve vztahu k práci s programem QuickLoad asi rozlišil dvě polohy, v prvním případě se tázající - hledající človíček pokouší získat přehled, co z dostupných střelivin by pro jeho náboj připadalo v úvahu; mnohaletá praxe ukazuje, že v tento okamžik neví ani jak bude jeho náboj dlouhý, bohužel (často je to dané i hloupou situací na našem trhu, kdy mnoho lidí čeká na střely třeba rok, tristní je, že v sousedním Německu se celou dobu běžně prodávají). V téhle fázi mají vnitřní objem nábojnice změřený jen ti nejpečlivější (v provedení "dumy" bez zápalky, kdy je střela v konečné pozici, na misku váhy se pomocí žvýkačky postaví náboj zátravkou nahoru, váha vynuluje a dutina nábojnice jehlou stříkačky naplní vodou s malou kapičkou smáčedla - snad jen kolega Durell

).
V druhém případu už reportuje pisatel o nějaké usilovnější práci na náboji a tam bych řekl, že postup, kdy "tvůrce" změří a zváží "vše", je tu popsán celkem zhusta (nakonec mnoho lidí váží a třídí nábojnice standardně a tak na změnu přijde hned). I na ty rozdíly - chyby v délkách střel v QL jsem tu nejen já vícekrát upozorňoval. Pokud už jsou příslušné střely k dispozici, pak je měření délky myslím obvyklá rutina, už jen pro kontrolu rozptylu této hodnoty.
Nakonec nejsme to jen my "amatérští" handloadeři, kdo touto cestou prochází. Obdobné stezky slýchám i ze Semtína, kde odborný pracovník připravuje data pro doplnění manuálu a zjistí, že nově nakoupené nábojnice stejného výrobce jsou o 0,6g těžší. A co teď, nově nastřílená data nezapadají do kontextu starších, nastřílet vše celé znovu není čas ani všechny dříve použité komponenty - střely atd. nejsou právě k dispozici ... Řešením by bylo třeba vypustit z manuálu všechna starší data - ale to by tam mnoho nezbylo
Poslední částí je, jak se pečlivost této počáteční práce projeví na výsledném náboji. Nepochybně stanovím výrazně přesněji horní limit, ke kterému se mohu při "vývoji" náboje pohybovat. Jen málokdy se mi ale stalo (snad nikdy), že jsem optimum přesnosti nalezl u maxima výkonu, výsledný náboj je proto až na výjimky kompromisem - není na horní hranici náplně.
Právě pro ten velký rozptyl vlastností všech komponent náboje i nábojové komory, vývrtu hlavně ... je v každém manuálu vytištěno úplně nejtučněji, jaká bezpečnostní pravidla musí handloader zachovávat. Pokud se v téhle souvislosti podíváme na výsledek přesného změření a zvážení všech komponent náboje dosazený do QuickLoad programu, je nutné přiznat, že je to stále číslo na úrovni kvalifikovaného odhadu a jeho nejistoty jsou minimálně na úrovni výše zmíněných dat z tlakovky uvedených v manuálu (a to vpodstatě i pokud bychom měli doma kalorimetr, balistickou bombu atd.), spíš je možná chyba větší, bohužel.