Včera jsem si šel sednout k rozsekanému poli kukuřice, jestli mi nepřeběhne průsekem liška, nebo snad prasátko. Tak nějak si sedím a nenapadlo mě nic jiného, než si přemýšlet o spektru světla. A tu mě to napadlo! Někde jsem tu četl, že jelení zvěř reaguje a tedy snad i vidí jen spektrum světla barvy modré. Z toho důvodu zde bylo doporučováno instalace modrých odrazek. A teď má úvaha a teorie. Chtěl bych požádat odborníky na ?ivoči?nou ří?i, aby se k tomu vyjádřili:
Má úvaha:
Bíle světlo je ?iroký interval vlnových délek skládající se z x základních barev (různé spektra bílehé světla). Mi tyto bravy nevidíme, protože se spektra překrývají a z toho důvodu vidíme světlo jako bílé (došlo k složení spekter). Toto spektrum můžeme rozlo?it na jednotlivé pomocí hranolů .....
Teď se ptám jak je to s tím jelenem? když na něj posvítím bílým světle a budu-li považovat zvířecí oko za senzor z hlediska technického, tak jelen uvidí pouze spektrum modré a tedy uvidí modré světlo, i když na něj budu svítit bílé. A to z toho důvodu, že jeho oko reaguje pouze na příslušnou vlnovou délku daného spektra, tedy modrého.
Je-li tomu skutečně tak, tak by bylo nevýhodnější instalovat odrazky světla bílého, protože každý jiný ?ivoči?ný druh může reagovat na jinou vlnovou délku světla a tedy si jeho oko stejně vybere tu danou, kterou vidí.
Zdá se mi to celkem logické

Lae nevím, jestli tomu zvířeti ostaní spektra nedělají ?um, ale myslím si že ne, protože kolem nás je také mnoho jiného el. mag. vlnění a stejně vidíme bíle.
Doufám, že jsem to vysvětlil alespoň trošku srozumitelně, ale v celku mě to zajímalo, protože jsme nad tím dumal celou dobu na té čekané. bohužel znám jen technickou stránku nejsem biolog. Tak se k tomu pokud možno vyjádřete. Dík M
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70