Tento posledný test, kde vznikol ten pekný rozptyl, bol hľadaním správnej hĺbky usadenia strely. Čiže s jednou navážkou prachu som mal 5 rôznych dĺžok náboja. No a práve so 4mm jumpom sa to ukázalo. Náhodne sa nedá robiť nič, musí v tom byť systém. Ja som sa omylom domnieval, že ak mi Berger Hybrid funguje 0,5mm od vývrtu, tak že to bude podobné aj pre ELD-X. No a ono to tak vôbec nebolo.

Takže prvý test pred tromi týždňami dopadol neslávne, diery hore-dolu po celom papieri. Ani druhý test pred dvomi týždňami mi nedal veľa nádeje a to som už skúšal aj 3mm jump. Až posledný víkend a zmena komponentov (zápalky, prach) a ďalšie predĺženie odskoku od vývrtu priniesli vytúžený výsledok.
Teraz vyskúšam s týmto odskokom rôzne navážky prachu, resp. aj iný prach.
Celé to otestujem aj na dlhšej strelnici. A potom môžem zase jednu-dve sezóny loviť, samozrejme za predpokladu, že nedostanem nutkanie testovať niečo novšie

A možno súbežne s ELD-X skúsim aj Nosler Accubond LR 175gr. a budem mať súbor dát na porovnanie.
Sako som pôvodne išiel kúpiť ako starú guľovnicu na prestavbu, ale to som ešte nevedel, aký poklad to bude.

Pažbu dal urobiť predchádzajúci majiteľ. Ja som puške doprial kompletne nový brunír a bedding. Okrem pažby je samozrejme všetko pôvodné, hlaveň je hrubšia varmintová, na ústí má 19mm. Kontúra je však masívnejšia ako dnešné varminty. Puška stála niekde v Germánii dlhé roky v trezore a keď majiteľ zomrel, tak si našla cestu ku mne.
(nabudúce už zase o ELD-X

)