-nešel bych do většího než 4mm i v zimě. Jeden 5mm-6mm i větší brok na 50m( vůbec 50mplus) nikdy nenahradí kuličku! Čímž nevyvracím příběhy z posledních lečí.
- hledal bych flintu (i náboj) ne úplně podle toho, jak moc kryje, ale jak sedí broky s mou konkrétní optikou a montáží - výškou. Spousta kulobroku se dělala jako denní pracovní flinty, případně naháňkové, a nikdo při konstrukci neuvažoval o 56 objektivu a montáži s podhledem. Je celkem jedno, když má flinta 60% nebo 70% nebo 55%, ale musíš střílet tam, kam míříš. Když menší krytí, tak limit bude 35m a hotovo. Takovéto má to 70% krytí, kule chodí na střed, ale s broky musíš mířit 45cm nad a 30 cm doprava je na hovno. Dospělou lišku v zimní srsti , která 6 nebo 8 kg, a životní k 10kg plus, je potřeba střílet na blat, ideálně na mířit na styk krku s hrudí- komorou. Když se stahovaly, tak vždycky platily broky na krku, hlavě a předku, než takové ty rány na střed těla ve stylu: " Už o mě věděla , tak jsem ji dal do puškohledu a zmáčkl jsem. Jsou to broky a ty musí tak chytit." Někdy to vyjde, ale obecně to nefunguje.
- je rozdíl letní slabé lišče v řídké srsti na strništi a zimní silná a vitální liška
- vždycky bude lepší účinek rány když o tobě nebude vědět.
- když nějaké vnadiště, tak 35 kroků od paty posedu max. Je to hrozně málo, vůbec kdy jseš na mezi a okolo je 20 ha jetelové strniště, ale tak to je . Přijde! Ty musíš mít jistotu a dopředu o ní vědět jako první. Navíc i na tu dálku má smysl střílet i 4mm na kunu.
- znova střílet na blat! Rány na ostro jedině na hlavu a na blízko! Nestřílej na ni zezadu když tak polo sedí, polo leží (mizerný daun) u návnady. Broky nevezmou páteř, ale vždycky jsou na zadku a je to problém.
- Pokud chceš střílet nějaké 36- 40g laborace ve 1050barech, tak pořádnou flintu, optiku a montáž. Jsou to skutečně jiné prdy, než s Hornetem nebo 223 Rem.
- 3,5mm léto, okolo 4mm zima ( 3,75, 3,9, 4,1), u broku 3,5 a 3,75 bych pak preferoval 36g,
- víc než rychlost bych preferoval krytí, víc platí 5 broku z náboje o rychlosti 380m než jeden z náboje o rychlosti 400m. Myšleno na stejné místo! Pokud budou mít stejné krytí, tak samozřejmě ten rychlejší s více broky.
- dostupnost. Je na prd, když ti kamoš, kterého vidíš jednou za pět let a bydlí 200km daleko, dá tři náboje na vyzkoušení. Ony sedí, ale je to exotika, která se do republiky doveze jednou za čas. Když si něco cizího vybereš, tak to nech do kulobroku, vem jich aspoň 50ks a máš pokoj. Je nahovno koupit super náboje, které chodí z kulobroku na lišky a pak je vybušit na tuctových kačenách.
- každá flinta je jiná, a každých 50 m je v historkách jiných. Někdo má úspěchy na 70 -50m a je to reálných 35m a někdo má minely 35m a hned to bylo 70m!
- broky jsou na blízko, pro střelbu za pohybu. Pokud to umíš, nesníš o tom, že manželky a milenky ( současní i budoucí) vybavíš kožichy z vlastoručně skolených lišek ( v cca 18 letech jsem to tak měl), tak lišky a kuny na čekaní střílej kulí.