Hornady Light Magnum

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Fery
Zkušený diskutér

Hornady Light Magnum

Příspěvek od Fery »

Ahoj. Nemáte někdo zkušenosti s náboji Hornady Light Magnum? ráže 30-06. Mají celkem zajímavé parametry, ale zajímaly by mne zkušenosti z praxe.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

No z praxe ne, ale popisu ti, jak jsem uvazoval.

- zcela jiste v nich bude pomaleji horici prach (kvuli max. tlakum), pokud chteji dosahovat tu rychlost, o ktere pisi.

- naboj bude dle meho vhodnejsi do delsi hlavne, ja mam kratkou.

- strela je zalisovana do drazky (co ma SST na sobe) a je zapertlovana. Ne stale stejna vytahova sila. Kdyz pertlujes... nikdy to neudelas pokazde stejne.

- po zkusenostech s podobnou laboraci ale v 308 a se 180gr strelou jsem tyhle tovarni light magunumy ani nevyzkousel.

Objednal jsem strelu tvrdsi a bez pertlovaci drazky. Strela je jen zalisovana. Prach mam rychlejsi ale mensi navazku. Cili i mensi V0. Presnost je ale jinde.

Nicmene zkusit bys je mohl... zase tak spatne by nemusely byt. :-)
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Tady je balistika 30:06 light magnum ... docela slusne.

Obrázek
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

hmmm pekne vytoceny do maxima mozností náboj ktorý moze nadvazovat na vlastnosti silnejsich kalibrov, len pokial viem tak lightmagnum je komprimovany prach doslova bez pristupu vzduchu takze pochybujem ze by tam sypali pomale prachy.... a pravdou moze byt - len som to pocul ale vraj par nabojov neodpalilo. neviem ci je to u federalov rovnake nikde som to nevycital - tam je to myslim rada high energy
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Právě, že tam je slušná balistika a energie je na úrovni silnějších ráží. Na netu už to mám prostudované i jsem si přelo?il co tam pí?ou, ale také by mne zajímaly zkušenosti z praxe.
Jak se s nimi střílí a jak se chová zvěř po zásahu?
Vybírám si mezi LM a pak Normou Oryx 13g.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Fery:

Vybiras dle meho mezi naprosto odlisnymi naboji/strelami. V pripade Hornady se bude jednat o velmi rychlou expanzi strely spojenou se strepinovym efektem a hydro sokem. Zver bude zustavat v ohni za cenu (dle meho) rozsahlejsich podlitin a rozbite zveriny. Strela je na tu rychlost moc lehka a rychla.

13g Oryx bude dle meho opak. Pomalejsi a tezka strela, mensi dira i hematom ale zver bude mozna trosku odchazet. Barvit bude urcite dobre. Oryx je dobra strela.

Cili je to na tobe, bud chces co nejplossi drahu letu strely + zver v ohni (ochrne), nebo si zvolis "tezkou kouli" co lita obloukem ale nedela takovou paseku.

Tak stastnou ruku :-)
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Já vím, že je v nich rozdíl. Proto by mne zajímalo jak se chovají ty LM ke zvěřině a jak zvěř odchází. Zatím je favorit ten Oryx, protože střílím většinu do 150m a tam by ta větší bal. křivka neměla hrát takovou roli.
Mosin
Zkušený diskutér

308Win Hornady LM BTSP

Příspěvek od Mosin »

Měl jsem možnost je vyzkoušet se střelou BTSP. V létě se mi podařilo dostat na louku, kde na třikrát probíhala prasata. Na první jsem střílel v běhu na cca 90m první rana na ni??í krk a druhou jsem mu dal na komoru těsně za plecko. Po druhé raně neudělalo ani krok. Další rudlík asi 6 prasat se zastavil na cca 50m. Střelil jsem jedno přímo přes plecka. Kupodivu střela nepro?la skrz. Zůstala pod ?károu na druhé straně. Prase se spadlo v ohni a ani se nehlo. když jsem se tam šel podívat přiběhl poslední kňourek na cca 150m. Vystřelil jsem a ono odběhlo cca 50m. Byla to zadní komora. Co dodat. Devastace zvěřiny není velká. Vnitřní orgány (např u té zadní komory) byly jakoby projeli ?ro?ákem. bohužel se mi to střelivo s touto střelou po této zkušenosti přestalo zamlouvat, protože výstřely byly snad ještě menší jak vstřely. Opravdu jen jako malíček. Vůbec to tu ?káru nenatrhlo a zveř nebarvila ani na těch 50m. V mém případě bylo štěstí, že to bylo na louce a já viděl kam ten kus jde. Jnak bych se samozřejmě neodvážil k takovému kousku Podotýkám, že je to moje zatím jediná zkušenost s tímto střelivem (Hornady BTSP).
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Dík za informaci. A čím jsi střílel a na srnčí jsi to nezkoušel?
Mosin
Zkušený diskutér

srnčí

Příspěvek od Mosin »

Na srnčí jsem to nezkoušel. Na srnčí jsem používal Winchester silvertipe. Tyto střeli jsou dosti tvrdé (CXP3). To však u srnčího nevadilo. vše až na jeden kus mi zůstalo na nástřelu. Ten jeden kus byl střelen hodně dozadu. Unáhlil jsem se. Hodně značil. Nevýhodou těchto silvertipů je ta tvrdost u menších kusů černé. Nedochází k dostatečnému rozkladu střely. Zvěř značí, odbíhá a výborně barví asi tak po 5 metrech. Tyto střely jsou velice vhodné na vysokou a větší černou (okolo 100kg). To už však nepatří do této kategorie. Jo střílel jsem (jak píšu v titulku) Hornady light magnum se střelou BTSP.
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

sorry.zapomenul jsem se vyjádřit přesně. :? Myslel jsem ráži. To, že je to LM je mi jasné. :) Jo a kolik grainůž165 nebo 180gr.?
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Jo já se taky omlouvám, odkazuji se na titulek a tam jsem nic nenapsal. Tento článek jsem totiž psal i do jiné sekce. takže jednalo se o 308 Win Hornady light magnu střela BTSP hmotnost 165gr
WetDog4
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WetDog4 »

Hornady Light Magn. se vyrábí takovou zajímavou technologií, prach - "normální - hotový" se několik hodin dodatečně ?elatinuje směsí rozpou?tědel a pak se za přesně definovaných podmínek "řízeně" su?í a ještě mírně "?elatinovaný" se plní do nábojnic. Dá se tak dosáhnout nabíjecích hustot až kolem 120% (vzta?eno k normální sypné hustotě daného prachu). Použité prachy musí skutečně být vždy spíš pomalejší - pro dodržení tlakového limitu.

Výroba je to neskutečně komplikovaná a ?pinavá -rozpou?tědla obsahují krom grafitu i rezidua prachu, zpravidla včetně nitroglycerinu - musí se likvidovat jako nebezpečný odpad, i plnění nábojnic je komplikované :? .

Střely jsou, pokud vím, běžné Hornady -poloplá?tě BT ...., osobně jsem používal - ne v Light Magnum - 180gr ?pičaté poloplá?tě v 30-06ce (ZKK 600) s AAc 4350, Vo necelých 850 m/s - jen na divočáky a byl jsem spokojen - zdály se mi spíš pevnější, u srnčího opravdu nevím :?. U těch tenkých olověných ?piček mi vadí, že se někdy poškodí při nabíjení (ale určitě jsou zbraně, které to nedělají).

Ty náboje jsou určitě hezký krok směrem k spotřebiteli, ale já bych (v rámci možností) volil spíš jednu "větší" a jednu "menší" pušku ve skříni (nebo časem i víc :lol: :lol: :lol: ).
Martin
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

TO WetDog4:
Tak to je opravdu velice zajímavé a z hlediska trošku chicko-technolegického nadhledu z cela možné. Jen jsem opravdu hodně přemýšlel, jak té vyšší hustoty docílí. A ono je to v celku ,,jednoduché". Ono je to ?elatinováním. Kdybys o tom věděl trošku více, tak bys to mohl napsat, protože by mě to zajímalo.

Jak jsem již psal tak jsem s tímto nábojem střelil tři kusy divočáků. vše je popsáno. zkušenost dobrá, zastavovací efekt také dobrý. Jen se mi zdálo, že to pak trošku méně barví, ale opravdu ty kusy ne?ly daleko (ak je popsáno výše), takže těžko říct, jak to s tím barvením opravdu je.

Kdyby jste náhodou někdo toto střelivo chtěl vyzkoušet, tak jsem ochotný vám jej odprodat. Mám jej do 308 Win jak popisuji výše cca 10 ks.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
WetDog4
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WetDog4 »

No, přesný technologický postup ti asi neseženu :? , ale zkusím se po něčem podívat.

Z hlediska změny tvaru zrn a pota?mo ?ivosti, případně dynamické ?ivosti prachu výrobce tvrdí, že u sférických prachů je nevýrazná a jiné se myslím komerčně pro tenhle postup nepoužívají (ale ani to nemohu říct s jistotou).

Pokud chceš dělat nějaké experimenty, tak se nezapomeň pochlubit trochu dopředu - kdybys pak už neměl čím psát :lol: :lol:
Martin
Odpovědět