Tak přidám trochu informací, po třech týdnech testování mtr ...
Nejprve se musím přiznat, že mne za tři týdny neopustilo prvotní nadšení z nové malorážky.
Což je u mne docela zázrak, často se mi stává, že při koupi nové hračky už přemýšlím, komu ji po čase zase (vnutím)
Ale teď ke zbrani. Malorážku jsem osadil puškohledem Fomei 6 - 24 - 50, který používám na k4m.
Hlaveň je vybavena závitem, přehodil jsem tedy na novou krásku kompenzátor z CZ 455.
Závěr se oproti stavu nové zbraně podstatně zlepšil, kolega použil dokonce odhrotovací nástroj na sražení hran pouzdra závěru. Já jsem nebyl tak agresivní, pouze jsem závěrem střídavě sušil a (lapoval ho) na sucho a pod olejem. Proti starým modelům ZKM zbrojovka poprvé zmenšila úhel zdvihu kliky, tím pocitově narostl odpor při jejím zdvihu. Je to o zvyku, teď už mi to ani nepřijde.
Kolega zbraň osadil těžším, kovovým Knob-boltem, já gumovou kuličkou od CZUB, každému co libo jest.
Spoušť se nám povedlo nastavit na (oproti továrnímu nastavení) velmi příjemných 400 gramů. Každý, kdo vzal pušku do ruky ale tvrdí, že je super, sám jsem ji před měřením odhadoval na poloviční odpor. Nastavení spouště je pouze "legální" cestou, zatím neproběhlo žádné broušení nebo zásah do zbraně. Pocitově, na střelbu v polohách k4m je to pro mne odpor plně dostačující, až jsem sám překvapen, jak mi spoušť sedla. Určitě pomáhá super úchop pravé ruky a dosah na spoušť. Pro úplnost musím doplnit, že doteď jsem střílel cz 455 thumbhole grey se stavitelnou trigger spouští, nastavenou na 50 gramů. Na střelbu z bagu na mouchy byla lepší, ale těch omylem odpálených ran při odpočinku někde na terči bylo bohužel také dost.
Pažba je pro mne super, nikomu ji nenutím, ale na takové to domácí sportovně-lovecké střílení, je prostě velmi slušná. Botku jsem sundal a vyměnil za stavitelnou, mám to de-facto na všech zbraních. Stavitelná lícnice za mne stále trochu chybí, ale střílet se s tím už dá.
Celkově jsem za necelý měsíc vystřelil min 1000 nábojů, mix Eley, RWS a Lapua, nic extra, R 50ky opravdu nemám a kupovat je nebudu. Z počátku jsem se trochu trápil, vyrobit nějaký hezký výsledek. Kamarád na tom byl o trochu lépe, já jsem si vždy už už hezký výsledek zničil ulétlou ranou nebo dvěma. Nejlepší, mnou dosažený nástřel na 50 metrů je 5 mm centr-centr a druhý 6 mm c-centr. Takže to střílí ! Jinak při spřelbě v polohách mi pažba vysloveně sedí, to široké - masivní předpažbí je prostě super. Je jasné, že nemůže a nebude sedět všem, ale kdo ji zatím vzal do ruky, tak všichni jen chválí.
Uvidíme, co bude časem ...