Naše staré automaty
Re: Naše staré automaty
Kojot - nevim jestli je Tvůj dotaz ještě aktuální, ale tehdy jsem technický výkres stáhl na www.ulozto.cz
Motivační citát pro tento den:
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
@Tim: myslels tohle CZ241
Nene, toto je jen návod. Ale ten výkres tam nemohu najít 

Motivační citát pro tento den:
Zdar chlapi,
tak jsem dneska doplnil svůj trezor a pořídil si ke své CZ241 v r.16 ještě dvacítku. Má někdo informaci, kolik bylo těchto automatů vyrobeno v jednotlivých rážích? Před lety jsem to někde četl, ale nemožu to nikde najít
Nejvíc bylo určitě šestnáctek, ale nevím, jestli bylo nejmíň dvanáctek nebo dvacítek. Jinak dvacítka je ještě elegantnější než šestnáctka. Mám verzi s duralovým rámem a je tam i jemná rytina(zřejmě dodělaná později)
tak jsem dneska doplnil svůj trezor a pořídil si ke své CZ241 v r.16 ještě dvacítku. Má někdo informaci, kolik bylo těchto automatů vyrobeno v jednotlivých rážích? Před lety jsem to někde četl, ale nemožu to nikde najít

-
- Zkušený diskutér
před časem bylo někde publikováno, že šestnáctek se vyrobilo asi 12 tisíc kusů, dvacítek kolem 3,5 tisíce a nejméně dvanáctek tj. asi 2,5 tisíce. Bez záruky, jen jak si pamatuji. Viz výše, osobní zkušenosti mám s touto brokovnicí v r. 16/65 a v r. 20/65. Dle mého názoru dobře zpracovaná, nadčasová a nedoceněná zbraň. Dalo by se napsat hodně o této brokovnici, o kvalitě hlavní - většinou při minimální péči dodnes jako zrcadlo, o výborném krytí a výkonu. V té době jako jedna z možností - nebyly výměnné čoky - k jedné baskuli či závěru hlaveň na polní honitbu a hlaveň na lesní hony. Ve dvacítce se dělaly sety se třemi hlavněmi, již zemřelý kamarád zrovna takovou s duralovým pouzdrem závěru měl. Mám krásné vzpomínky na lov divokých kačen a na lov divokých bažantů s touto flintou. Jo taky byla doba, že chlapi co renovovali nějakou dvacítku dvojku a sháněli slušnou hlaveň, vykupovali tyto automaty a použili z nich hlavně, bylo to levnější než problematický dovoz např. z Rakouska. Naši myslivci je moc neměli rádi až na pár nadšenců a z toho vzniklo ono rčení, že z automatu má člověk radost dvakrát, poprvé když ho koupí a podruhé když ho prodá... F.
politice a politikům zmar
Tak jsem si taky pořídil starou čz. Sice musím zaletovat šinu, což se u těchto zbraní prej stávalo? Jinak hlaveň je čistá, a zbytek jsem doladit. Po sezoně tomu Dám novej povrch popravim pažbu a bude jak novej. Nábojů 16/65 jsem nakoupil dost. 

precechtel: Díky za info. Napsal jsem ohledně počtu vyrobených kusů i oficiální dotaz do Brodu, tak uvidíme, co odepíší.
Naposledy upravil(a) munition dne pon 16.11.2015, 14:57, celkem upraveno 1 x.
Tak v Brodě byli velmi rychlí. Dotaz jsem posílal asi dnes ráno v devět a už mi přistála v mailu odpověď. Takže máme jasno:
celkově bylo v letech 1946 – 1949 vyrobeno 12 156 kusů v ráži 16, 3011 kusů v ráži 12 a 3075 kusů v ráži 20. Celkem uherskobrodský závod vyrobil 18 242 brokových automatů.
celkově bylo v letech 1946 – 1949 vyrobeno 12 156 kusů v ráži 16, 3011 kusů v ráži 12 a 3075 kusů v ráži 20. Celkem uherskobrodský závod vyrobil 18 242 brokových automatů.
Byljsem dneska otestovat "novou" CZ 241 ve dvanáctce, rok výroby 1948. Nečekal jsem zázraky, jelikož jsem všude četl a slyšel, že dvanáctka byla ze všech ráží nejméně spolehlivá. Byl jsem ovšem velmi příjemně překvapený. Vystřeleno cca. 35 ran, část klasické RED and Black 12X65 a část SB Plastik 12X67,5. Oba druhy střeliva to papalo bez jediné závady a holuby jsem na baterce gumoval skoro stejně jako se svojí sportovní Berettou. Spokojenost. Jenom kdyby byly pětašedesátkové náboje dostupnější a trochu levnější. On je vůbec problém je sehnat, jelikož je Vlašim jede jednou za uherský rok a na skladech mají vymeteno. 

zdravim,,,,jake strilite naboje s jednotnou strelou s tohoto 20koveho automatu?dik roman
Malorazka zkm451-Puskohled zeiss 6x32
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum
Brokova dvojka Iz27-12x70
brokovnice samonabijeci cz 241 20x65
Kulovnice opakovaci Cz557lux-308W,Puskohled Meopta meostar r1r 3-12x56rgd
Revolver Ruger Sp101,357magnum