Petr1970 píše:viděl někdo v ruce Traily XQ a XP? je ten rozdíl znatelný? ten "Mikrobolometr" nebo jak tomu říkají?
je to rozdíl cca 30? ..... stojí to zat o?
Měl jsem, protože jsem měl možnost se zúčastnit terénního testu různých produktů, takže si dovolím přidat svůj názor. Podle mě to za ten rozdíl určitě stojí. Nebo možná jinak bych to řekl - pokud bych šel do Pulsara, šel bych rozhodně do XP. Ten kouká dobře. XQ mě těžce klamal. To jsou k mání mašiny, které koukají znatelně lépe a stojí srovnatelné peníze, nebo jsou dokonce levnější. Co bych Pulsaru vytknul, stejně jako ATN, je zběsile složité ovládání a přeplněnost funkcemi, které sice v datasheetu vypadají skvěle, možná i při zkoušení na stánku, ale v praxi je nepotřebuju a potmě v lese, kdy se nekouknu kdykoliv zvenku na tubus, jaké že to mačkám tlačítko, mě obtěžují a překážejí. Ale to může být jen moje preference, případně to může být o zvyku, za tu chvíli, co test trval, si to člověk moc nezažije.
Co mě ale totálně nadchlo je Ranger od Dedalu. Super mašinka, funguje jako velmi dobrý pozorovák a jednoduchou manipulací se pomocí dodávaného adaptéru přidělá na objektiv puškohledu jako předsádka. Funguje výborně, display je tak jemný, že lze bez problémů použít i zvětšení 10x na puškohledu, testováno s Zeiss Duralyt a Leupold, ale z fyzikálního hlediska nemůže být problém ani s žádným jiným, a vyzkoušeno při střelbě na 300 m za tmy (na terč). Pecka. Jen ta cena....
Dál mě dost zaujal nový Guide 510, kouká velmi dobře, ve své cenové kategorii nadstandardně, shodli jsme se, že se jeví líp, než Pulsar XQ38. A je možnost k němu přidat germaniovou předsádku, která vlastně zdvojnásobí jeho optické parametry (rozlišení samozřejmě zůstává stejné, ale je to jako byste zdvojnásobili zoom, ale bez ztráty kvality). Za ty peníze zajímavá mašinka s možností rozšíření. Puškohled od Liemkeho se jevil o něco lépe, než Pulsar XQ a to za cca stejnou cenu, ale Pulsar XP se jevil naopak lepší, nicméně dražší.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.