To pufr: Toho Merkela jsem vzdal, neb jsem vyhodnotil, že když přímotažný závěr tak raději Blaser R8, u toho Rosslera by mi ta délka zásobníku vadila, protože dělám náboje skoro do drážek a na omezení zásobníkem jsem alergický. Několik mm na 100 metrech není pro mě zas tak málo, na 300 m x 3 atd. + chyba střelce a jsem tam kde nechci být. Proto jsem taky vzdal toho Merkela a potěšilo mě, že R8 jde vyčistit i bez sundání hlavně. Ráže jsem doplnil ještě o .300 win. magnum, ať to mohu provnat se 7 mm rem magnum.
To Marpie:
ad1) .375 H+H je sice do Afriky bezva, ale zajímá mě lov spíš na větší vzdálenosti a ta balistika u téhle ráže je nic moc (aspoň jsem to tak vyhodnotil). Ale stejně jsem toho Sauera 404 včera objednal v ráži 7mm rem magnum a přibral hlaveň .375 H+H
ad2) na základě dalšího "studia" a příspěvků na forech k tomu Saueru asi vezmu Blaser R8 v .308 a dokoupím hlaveň .300 WM.
V .223 mám Tikku T3, co jsem měl kdysi na papír, ale přestal jsem ji střílet, ta ráže mě přestala bavit, ale je mi ji líto prodat. A podle příspěvků tady na foru se dá s vhodným nábojem použít na srnčí i ta .375 H+H, 7 mm rem magnum nebo .308 win. To budu muset ještě dostudovat.
ad3) Tu .338 Lapu bych zatím asi odložil, uvidíme jak LR lov půjde s 7 mm a s .300 WM. Hlavní zbraň na papír by to nebyla, protože přece jen R8 není sportovní zbraň.
Sportovně střílím se Sako TRG v .308, Sig Sauer SSG 3000 v .308 a s Dolphin 6,5 x 47 Lapua. Na lov to není.
Když ten můj výběr 2 zbraní se čtyřmi hlavněmi okomentujete, budu rád. Přebytek zbraní mi nevadí, spíš aby něco nechybělo

U obou zbraní je bezva, že není problém dokoupit další hlaveň.
Blaser R8 v .375 H&H, .300 WM, .308 win a 6mm XC, Blaser K95 v 6,5x57R a .30R Blaser, Sako Finlight II v .375 Raptor, Savage Ultralite v 6,5 CM, Swarovski z8i 2-16x50, Swarovski z8i 3,5-28x50. ATN Mars 4 .....