TIKKA T3
Re: TIKKA T3
tak som asi spravil chybu ja .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
- Michal_123
- Zkušený diskutér
tibi1: netuším, puškař z fabriky řekl prostě zelený Loctite.
lanus: "Preto by mal byť celý komplet (púzdro záveru,lišta, montáž i tubus puškohľadu ) z jedného druhu materiálu t.j. oceľ alebo dural"
To asi ne, protože ocelový puškohled jsem ještě neviděl
lanus: "Preto by mal byť celý komplet (púzdro záveru,lišta, montáž i tubus puškohľadu ) z jedného druhu materiálu t.j. oceľ alebo dural"
To asi ne, protože ocelový puškohled jsem ještě neviděl
Třeba Meopta Artemis.
Ale osobně mi to také moc nesedí, že by všechno mělo být z jednoho druhu materiálu, například já si nevybavuji opakovačku s duralovým pouzdrem závěru.
Podle toho výpočtu je tedy rozdíl v tepelné roztažnosti ani ne 0.1mm. To mi tedy nepřijde jako důvod to řešit a zabývat se tím, protože mnohem větší vliv ta teplota bude mít na náboj, jeho rychlost a posun záměrného bodu. Ani si nevybavuji, že by roztaznost někdo ze střelců někde řešil, vždy se řeší pouze použití kvalitních komponentů a precize montáže.
Ale osobně mi to také moc nesedí, že by všechno mělo být z jednoho druhu materiálu, například já si nevybavuji opakovačku s duralovým pouzdrem závěru.
Podle toho výpočtu je tedy rozdíl v tepelné roztažnosti ani ne 0.1mm. To mi tedy nepřijde jako důvod to řešit a zabývat se tím, protože mnohem větší vliv ta teplota bude mít na náboj, jeho rychlost a posun záměrného bodu. Ani si nevybavuji, že by roztaznost někdo ze střelců někde řešil, vždy se řeší pouze použití kvalitních komponentů a precize montáže.
Duralové púzdro záveru má napr. Sauer 202 highland ; Rössler Titan . Na komplexné eliminovanie "nepresnosti" vplyvom veľkého rozdielu teplôt sa robí tzv. "letné a zimné" nastrelenie . 
308 Win.;223 Rem.;22 l.r. .
Není třeba letní a zimní nástřel, stačí přední kroužek utáhnout natvrdo, u výkonnějších ráží ho případně zdvojit a u zadního sevřít jen tolik aby vznikl těsný suvný spoj, ale to má smysl jen u nízké montáže. U střední a vyšší montáže se ten dilatační rozdíl srovná v pružnosti kroužků.
navip - Postup čo uvádzaš (som skúšal cca pred 30 r.) sa síce snaží kompenzovať dilatačný rozdiel, ale nie je to komplexné riešenie ,nakoľko nie sú v ňom zohľadnené ďalšie atribúty a to korekcie na teplotu vzduchu a teplotu prachu .A preto je to "letné a zimné" nastrelenie najvšestrannejšie riešenie. 
Mnou uvedený postup se nesnaží kompenzovat dilatační problém, ale řeší ho beze zbytku a na ostatní proměnné, jako teplota okolí, vítr atd. mám v mobilu balistický program od Lapui, který pracuje s radarem změřenými parametry jejich střel a proto je velmi přesný - tedy pro mé potřeby
. Používám střelu .308 Scenar 155gr, Vo=950 m/s, stoupání 12" . Pokud budu potřebovat celoročně konstantní teplotu prachové slože, pak si nastřelím náboji temperovanými pomocí přesné termokomory kterou mám stále sebou a to vlastní tělo 
navip - Vďaka za do-vysvetlenie ,na porovnanie pohotovosti bolo užitočné . Mimochodom aj ten systém s "termokomorou" je "starý vynález", ktorý sa používal pri love malokalibrovkou za mrazov ,fungoval však len pár sekúnd než sa teploty prachu a hlavne vyrovnali . 
Samozřejmě to není můj vynález, o použití u .22LR jsem neslyšel (jejich tepelná setrvačnost je zanedbatelná) ale prý to používali v severských oblastech odstřelovači za II WW.
Zdravím. Jaký je váš názor na 3-polohovou pojistku pro Tikku T3/T3x ....viz tady ...http://buema-hochwang.de/Tikka-T3-Schla ... ung-rechts
Nikdy jsem pušku s jištěním úderníku neměl, ale připadá mi, že možnost nabíjení a vybíjení s přerušeným úderníkem významně zvyšuje bezpečnost zbraně. Samozřejmě největší bezpečností je mířit pouze bezpečným směrem a tam kam chci střílet, o tom žádná.
Na druhou stranu nikdy jsem neměl problém s tím, že by se samovolně aktivovala pojistka - ať už u Tikky či jiné pušky.
Nikdy jsem pušku s jištěním úderníku neměl, ale připadá mi, že možnost nabíjení a vybíjení s přerušeným úderníkem významně zvyšuje bezpečnost zbraně. Samozřejmě největší bezpečností je mířit pouze bezpečným směrem a tam kam chci střílet, o tom žádná.
Na druhou stranu nikdy jsem neměl problém s tím, že by se samovolně aktivovala pojistka - ať už u Tikky či jiné pušky.
Blokácia úderníka je súčasným svätým grálom nemeckých jágrov a puškárov. Je to funkčné, prínos to má, tak prečo nie.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Zdravím,,už dlho pokukujem po TIKKE T3 Hunter ,,no v poslednej dobe som natrefil na rôžnych fórach na nepríjemné skúsenosti majiteľov s hrdzavením hlavne..Máte podobné skúsenosti ? Je na novej T3X nejaká zmena v povrchovej úprave ?
ďakujem ...
ďakujem ...
Já jí mám teprve necelý rok, a zatím bez problémů. Jestli je na tom jiná povrchová úprava neumím posoudit. Vizuálně při porovnání T3 a T3x to vypadá stejně.
Tak jsem včera nainstaloval tu 3-polohovou pojistku jistící úderníku na T3x. Instalace bezproblémová, pouze finální ladění polohy a tím i funkce pojistky trochu s problémy. To s tím papírkem dle jejich videa se mi moc nevedlo, takže nakonec jsem blok usadil postupným zkoušením správné polohy. Zarazilo mně, že u té T3 se dá šoupat celým spoušťovým blokem dopředu - dozadu o cca 5 mm a že je upevněn pouze jedním šroubem. Na poloze toho spoušťového bloku závisí správná funkce téhle 3-polohové pojistky puškařství Hochwang. Čas ukáže, zda se mi osvědčí.
Nedávno,na naháňce se dva chlapi bavili o kulovnici Tikka T3 hunter. Jeden z nich říkal pro mě zajímavou věc a to takovou,že na své T3 když dá napínáček a odjistí,že už pak nejde zpět zajistit....
Zajímalo by mě,jestli je to běžné u těchto kulovnic,nebo to byla neduha kulovnice toho dotyčného.
Pánové,děkuji za případné objasnění.
Zajímalo by mě,jestli je to běžné u těchto kulovnic,nebo to byla neduha kulovnice toho dotyčného.
Pánové,děkuji za případné objasnění.
7x64