1. Očekávaná cenová oblast
2. Očekávaná celková hmotnost zbraně
3. Očekávaná přesnost zbraně
4. Pouzdro závěru – má tvořit střed zbraně jako S200/202/Bergara B11?
5. Pouzdro závěru – univerzální nebo 3 -5 délek (umožní použití těžkých tropických ráží)
6. Pouzdro závěru – má umožnit v krátké verzi použití krátkých nábojů ráží .45 a .50 se dnem 12,5 mm a větším (původně určených pro AR15kové konverze – např. 450 Bushmaster, 50 Beowulf atd.)
7. Uložení pouzdra závěru – kovové/plastové lůžko v pažbě, šrouby pro použití momentového klíče …
8. Závorník – jednodílný nebo s výměnnou hlavou; vloženou klikou/ovládací pákou
9. Závorník – dva nebo tři či čtyři ozuby/řady ozubů?
10. Hlaveň – uložení – „prostá“ dělená objímka ala S200 nebo uložení zajišťující zachování „nastřelení“ i po opětovné montáži hlavně
11. Hlaveň – délky - v základní nabídce
12. Hlaveň – hmotnost – průměr hlavně na ústí
13. Hlaveň – závit pro úsťové zařízení
14. Hlaveň – ráže – mimo dnešní „svatou“ sedmu -223Rem. 243Win. 270W. 308Win. 30-06, 8x57JS, 9,3x62
15. Bicí mechanizmus – manuální napínání?
16. Bicí mechanizmus – funkční čas bicího mechanizmu 3 až 4 ms nebo může být obvyklých 7 ms
17. Pojistka zajišťuje přímo úderník nebo spoušťovou páku?
18. Pojistná páčka v jazýčku spouště/dlaňová v pistolové rukojeti apod.
19. Pojistka – s aretací závěru; dvou nebo třípolohová
20. Zásobník - jednořadový se zúžením pro střelu/dvouřadový
21. Zásobník - má verze pro krátký náboj umožnit použití AR15 zásobníků
22. Čelo závěru – odspodu otevřené - controlled round feeding nebo uzavřené lůžko - dnešní standard
23. Povrchová úprava kovových dílů – klasické černění/nějaká forma nitridace/teflon/cerakote
24. Spoušťový mechanizmus – napínáček/regulovatelný chod s čitelným průběhem/bodová spošť - např. s přepínačem dvou/tří úrovní odporu
25. Polohovatelný jazýček spouště (dopředu, dozadu cca 10 - 15 mm bývá velká výhoda)
26. Mechanická mířidla
27. Upevnění zaměřovače – rozhraní CZ/Picatinny/speciální montáž
28. Dlouhá lišta s Picatinny profilem/ třmen s Picatinny 20 cm před pouzdrem závěru
29. Tlumič hluku výstřelu – v kompletu se zbraní/integrovaný
30. Úsťová brzda
31. Pažba lovecká/ergonomická ala GRS nebo Blaser Success
32. Pažba – dřevo, plast, kovový skelet
33. Upevnění řemene – odnímatelné/pevné
Osobně mě v poslední době oslovily ergonomické pažby – GRS/KKC/Prof. Succes apod. s předpažbím dostatečně tuhým pro dvojnožku bez významného efektu „nadhazování“ zbraně při výstřelu; snadno ovladatelná pojistka/ napínání bicí pružiny a tak nějak jsem si zvykl, že rozptyly jsou „trvale“ lepší než cca 5 cm na 300 m – tedy někde na úrovni 0,5 MOA (s vybraným nebo pro danou zbraň ručně sestaveným střelivem). Hlaveň 60 cm mi přijde tak akorát, ale v případě nějakého příznivějšího posouzení případného použití tlumičů hluku výstřelu bych rád v nabídce viděl i něco s délkou kolem 45 cm (308W/8x57 – pro mne osobně ideálně 338F/358W – ale chápu realitu dneška

Jsem asi srozuměn, že s uvedenými vlastnostmi nebude ani zbraň tuzemské provenience nabízena s cenovkou nižší než 35 až 40 tisíc Kč.
Závit na ústí bych řekl, že dnes spolu se „skálopevně“ namontovanou nizoučkou Picatinny lištou bude „prodávat“ zbraně velmi spolehlivě … To stejné odolná antikorozní povrchová ochrana ocelových dílů.