Jelení či srnčí maso na malinové omáčce
Jelení či srnčí maso na malinové omáčce
Jelenie/Srncie maso na malinovej omacke
Ingredience:
4 lyzice odstredeneho masla 12 malych cibuliek 1/4 salky malin 3 lyzice rybezlovej marmalady 16-20 kuskov (asi 50g kus) jelenieho alebo srncieho masa (1-1.5cm hrubky) 1/2 salky cervene vino 1 2/3 salky Hovadzi vyvar (alebo Mynox) 1/5 Lyzice maslo 1/5 hladkej muky sol mlete cierne korenie
Příprava:
V malej rajnici zohrej polovicu odstredeneho masla (prilozeny navod), priloz ocistene cibulky, zakri voskovym papierom a krytom na rajnicu.Varis asi 20-25 minut pri pomalom miesani dovtedy pokym sa cibulka neosmazi do hneda.
Pridaj maliny, rybezlovu marmeladu a 3 lyzice vody. Zdvihni teplotu do varu (asi 5 minut) alebo dovtedy pokym maliny nezmaknu a syrup nezhustne)
Na druhej rajnici rozpal v zostatok odstredeneho masla, priloz kusky osoleneho a okoreneho masa a smaz pri prudej teplote asi 1-2 minuty na kazdej strane.
Osmazene maso vyber a odloz do teplej rury. (Pozor: Maso nepresmaz, zostane tvrde!).
Do pozostanej zmasy nalej vino a zvar asi 30 sekund. Pridaj hovadzy vyvar(alebo Minox) a var dovtedy pokym sa zmas nezvary na polovicu originalneho objemu.
V pomerne nizkej teplote roztop maslo, priloz a zmiesaj muku, zalej s nahore uvedeny vyvar, zvys teplotu a udrz vo vare asi 2 minuty. Cez jemne sytko preced ovocny syrup a zmiesaj do vyvaru. Dobre zmiesaj a nalej na dopredu osmazene maso.
Cibulky a pozostale maliny pouzijes ako ozdobu.
Odstredene maslo: (maslo je potrebne "odstredit pretoze ma nizku hranicu na spalenie--cize moze zostat horke!). Maslo roztop (na co najnizsej teplote) pricom sa prejavia tri vrstvy maslovej tekutiny. S lizicou opatrne odober vrchnu a spodnu vrstvu. Zlty pozostatok je odstredene maslo ma pouzitie.
Doporučená příloha:
Uvarene alebo opecene zemiacky, Cerstvy zeleninovy salat
Ingredience:
4 lyzice odstredeneho masla 12 malych cibuliek 1/4 salky malin 3 lyzice rybezlovej marmalady 16-20 kuskov (asi 50g kus) jelenieho alebo srncieho masa (1-1.5cm hrubky) 1/2 salky cervene vino 1 2/3 salky Hovadzi vyvar (alebo Mynox) 1/5 Lyzice maslo 1/5 hladkej muky sol mlete cierne korenie
Příprava:
V malej rajnici zohrej polovicu odstredeneho masla (prilozeny navod), priloz ocistene cibulky, zakri voskovym papierom a krytom na rajnicu.Varis asi 20-25 minut pri pomalom miesani dovtedy pokym sa cibulka neosmazi do hneda.
Pridaj maliny, rybezlovu marmeladu a 3 lyzice vody. Zdvihni teplotu do varu (asi 5 minut) alebo dovtedy pokym maliny nezmaknu a syrup nezhustne)
Na druhej rajnici rozpal v zostatok odstredeneho masla, priloz kusky osoleneho a okoreneho masa a smaz pri prudej teplote asi 1-2 minuty na kazdej strane.
Osmazene maso vyber a odloz do teplej rury. (Pozor: Maso nepresmaz, zostane tvrde!).
Do pozostanej zmasy nalej vino a zvar asi 30 sekund. Pridaj hovadzy vyvar(alebo Minox) a var dovtedy pokym sa zmas nezvary na polovicu originalneho objemu.
V pomerne nizkej teplote roztop maslo, priloz a zmiesaj muku, zalej s nahore uvedeny vyvar, zvys teplotu a udrz vo vare asi 2 minuty. Cez jemne sytko preced ovocny syrup a zmiesaj do vyvaru. Dobre zmiesaj a nalej na dopredu osmazene maso.
Cibulky a pozostale maliny pouzijes ako ozdobu.
Odstredene maslo: (maslo je potrebne "odstredit pretoze ma nizku hranicu na spalenie--cize moze zostat horke!). Maslo roztop (na co najnizsej teplote) pricom sa prejavia tri vrstvy maslovej tekutiny. S lizicou opatrne odober vrchnu a spodnu vrstvu. Zlty pozostatok je odstredene maslo ma pouzitie.
Doporučená příloha:
Uvarene alebo opecene zemiacky, Cerstvy zeleninovy salat
Zdravím všechny milovníky dobrého jídla. I já jsem měla možnost vyzkoušet tento recept a bylo to opravdu vynikajíci.Jen malou změnu jsem musela provést.bohužel nemám ani divočáka Pepu ani Jelena Větrníka tak jsem to zkusila s normálním domácím Va?kem a bylo to taky moc dobrý. Jo ale originál je originál.Závidím vám, ale jen trošku 

-
- Věčnej rejpal ;-)
- Příspěvky: 662
- Registrován: pon 09.10.2006, 11:25
malinovka
Já jsem se Rovněž minulý týden spolu s manželkou pustil do přípravy tohoto receptu. Na první pohled to vypadá velmi složitě, ale když se člověk prokouše tím složitěji popsaným postupem přípravy, není to zas tak hrozné, teda kromě té hory nádobí, co u toho člověk zabordelí. Nevím, jestli jsem do?el správného výsledku, ale byla to omáčka tak akorát na přelití restovaného masa s hranokama. Tj. jakoby "stejková" omáčka, tedy nikoli něco ála svíčková - plný talíř omáčky a knedlíky. Výsledek byl opravdu velmi zajímavý. Určitě to není recept, který člověk udělá jen jednou. Já osobně to určitě budu dělat častěji, resp. až zase budou maliny.
to stefan49 : zdravím Tě,může? prosím ingredience napsat ve srozumitelných jednotkách , aby to pochopil i tak netalentovaný kuchař jako jsem já
?
Bývá pravidlem,že se u nás v ČR uvádí ve všech kuchařkách ks,g,dkg,kg,dcl,litry ... atd.
Nějak jsem nepochopil uváděné množství - 1/5 hladkej muky (1/5 z čehož), 1/5 Lyzice maslo (???) , 1 2/3 salky Hovadzi vyvar (předpokládám, že salka je v našem jazyce ?álek??? )

Bývá pravidlem,že se u nás v ČR uvádí ve všech kuchařkách ks,g,dkg,kg,dcl,litry ... atd.
Nějak jsem nepochopil uváděné množství - 1/5 hladkej muky (1/5 z čehož), 1/5 Lyzice maslo (???) , 1 2/3 salky Hovadzi vyvar (předpokládám, že salka je v našem jazyce ?álek??? )