Lotr píše:ještě jsem neviděl zařízení, které by zabránilo černé vzít si potravy dle libosti.
Jde to, ale musíš to zařízení dostatečně dimenzovat a nejlépe stavět přímo na místě - s dostatkem kulatiny potřebných dimenzí (ale pro běžný krmelec vystačíš s délkami do 2 m

a taková příležitost se občas naskytne ).
Před cca 15 lety jsem takový krmelec postavil, základním stavebním materiálem zařízení o celkových rozměrech cca 2 x 1,5 x 1,5 metru s pultovou střechou byly kuláče o průměru cca 30 cm, čtyři svislé nohy byly z kulatiny cca 40 cm v průměru. Pokud vím, krmelec funguje dodnes.
Jinak na Křivoklátsku s těmi stovkami hektarů letos až bláznivě plodících dubin (a bučin), jsem letos ještě neměl vybrané koryto, ale ani zásyp, který jindy čistí černá vcelku spolehlivě. V plných bachůrcích selat už asi dva měsíce vždy perfektní, bělavě světlý granulát s vyrovnanou granulometrií cca 2 - 3 mm - rozkousaná jádra žaludů. Správci živých mražáků úpějí: "Černá zvěř není, všechno se vystřílelo, nebude tu vůbec nic ... ." A když vidím, že v každé hlubší rýze v dubině je stále asi 10 cm žaludů, asi budou bohužel ta výše probíraná problematická vnadiště černou zvěří netknutá až někdy třeba do dubna. Vypadá to, že v této sezoně je díky přírodě alespoň u nás i to etické hledisko vyřešené