Jak se střílí na zvěř?
-
- Zkušený diskutér
Faktem je, že už jsem pár desítek kusů spárkaté ulovil, ale asi spíš způsobem který popisuje Vhool.
Na ostro jsem zatím nebyl nucen střílet a pokud to nebude vyloženě nutné (sanitární odstřel, postřelený kus na nadháňce nebo dosled) tak ani nebudu. vždy si raději počkám na vhodnou příle?itost a s rozvahou vystřelím, u srnčího dávám pozor i na plecka, takže nakročený běh je většinou z odvrácené strany.
Musím ale uznat že když jsem začínal, nebylo to tak ideální, byl jsem zbrklejší a hladovější
, nicméně za rozbití trávníku jsem dostal vždycky u nás za u?i, takže na ostro a ze ?ikma jsem se naučil nestřílet.

Na ostro jsem zatím nebyl nucen střílet a pokud to nebude vyloženě nutné (sanitární odstřel, postřelený kus na nadháňce nebo dosled) tak ani nebudu. vždy si raději počkám na vhodnou příle?itost a s rozvahou vystřelím, u srnčího dávám pozor i na plecka, takže nakročený běh je většinou z odvrácené strany.
Musím ale uznat že když jsem začínal, nebylo to tak ideální, byl jsem zbrklejší a hladovější

ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem ze začátku nemíval problém s tím, že bych střelil přes trávník a nebo játra, ale poslední 2 srnci, který jsem ulovil, tak ty se mi právě takhle střelit "povedli". Je pravda, že ten 2. stál ukázkově, ale střela trefila žebro a podle mě se musela vychýlit, protože jinak si to nedokážu vysvětlit...
Jak už jsem psal tak naostro na spárkatou prostě nestřílím a ani kdyby mi přišel jakýkoliv jelen (a to podotýkám že žádného jelena jsem ještě neulovil a je to mé zbo?né přání) tak bych naostro nezmáčkl. Prostě bych ho povodil v puškohledu a rozloučil se s ním pokud by se vhodně nepostavil. Jedinkrát v životě jsem měl jelena na kterého jsem mohl vystřelit a měl na to i povolenku, ale seděl jsem zrovna na srnce se svou Foxkou 222Rem a i když jelen stál na 150m a nebyl problém ho trefit tak s jsem se pokochal a pustil ho a to bylo v době kdy se to mohlo i s 222Rem. A ta rána zezadu na postřelený kus? Fakt nedokážu říct jestli bych to dokázal.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
-
- Zkušený diskutér
Rána zezadu na postřelený kus - to je zapeklitá věc. Odhadnout vážnost zranění a zhodnotit situaci.
Zajímavé je že na společných lovech na drobnou anebo černou je to běžná praxe, kde?to na osamělém lovu se víc váhá.
Osobně když vím, že byl zásah komory, nechám kus odběhnout jak daleko jde. Pokud bych střelil na měkko nebo jinam - a bylo to tě??í postřelení asi bych střílel, ale (musím zaklepat) zatím s tím zkušenost nemám.
Zajímavé je že na společných lovech na drobnou anebo černou je to běžná praxe, kde?to na osamělém lovu se víc váhá.
Osobně když vím, že byl zásah komory, nechám kus odběhnout jak daleko jde. Pokud bych střelil na měkko nebo jinam - a bylo to tě??í postřelení asi bych střílel, ale (musím zaklepat) zatím s tím zkušenost nemám.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To nimrod: nemůže? srovnávat střelbu brokovnicí a kulí, když střelí? brokovnicí a trefí?, tak se většinou(nepočítám extrémní případy) trefí? minimálně 3 brokama, většinou klidně 5 - 10 podle vzdálenosti a tim tý zvě?i způsobí? velice rozsáhlý zranění a je v podstatě jedno jakou část těla zasáhne?, zatimco kule vyletí jen jedna a tam na umístění zásahu Záleží daleko víc, špatný umístění zásahu znamená dlouhý trápení...
Mam niekde DVD zo skandinavskej polovacky (pravdepodobne Finsko) a tam sa srncie lovi aj brokovnicou.Cize na konkretnom filme bola situacia,ked pes natlacil srncie pred strelca a ten ho zlozil na cca.35-40 metrov,kus okamzite padol na mieste,akoby narazil do steny.
A niekedy v davnejsej dobe za Ceskoslovenska sa tiez polovalo brokom na "sparkatou"....to len malinko OT.
A niekedy v davnejsej dobe za Ceskoslovenska sa tiez polovalo brokom na "sparkatou"....to len malinko OT.