Lymana teda nemám,takže nevím. Jen k těm odlitkům,válečkům atd. V ČR je pořád zažito,udělat si vše nejlépe sám,pokutit a nejlépe neutratit korunu zbytečně. Někdy ten výsledek stojí za ... nic a pak teprve jde s dodrbanou věcí za odborníkem

(nemyslím to nijak konkrétně).
Takže tazatel by podle mého, měl navštívit zkušeného a patřičně vybaveného puškaře a za pár stokorun si nechat stav hlavně posoudit . Osobně to dělám kamarádům závodním střelcům poměrně často a protože jsou to vesměs známí , tak i zadarmo. Ono mě to totiž samotného zajímá,porovnávat různé hlavně v různých rážích v různém stupni opotřebení. Většina ví,kolik má hlaveň za sebou výstřelů. Zajímá mě i provedení a kvalita nových polotovarů předních výrobců . Máme i nějaké chemické rozbory materiálů atd. Tohle všechno dohromady dá časem člověku nějaké vodítko a zkušenost.I třeba pro své potřeby.
Třeba ten protlačený váleček olova asi těžko ukáže,jestli je popraskaný přechodový kužel,nebo někde korozí poškozený vývrt,defekt,nebo smetené hrany polí.
Jepravda , že u běžných loveckých pušek prostě ty nároky nejsou takové,jako u přesných pušek. Někdo to má zrzavé jakolišku a neřeší to,protože na 100m ještě pivní tácek trefí,dál neloví a není bůh ví jaký střelec.
Okem nic vidět není. A když už je vidět něco okem,tak ta hlaveň už je většinou mrtvá.
Ve sporu nejsme , to jsem jen chtěl neskromně sdělit svou dosavadní zkušenost.
Kamarád puškař,ode mě výrazně starší , s třicetiletou praxí tvrdí, že každému správnému myslivci musí alespoň jedna puška za život shnít