Termokamery

Noční vidění, termovize a podobná elektronická zařízení. Vaše zkušenosti, rady a dotazy
Odpovědět
sara
Pravidelný diskutér

Re: Termokamery

Příspěvek od sara »

kounek ,to je správné teoretické východisko. Ale jak už jsme předeslali, tak kromě zpoždění dané f obnovení obrazu je tady asi i zpož. říď. jednotkou, a asi i samotným mikrobolometrem, ale také se k tomu přičítá i zpož. dané vykreslením bodu na obrazovce v řádu 0,01s . A u těchto obnov. frekvencí to zavání vlivem stroboskopického jevu, a kdoví co ještě. Už mám nápad jak to změřit experimentálně. Tohle je pěkné teoretizování, ale pro praktickou střelbu by se hodil reálný časový údaj celkového zpoždění vykreslení obrazu který, jak jsem tady popisoval, nebude závislý na vzdálenosti cíle od střelce. Jak říká Goethe ústy svého Fausta. " Teorie je šedá milý příteli, ale věčně zelený strom, je strom života". sara
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

To předsazení si bude muset každý vyzkoušet sám, nejlépe bych řekl, že by se to dalo vyzkoušet na střelnici, kde mají "pojizdného kňoura ".

To, že se teoretickým výpočtem dobereme přesného čísla je asi tak pravděpodobné jako že plivnete z kazatelny a trefíte suk na první šprušli u země. .. :D
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

V pohybu to půjde s termo 50Hz natrénovat,viz crif.Protože tam je frekvence daná a stálá.Čas zpracování obrazu je také konstantní,nevím kolik. :D
U digitálu je to jinak.Frekvence proměnlivá,závislá na kvalitě ozáření.Při slabém ozáření comp začne zpracovávat opakovaně,aby z toho něco dostal a jde to až na 7Hz.A aby to bylo ještě komplikovanější,tak pokud máte zapojenou záznamovou jednotku,nestačíte se divit.
Střílel jsem na 40m na sele které buchtovalo a přísahal jsem,že jsem dobře zamířil a odpálil.Ani pes se nechytil.Po přehrátí záznamu jsem zjistil,že sele před výstřelem pokleklo.Tak záznam u digitálu je reálnější,než ten monitorek.Velké rozčarování.
sara
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sara »

Nevím, jestli to co píšeš o proměnné frekvenci u digitálů /např. Pulsar N 770/, přichází v úvahu, jenom pokud je zapnutá funkce SumLight. sara
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

u Sum light vůbec nepřipadá v úvahu střelba v pohybu.
Jinak zpomaluje při malém ozáření každý dig.A že to nepíšou...
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kikin to s tím digitálem je zajímavé je fakt že já jsem si zapínal vždy dva a někdy i tři různé osvity a proto mi to nezkreslovalo taky pravda jsem nepoužíval Pulsar ale Armagsaith nebo jak se to píše.
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

rimar-to není různým osvitem,ale sílou osvitu
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kikin však jo 3 baterky svítí víc než jedna :-)) obvykle jsem kombinoval Pulsar 940 s Laserluchem 980 u kterého jsem stáhnul paprsek na úzký svazek asi nejlepší obraz co šlo dosáhnout a přitom tolik nerušil :D
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Spousta moderních systémů s "online" sledováním obrazu si sama reguluje frekvenci snímání. Hlavním důvodem je expoziční doba při nízké úrovni osvětlení. Jestliže k "průměrnému" nabití fotokatodek - "pixelů" snímače (průměrná úroveň odezvy snímače je ta, kterou systém zpravidla sleduje) potřebuju expozici v délce trvání 0,1 sekundy, pak logicky nemohu snímat frekvencí 30 fps. Teda mohu, ale nic neuvidím :?
Nabízí se, že podobné algoritmy budou fungovat i u termovizních přístrojů, ale jestli to je tak jednoduché nevím?
Pufr
cobaj
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cobaj »

Střelba v pohybu N870 LRF. cca řed dvěma dny, přísvit vestavěný 915, vzdálenost 180m, z dojnožky, rudl se pohyboval svižně k lesu po výstřelu. Předsazení cca 1m, rána komorová, v ohni.
stejná zkušenost loňský rok na lišku.

omluva - dal jsem to do termo :(
radeck516
Nový návštěvník

Příspěvek od radeck516 »

Pulsar Core FXD 50
Měl jste někdo v ruce a ještě lépe v lese? Nechá se to jako universál použít nebo je to od obojího trošku tzn. za ty peníze drahé?
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

radeck-již jsem se ptal tady:http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=45&t=10375 ,a odezva žádná.
Pohrál jsem si s tím jen chvíli,bez střelby.Jako pozorovák dobrý,na zbrani nešikovný.Asi vymyšleno pro zákazníky,kteří mají potřebu vlastnictví přístroje tajit,aby je ve spolku nesežrali,jak bývá u těchto finančně náročných přístrojů zvykem.Teorie,že vykračuji s pozorovákem,najdu zvěř,pak sundám okulár a přístroj namontuji na puškohled je mimo.Namáhání puškohledu,montáže,zdlouhavá manipulace , cena a divný obraz zvěře jsou argumenty proti.Porovnával jsem to s Apexem,který to uplně převálcoval.
Zkoušel jsem to na variablu a v pohodě jsem nastavil 6x zvětšení.Terén ostrý,jsou vidět detaily větví a trávy.Jen to srnčí na cca 100m byla svítivá koule,připomínající černou.V Apexu krásně vykreslené detaily.
Možná,že to chtělo zapracovat s kontrastem a jasem,ale byl jsem v časové tísni.Za ty prachy né.
včelák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od včelák »

Stejně mne ta termo předsádka láká. Mám dobrou NV předsádku2+ a potřeboval bych termo do ruky na šoulání. Ale již mnohokrát jsem se vypravil nabalenej a natěšenej na velmi nadějné místo a za hodinu jsem byl doma kvůli mlze. Tak že potřebuju tak 70% termo pozorovák a zbytek by byla záloha do mlhy na flintu. Na to by mohla být ta předsádka CORE FXD 50 vhodná. Mlhu vyřeší jedině termo a mlh je u nás moc. Vy se furt při chůzi točíte s přilícenou flintou ? Budu to chtět vydět v realu a porovnat s Apexem 50 a pak se rozhodnu.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Pokud můžu doporučit, term. na zbraň a výkonný pozorovák NV pasiv. - resp. ideál by byl hybridní systém term/NV pozorovák, ale ten asi na civilním trhu zatím není.
osvětlím: problém je sklo, tzn. sedím u jednoho otevřeného okna na pozorovatelně, ostatní boční jsou v zamezení průvanu zavřené ,s termem jsem po bocích skončil vidím jen skrze otevřené, s NV přes sklo vidím.
Stejně tak pokud chci mít okna zavřená úplně a otevírám až když chci lovit, osobně to tak nedělám, ale když fučí protivítr a je minus... není to od věci.
Opačný problém ale nastává v lese v terénu, kde zvěř detekuji 3x rychleji term. než NV, pokud NV vůbec.
proto by byl dobrý pozorovák, který by uměl pracovat na oba režimy - tahat s sebou a kupovat 3. přístroj :? nee

Předsádka je problém
1) chce vlastní kvalitní snímatelné (bez posunu zásahu) uchycení na hlaveň nebo stejně tak simrad.
2) je daleko na ovládání anebo je třeba mít dálkový ovladač či co
3) sama o sobě nefunguje bez svého snímatelného okuláru, není to jako u NV předsádky nebo zasádky - kterou jen doostřím a koukám okem
4) kolimace - nevím jak term, ale NV je třeba skolimovat s denní optikou, jinak je tam posun zásahu - ten je ale známý a stále stejný, je li kvalitní montáž viz bod1) takže se to dá nacvrkat na (noční) nulu na denní optice. Což je běžná praxe odstřelovačů - to že vyjde kolimace rovnou po montáži na "nulu" je jedna ku...
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Jen malá poznámka:

Stále je tu omílána ta mlha.

Já mám FLir PS32 tuším už 4. rok a zkušenosti s mlhou jsou takové, že to skrz každou mlhu nevidí. Pokud je mlha jak mlíko, tak je vidění přes termovizi dálkově omezené. Prostě bolometr změří i ty miniaturní kapičky vody, které potom ovlivní výsledek na displeji. Obraz něčeho ve větší dálce je pak taky buďto "v mlze" nebo není vidět vůbec. Pokud je to jen takový hustší opar, je termovize použitelná. Mrznoucí mlha je taky kapitola sama pro sebe.

Byl bych pro, aby tu ti, kteří mají různé termovize napsali svoji reálnou zkušenost s mlhou. Ne promovideo z Yoube kde stojí chlap za 10 cm clonou kouře.
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Odpovědět