JJ, u SaB je to dosti individuální- mezi jednotlivými sériemi, ale i mezi jednotlivými náboji.Já pouze dostřílím ze své 7x64 SPCE 11,2g a s SaB končím.
Včera jsem byl se známým v lese a v 21hod vylezl z lesa rudl prasat byla jedna bachna krásně stříbrná a 12selat, šli na krmeli?tě bylo krásně vidět. Vybrali jsme sele ,(známý má ZG47 8x57JS)a buuum. Prasata se rozutekla. Ale to se začalo najednou strašně rychle stmívat. Tak sme museli zavolat kolegovi,který vzal baterku a psa(wel?špringršpaněla) a šel nám pomoct. s baterkou už smer viděli plíce na nástřelu a po celou trasu dosledu ,sele po vyvržení 13kg a šlo s ranou 2cm za plecka cca 75m!!!
ráže:8x57JS, střela:SB SPCE 12,7g
vzdálenost:35m
kus odešel cca75m,s plícema na ka?u
Mám stejnou zbraň a používal jsem stejné střelivo, tak jsem zapátral ve své paměti, ale nepamtuju se, že po takové ráně by šlo takto malé sele tak daleko od nástřelu. Selata v podobné váhové kategorii zůstávali v ohni nebo udělali 2-3 kroky. Ale příroda je nevyzpitatelná a černá zvěř vitální a mnohokrát jsem se přesvědčil, že se člověk pořád učí, každý zasah je jiný. Střela se opravdu mohla chovat jako celoplá??, nezasáhla žádné žebro a na tak krátkou vzdálenost nepředala všechnu svoji energii. Já mám jiný postřeh, kolikrát se mi stalo, že takto malá selata stačila zakvičet a pak zhasla, u větších kusu se mi to nestalo.
Tak jsem si v pátek vyrazil po dlouhé době do revíru. Krásnej večer, seděděl jsem u vojtěžkového strniště. vyšlo pár kusů srnčího pak jsem zahlédl kmotřičku, dám flintu do ramene zamířim napnu napínáček a čekám jak se kmotra zastaví, jenže se rohodla jít přímo proti mě jak byla zhruba na 40m a stále nehodlala zastavit tak jsem se rozhodl zkusit ji brokem zamířím a bác. Hned po výstřelu jsem věděl že je něco špatně, takovej spětnej ráz jsem nečekal. puškohled mě pěkně namlátil. Za tmy ?áhnu na obočí a už nadávám, celá půlka obličeje od krve. Jenom jsem zkontroloval jestli liška leží. a pádil domu. liška byla na místě. Po vyhazování nábojů jsem zjistil nepříjemnou věc, která mě dosti zaráží. Při výstřelu brokové patrony, neudržel napínák zpětnej ráz a vypálil i kuly. proto takovej zpětnej ráz. Výsledek jedno li?če a 6 stehů na mým upraveným obočí. 1,5 hodiny na očním a to vysvětlování doktorům docela to bylo i úsměvné
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
Neboj, to se brzy spraví a zase budeš chodit do lesa. Já jsem nebyl v lese už dva měsíce. Mám z fotbalu chromé koleno. A kdo ví, kdy se tam podívám. LOVU ZDAR!!
Ahoj, v průběhu července sem v jedný části naší honitby obeznal velmi slabého paličkáře, a hned sem věděl kde strávím několik dalších večerů... chodil sem tam většinou tak 3x týdně, několikrát sem ho viděl, přišel mi i poměrně blízko ale tak že se nedalo střílet. Včera večer sem znovu vyrazil do míst kde se tenhle srnec vyskytoval. Kolem osmé hodiny se srnec objevil kousek ode mě, ale mladší vidláček se ho pokoušel vyhnat, takže paličkář vyrazil směrem ode mě. když byl asi na 70m se zastavil a začal se stáčet trochu do leva, když už se srovnal na kolmo ke mě, tak jsem střelil (20:05). Srnec zůstal po ráně v ohni. Po chvilce jsem slezl a spěchal ke svému prvnímu srnci! za chvilku přišel i táta (seděl na posedu kousek odtamtud). Po vyfocení se začlo blýskat, začaly se ozývat hromy a než sme srnce donesli k autu, kde sme ho začli vyvrhovat, přišla pěkná bouřka.Kdybych střílel o chvilku později tak sme pořádně zmokli.Jak už sem psal je to můj první srnec, strávyl sem na lovu tohohle srnce celkem asi 10 večerů a jsem moc rád že můj první srnec vypadá zrovna takhle.