Double Slug Yavascalar 12/70
-
- Zkušený diskutér
Double Slug Yavascalar 12/70
Zkoušel jsem toto střelivo. Jedná se o dvě kule v plastovém kontejneru o celkové hmotnosti 30g. Byl jsem zvědavý na rozptyl na běžnou loveckou vzdálenost kolem 40 kroků. Střílel jsem to ze ZH301, z horní hlavně s udávaným krytím 68%,tj. nějaké 3/4 zahrdlení. Na 40 metrů zásah seděl a ty dvě kule byly od sebe cca 6 cm ve vodorovném směru,dost dobrý...
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Ještě jsem viděl se třemi. (Nechci zde řešit, zda se jedná o jednotnou střelu nebo ne atd.)
http://munitop.cz/brokove/433-12x70-dou ... g-yas.html
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Ještě jsem viděl se třemi. (Nechci zde řešit, zda se jedná o jednotnou střelu nebo ne atd.)
http://munitop.cz/brokove/433-12x70-dou ... g-yas.html
Re: Double Slug Yavascalar 12/70
Honzo, to vypadá velmi zajímavě!! 

-
- Zkušený diskutér
no k tomu poznamenám jen tolik, že již před několika lety, když nebyly k sehnání náboje s jednotnou střelou do r. 16, jeden velmi zkušený koumák, nebudu jmenovat, do plastové nábojnice po odstranění krytky a vysypání broků pomocí přípravku vystředil a umístil dvě olověné kuličky ráže .45 a zalil je včelím voskem a úspěšně je používal. Dva tyto náboje daroval kolegovi s klasickou ZP 16/70 a ten s tímto nábojem na natláčce úspěšně ulovil větší prase - jedna kulička přes srdce, druhá plícemi. Sám autor této laborace s tímto nábojem ulovil odbíhající lišku na cca 50 metrů, stříleno z naší samonabíjecí brokovnice CZ 241 r. 16/65. Takže asi už se něco obdobného kdysi tvořilo. F.
politice a politikům zmar
Zní to zajímavě . Doplním jedno historické ohlédnutí - rok 1923.
"...do levé hlavně ráže 16 dal jsem nábojnici, opatřenou nábojem tzv. Řetízkových postů. Nábojnice ta slučovala za silnější dávkou bezdýmného prachu a plstěnou, v loji povařenou, tvrdou zátkou, 12 kusů hrubých, drátky spojených kuliček, které jsem vtěsnal do jakéhos toulečku, urovnal tam po 4 kusech a zalil tvrdým voskem. Náboje tyto pořizoval jsem sám. Rána z nich byla koncetrovanější a vedoucí prostřední posty šly dva až čtyři blízko pohromadě , čímž účel dožadovaného krytí dosažen. Měl jsem vlastní zkušenost a složil tak ve skoku silnějšího medvěda , který zasažen dvěma posty na komoru, zůstal mně v ohni. Několik silných a kapitálních kusů odpálil jsem na vzdálenost až 80 kroků a dobře zasažená zvěř zalomila a zhasla takřka v bezprostředí. "
F. J. Buchal- Neustupovský
"...do levé hlavně ráže 16 dal jsem nábojnici, opatřenou nábojem tzv. Řetízkových postů. Nábojnice ta slučovala za silnější dávkou bezdýmného prachu a plstěnou, v loji povařenou, tvrdou zátkou, 12 kusů hrubých, drátky spojených kuliček, které jsem vtěsnal do jakéhos toulečku, urovnal tam po 4 kusech a zalil tvrdým voskem. Náboje tyto pořizoval jsem sám. Rána z nich byla koncetrovanější a vedoucí prostřední posty šly dva až čtyři blízko pohromadě , čímž účel dožadovaného krytí dosažen. Měl jsem vlastní zkušenost a složil tak ve skoku silnějšího medvěda , který zasažen dvěma posty na komoru, zůstal mně v ohni. Několik silných a kapitálních kusů odpálil jsem na vzdálenost až 80 kroků a dobře zasažená zvěř zalomila a zhasla takřka v bezprostředí. "
F. J. Buchal- Neustupovský
ten by dneska šel sedět za nedovolený ozbrojování, porušení ženevy, prostě všeho:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Velice zajímavý náboj, objednám, vyzkouším.
Petře dřív byly tyhle náboje docela běžné, kulovnice nebyla taková běžná, za to brokovnic bylo všude dost a tak se tím nahrazoval účinek kulové střely, svazování většinou olověných kuliček byla taky běžná praxe, 3 svázané olověné kuličky slabým drátkem se nazývaly "náboj 3x dokola"
apod. Drátek samozřejmě zajišťoval, že kuličky letěly pohromadě a zamezovaly nežádoucímu krytí. Dostat do břicha bych tím nechtěl.
Takže to není nic nového, Yavascalar oprášil starý nápad. Používám jejich jednotné střely, bylo tady na to samostatné vlákno, ke vší spokojenosti.
Otázka, zda se jedná o jednotnou střelu je docela zajímavá, pro zajímavost popátrám a dám vědět.
Petře dřív byly tyhle náboje docela běžné, kulovnice nebyla taková běžná, za to brokovnic bylo všude dost a tak se tím nahrazoval účinek kulové střely, svazování většinou olověných kuliček byla taky běžná praxe, 3 svázané olověné kuličky slabým drátkem se nazývaly "náboj 3x dokola"

Otázka, zda se jedná o jednotnou střelu je docela zajímavá, pro zajímavost popátrám a dám vědět.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Otázka zda se jedná či nejedná o jednotnou střelu je asi jasná...
Příloha k Zákonu o zbraních a střelivu, část druhá, odstavec 7:
7. Jednotná střela - těleso, určené k zasažení cíle nebo vyvolání jiného efektu, které se po opuštění hlavně nerozdělí.
Podle mého výkladu se tedy v tomto případě nejedná o nic jiného než o hromadnou střelu dle odstavce 8 výše citované přílohy, tedy laicky řečeno o brok ještě hrubší než hrubý
Příloha k Zákonu o zbraních a střelivu, část druhá, odstavec 7:
7. Jednotná střela - těleso, určené k zasažení cíle nebo vyvolání jiného efektu, které se po opuštění hlavně nerozdělí.
Podle mého výkladu se tedy v tomto případě nejedná o nic jiného než o hromadnou střelu dle odstavce 8 výše citované přílohy, tedy laicky řečeno o brok ještě hrubší než hrubý

takovej kartáč:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C
Měl jsem tu možnost zkusit pár ran. Zákon zní jasně, tudíž to není jednotná střela. Dále bych chtěl upozornit na riziko odrazů při lovu. Broky jsou ocelové a né olověné alespoň ty co jsem měl já. Doporučím náboj rozdělat a překontrolovat jelikož na střelnici se to slušně odráželo i od země.