Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Lukas.Dolezal
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

tak jsem dneska ráno vyrazil k rákosinám podívat se na srnčí, po šesté hodině ranní jsem na konci loučky uviděl dva kusy srnčího, byl to srnec vidlák se srnou, ale za chvíli k srně z rákosí přiskočila 3 srnčata, takovou vzácnost jsem už dlouho neviděl, naštěstí jsem stihl natočit aspoň krátké video, je v lovech beze zbraní, jinak mi konečně vyšel odstřelový srnec III. věkové ,ale bohužel tak na 150 metrů, což je pro ZH a čtyřku zeisse docela moc,tak snad příště....
LukasD zh 324, 7x57R/16
Pampalini
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalini »

Taky přidám zážitky z posledních měsíčních nocí. Vyrazil jsem na nově postavenou kazatelnu (místo té co zasáhl blesk, jak jsem psal před časem). Při první vycházce kolem 22 h mě přišel rudl 19 prasat - 3 bachyně + 16 selat. bohužel dostaly se mě do větru a byly pryč. Další večer jsem seděl opět tam. O chvíli později než předešlý den, sly?ím prasata, beru dalekohled a zjiž?uji, že jich je víc než minule. Je to jiný rudl, 8 velkých kusů + spousty selat, ceklem +- 30 ks. Obeznal jsem je už při minulém měsíčku. Jak přišly tak zmizely bez šance na ránu. Nic se nedá dělat, sedím dál třeba se ještě uká?ou. Asi po hodině sly?ím opět prasata, prátrám a zjiž?uji, že to je ta druhá parta. Jako když se douhodly, ve stejném místě mizí v lese. Čekám do půlnoci a nic, balím to, ráno v 5h musím do práce. Do třetice všeho dobrého, hned po práci zasedám na stejné místo. Po 21 h už sedím. Neuplyne ani 20 mimut a mé pozornosti uniklo že se na 40 m popásá kus vysoký. Po důlkadném prohlížení zjižtuji, že je to mladší jelen, žesterák osmerák nedá se to už přesně určit. Kolem 23 h sly?ím, že někde táhnou prasata. Zjiž?uji, že je to ten rudl 19 prasat. Jako už tradičně v této sezoně mě zdaleka obe?ly. Ale ten nejsilnější zá?itek přišel až k ránu. jelikož mám problémy s ranním stáváním, tak často zůstávám na kazatelně. Zachumlal jsem se do spacáku a na chvíli si zdříml. Kolem půl 4 mě probudil nějakej rámus, po procitnutí zjiž?uji, že jsou to nárazy paro?í o sebe a lámání v lese asi 80 m od kazatelny. Tma ale nedovolovala zjistit podrobnosti. Toto trvalo do 3/4 na 5, ale to už jsem věděl, že jsou to jeleni, protože postupně vycházeli na louku. Přitom souboje neustávali. Bylo jich asi 7. Při přibývajícím světle jsem zjistil, že tam jsou 2 starší, kteří se ?arvátek neučastnili. Nevím jsetli to je vymezování pozice v tlupě nebo jen hra mladistvích, ještě jsem se s tím nesetkal. že se po??uchujou to jo, ale takhle dlouho. Dokonce jsem slyšel pokus o zatroubení. Poraďte jestli někdo máte více zkušeností. Tak jsem tajně doufal, že vydržej do svítání, že udělám nějaké foto. Ze zkušeností ale vím, že zatahujou ještě za tmy, což se potvrdilo. Tudí? jsem ani nezjistil co nosej na hlavě. A to ještě po úplným rozednění jsem viděl zatahovat 5 kusů holé, laň s telkem a 3 ?molky. No jsem zvědavej na letošní říji, dlouho u nás jeleni netroubili. Vysoký vídám letos dost jak holé tak i větších jelenů, tak se snad nějakej ozve. Ve slohu jsem nikdy nevynikal tak snad to bude ke čtení.
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

V loňském roce jsem také potkával srnu se třemi srnčaty-kupdivu byly všechny tři ve slušné kondici a proto jsem ani jedno z nich neodlovil.Je to vyjímka a mně se poštěstilo tento ojedinělý případ vidět.
To Pampalini: V těch Vašich končinách o černou asi není nouze-soudím podle toho co píšeš a i podle toho, že tam jezdím na naháňky. Je u Vás krásná příroda a o setkání se zvěří různých druhů není nouze. Prasata s námi umí pěkně cvičit, ale také nejsou neomylná a jednou ti musí přijít. Jen se pro zajímavost zeptám:Kolik lovíte ročně kusů černé zvěře a vysoké???
Pampalini
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalini »

Taky doufám, že už se konečně spletou. Musím se přiznat, že to je i trochu moje pohodlnost, čekal jsem, že mě přjidou až pod nos. Měl jsem slézt a vydat se za nimi jako už několikrát před tím, z týhle boudy jsem jiným způsobem prase nedostal. Je tady výhoda, že tady jsou pastviny jsou vidět na velkou dálku a člověk se má čas rozmyslet, nemusím ře?it problém s vyháněním z řepky nebo kukuřice jako jiní kolegové. Má to ale zase jinej háček, prasata nedosahujou takové váhy jako jinde. Ač máme povolený prasata, vysokou a mufloní do 2 let neomezeně tak se toho moc neloví. Třeba loni s tím lovem to byla bída jako asi všude. Vysoký se loví do 10 kusů, mufloní asi taky a prasata jak kdy, loni asi 10 a před loni něco přez 30. Letos uvidíme zatím ještě ani kus, a to jsem míval v téhle době 3-4 prasata ?třelený. A to jsem neviděl za večer skoro 50 prasat. To je ale na delší povídání co už jsem letos viděl a zažil.
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

To je pravda, že u Vás nedosahují prasata takové váhy-mám s tím docela bohaté zkušenosti(z Broumovska).Podle mně je to dáno úživností honitby. Na srazu budeme mít dost času si o všem popovídat. :wink:
Ondra_P
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra_P »

Ahoj všem,
mám tady jeden zá?itek ze včerejšího večera. Nebo vlastně zážitků víc, ale popořadě. využil jsem dorůstajícího úplňku a začal chodit na lišky a případně na černou. Večer z neděle na pondělí jsem střelil lišku a po příchodu domů vyčistil kulovnici. Nebylo by na tom jistě nic zvláštního, ale vlastně tím začal můj včerejší příběh.
Včera jsem se rozhodl jít do lesa také, ale čas mi nepřál, tak sem z domova vypálil na poslední chvíli dost ve spěchu. Přijel jsem do honitby a pochvaloval si, jak jsem to nakonec pěkně stihnul. Vyndal jsem flintu z pouzdra a myslel jsem, že mě omejou! Závěr a zásobník zůstali po čištění flinty z předešlého večera doma. Tak tradá zpět. Po překonání rychlostního rekordu mezi domovem a honitbou jsem dorazil zpět do honitby. V časové tísni jsem si cestu do lesa zkrátil zkratkou kolem místního ZD. V přilehlém remízku jsem uviděl kus srnčího, přibrzdil a začal číst. Srnec a raritní. bohužel za ním stavení. Tak jsem se ho pokusil nadejít, ale bohužel jsem ho zvedl a i když se ještě dvakrát zastavil, tak se ani jednou nedalo vystřelit tak, abych si byl jist bezpečným dopadem kule. Vzdal jsem to a vydal se na kazatelnu. Dost pozdě jsem usedl a čekal. Na poli přiléhajícím k louce ale bohužel sedlák sbíral slámu a vydržel až do tmy. To už to ve mně po tom všem dost vařilo, ale vydržel jsem. V půl desáté v kukuřici začali trhat klasy prasata. bohužel ale ne a ne ven. Po půl hodině čekání se ale venku na louce objevila liška. Trochu jsem váhal, zda si spla?it prasata, ale co bych to byl za myslivce, kdybych jí nechal odejít? V deset hodin za pomoci Diany, Huberta a Měsíce zůstala na nástřelu ve vzdálenosti slabých 50ti metrů le?et.
CZ 550 LUX 308W
with
Meopta ARTEMIS 3000 7x56
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Ondro,Lovu zdar! Myslím, že ta druhá liška byla od Diany odměnou za tvoje pevné nervy! :lol:
vhool

Příspěvek od vhool »

tak ja pridam cerstvy zazitek z dnesni noci a rana.sel jsem ven ve 2.00 s tim ze vim o pekne kmotre.cuniky jsem nevidel jiz delsi dobu protoze jsou v kukuricnych lanech cca 10-15km od nas takze jsem ani necekal ze na ne narazim.v pul treti jiz sedim na zebriku pri hranicich nasi honitby s povrchovym dolem a vyhlizim kmotricku.v tu chvili by se ve me krve nedorezal.na 180m zcernalo strniste.napocital jsem 27 bachyn pres 100kg a 48 kusu od 40-100kg.selata jsem si ani netroufl pocitat.proste cerno.nez jsem se vzpamatoval tak byly primo proti tezni jame a v pozadi se mi krasne rysovalo velkorypadlo.alespon jsem se kochal tou nadherou (pri pohledu na cuniky,na bagru me nic nadherneho neprijde :) )po cca hodine zatahl megarudl do jamy a ja jsem si to porad v mysli promital.kmotra nikde tak jsem se v 6.00 sebral ze se projdu.mel jsem malou osmicku tak proc ne.vylezu na horizont a 350m ode mne znova onen rudl na okraji strniste ale uz za svetla.jak partizan jsem zalehl,zahodil vse nepotrebne a jen s flintou jsem se plazil po strnisti jak magor na dostrel.po cca 100m najednou zacala jedna s velkych bachyn jistit smerem ke me.vitr jsem mel dobry ale chlap na strnisti se neschova.zustal jsem nehybne lezet a zamiril.jako na potvoru ani jedno z tech mnoha selat nestalo mimo a kdyz uz tak ne na ranu.povodil jsem si je tam do 7.00 a pak mi dali sbohem a zmizely v rakosu ktery navazuje na pole.pujdu tam vecer a se senderem tak snad si se mnou diana zase zaspasuje.kazdopadne za dvacet let myslivosti jsem neco podobneho jeste nezazil :roll:
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Nádhera. To teda musel byt rudl. :wink:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
cimrman
Nový návštěvník

Příspěvek od cimrman »

Takovej růdl bych taky rád viděl!! Já kdybych to zřel,tak bych si asi cvrknul do textilu a se svejma 4ma nábojema bych se plazil pryč a ne k růdlu,mě by si mohli splíst s trošku větší my?í :lol:.
M98 7x57+Meopta 7x50,I?43 16/16,Cz75,Zetor 25A
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

To whool: upřímně Ti závidim, takový zážitky se moc neopakují, já jedinkrát v životě, když jsem seděl na louce před Třeboňskou bažantnicí, tak jsem měl podobný zá?ity, to od 10hod do půlnoci tam divočáci ořeorávali podmočenou louku a když je to přestalo bavit, tak si skočili na nějakýho bažanta a pak se zase vrátili(za ten večer jsem tam viděl minimálně 100 prasat a pár kusů vysoký a vzpomínám na to dote?ka), ale tohle musel bejt krásnej zá?itek... :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

to jo zazitek opravdu paradni.jen mam obavy ze to byly kukuricni turiste a dnes uz budou v lanech kukuriceo podal.kazdopadne uvidime :wink:
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Vhoole paráda! Tak se ti snad večer zadaří! Já tolikhle prasat neviděl ani v oboře, natož ve volné přírodě!
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Jednou táta jel akčně na?ím bývalým tereňákem značky Trabant na strniště po kukuřici. Seděl a náhle z rakous sli?el obrovský rachot. Za ním byly rakousy do kopce. Prostě naše republika byla o schod níže. Tedy neviděl co se děje, ale již to tu?il. Náhle se z toho svahu začala valit mlha směrem dolů a celé pole začala pokrývat. Je to velice zajímavý úkaz, protože řeka, od které by měla jít spíše je přímo na druhé straně pole. Prostě tajuplné. A v tom to začalo. Prasata začala vybýhat na ono strniště, bohužel byla zahalena mlhou a nedalo se korektně vystřelit. Odhadem a letmými počty hádal, že tam bylo přes 50 prasat. Prostě katastrofa. Tak se v té již husté mlze vydal dom. bohužel hlupák zaparkoval tereňáka uprostřed pole a v té mlze jej nemoh najít :roll: Tak po hodině bloudění jej našel a vyrazil dom.

Popravdě to musela být celekm sranda, když si představím, že v mlze nevidím ani na krok a kolem mě někde běhá cca 5é prasat :twisted: Já osobně nic takovho ještě neviděl, al e chtěl bych, musí to být nádhera.

Jednou jsem byli s kámošem na srnčím kolem slunečniového pole, ale toho ještě bujarého zelenho v plné síle. On sedel u větrolamu, za kterým byla silnice, kde bylo naše auto. Tedy to měl jen pár desítek metrů přes lesík. Já bohužel seděl na příč celého pole, takže jsem jej musel obházet. již se setmělo a tu mi zvoní telefon a povídá Kubo já se bojím , samozřejmě to byl kamo? od naproti. Povídám: Čeho ty vole, šak máš flintu tak co sa bojí?. On na to: Ty za mnou chodí kňour skoro 2 metráky, já jdu za tebou přes pole, tak nestřílej. Pánové ten byl tak připo..., že tím slunečnicovým polem proběhl za rekordní čas. Bál se jít prá desítek metrů lesíkem, protože tam vyděl prase, ale nebál se jít prá set metrůů slunečnicí, protože tam viděl mě :roll:

Toto jsou také důvody, proč mám rád černou, mimo jié jsem si s ním už u?il hodně srandy, od přeození přes plot mého otce až po vypla?ené myslivce jak pelá?í přes celé pole. :lol:
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
cimrman
Nový návštěvník

Příspěvek od cimrman »

Asi před 15lety jsem viděl asi americkej nebo australskej skorohoror.Pojednával o přemnožených divočácích a jednom meganukleárním kňourovi :twisted: ,kterého tam celou dobu lovili,v krajině jakou popisuje vhool (trochu ?eleza+pustina).Nakonec ho dostali někde na jatkách,když ho nalákali do nějakýho brutálního mlejnku na maso.Po přečtení některých příspěvků se mi ten film vybavil a docela rád bych ho zase viděl,protože u nás choděj čuníci jen když tam nejsem a jsou docela maličtí :lol: :lol: .
M98 7x57+Meopta 7x50,I?43 16/16,Cz75,Zetor 25A
Odpovědět