Identifikace obojetnice
- chitus 123
- Nový návštěvník
Identifikace obojetnice
Zdravím vespolek pánové,
prosím Vás o pomoc při identifikaci výrobce a stáří lankasterkové obojetnice viz. přiložené foto.V průkazu zbraně má uvedeno výrobce BOHLER BLITZ, ale to se mi nějak nezdá.Předem děkuji za pomoc.
prosím Vás o pomoc při identifikaci výrobce a stáří lankasterkové obojetnice viz. přiložené foto.V průkazu zbraně má uvedeno výrobce BOHLER BLITZ, ale to se mi nějak nezdá.Předem děkuji za pomoc.
Re: Identifikace obojetnice
BOHLER BLITZ STAHL je materiál použitý na hlavních. Výrobce zbraně by měl být značený na šíně.
- chitus 123
- Nový návštěvník
Na šíně není nic. Myslel jsem, že to někdo pozná podle značek na fotkách.
Mám podobnú a tiež má v kartičke to isté. Pritom je na lište na úrovni toho razenia BOHLER ... signovaná V. DRASKY ROKYCANY. Ale policajtom je to zjavne jedno.
- chitus 123
- Nový návštěvník
Teď jsem se koukal znovu a opravdu jsem nic nenašel.
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Vyrobena byla podle značek ve Ferlachu.
Ale asi jako levná produkce. Významný puškář by tam měl jméno
Ale asi jako levná produkce. Významný puškář by tam měl jméno
Souhlas, Böhler Blitz je výrobce materiálu na hlavně, slovo "stahl" je německy ocel. Tehdy to bývalo zvykem. Značka podobná písmenu "E" je značka zkušebny ve Ferlachu mezi lety 1918-1940, zbraň byla vyrobena pravděpodobně v roce 1928, neboť bylo zvykem za výrobním číslem po oddělení tečkou uvést rok výroby. Po připojení Rakouska k Německu byly v r. 1940 zrušeny rakouské zkušební značky a místo nich byly zavedeny zkušební značky říšskoněmecké. Zkušebna ve Ferlachu měla zemský znak Korutan, to je ten štít s korunkou. Zbraň se poté dostala do Čech a byla zde přezkoušena na bezdýmný prach, viz lvíček v písmeni "N". Zbraň má za sebou zřejmě zajímavou minulost. Nicméně se přikláním ke Georgovi, zbraň byla vyrobena ve Ferlachu v předválečném období nějakým méně významným puškařem, jakých bylo v té době po celé Evropě plno.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Zkušený diskutér
Těch značek je tam víc, protože byla ve Ferlachu i následně v Praze jinak zkoušena i značena kulová a jinak broková hlaveň. dvojčíslí oddělené tečkou na konci čísla zkušebního protokolu označuje rok zkoušky, nikoli rok výroby, ale až na výjimky to samozřejmě u první zkoušky koresponduje.
Puška byla v roce 1928 zkoušená ve Ferlachu - konstrukce, materiál atd. této době odpovídá, ráži neznáme (7,9 mm v polích a 8,3 mm v drážkách nebude žádná "pravěká" záležitost) - takže pro případné zařazení mezi "historické zbraně" nic významně nesvědčí.
Zajímavost je ta zkouška, zřejmě v době protektorátu B & M v Praze - 1942. Přičemž se změnila hmotnost hlavňového svazku - těžko říct, co byla druhá číslice škrtnuté hmotnosti, ale nejspíš taky "šestka" (1640 gramů ve Ferlachu versus 1660 gramů v Praze ?).
Pro zjištění výrobce by ses asi musel zkusit dotázat do muzea ve Ferlachu, či kdo knihy se záznamy zkoušek obhospodařuje - pokud ještě existují - Kdo zbraň v roce 1928 ke zkoušce předložil
Puška byla v roce 1928 zkoušená ve Ferlachu - konstrukce, materiál atd. této době odpovídá, ráži neznáme (7,9 mm v polích a 8,3 mm v drážkách nebude žádná "pravěká" záležitost) - takže pro případné zařazení mezi "historické zbraně" nic významně nesvědčí.
Zajímavost je ta zkouška, zřejmě v době protektorátu B & M v Praze - 1942. Přičemž se změnila hmotnost hlavňového svazku - těžko říct, co byla druhá číslice škrtnuté hmotnosti, ale nejspíš taky "šestka" (1640 gramů ve Ferlachu versus 1660 gramů v Praze ?).
Pro zjištění výrobce by ses asi musel zkusit dotázat do muzea ve Ferlachu, či kdo knihy se záznamy zkoušek obhospodařuje - pokud ještě existují - Kdo zbraň v roce 1928 ke zkoušce předložil

Pufr
- chitus 123
- Nový návštěvník
Pánové smekám klobouk.....
Děkuji za vyčerpávající informace.Jen pro úplnost- kulová hlaveň je 8x57 JR a broková je šestnáctka. Zapoměl jsem nafotit pistolovou rukojeť, ze které se dá vyklopit naháňkové hledí. Ještě jeden dotaz- zkusíte odhadnout cenu ?
Děkuji za vyčerpávající informace.Jen pro úplnost- kulová hlaveň je 8x57 JR a broková je šestnáctka. Zapoměl jsem nafotit pistolovou rukojeť, ze které se dá vyklopit naháňkové hledí. Ještě jeden dotaz- zkusíte odhadnout cenu ?
-
- Zkušený diskutér
No, tady se trochu bojím abychom Tě třeba "neusmutnili" a nekazili Ti zbytečně radost ze zbraně.
V celkem složitém vztahu cena versus hodnota hraje u starožitností - kam by se asi staré zbraně pro účely ocenění daly taky zařadit - kotegorie obvykle nazývaná "Hodnota zvláštní obliby". Pokud se tedy někomu líbí obojetnice a současně i lankasterky, může pro něj mít tato zbraň zvláštní přidanou hodnotu této kategorie a bude ochoten za ní zaplatit i vyšší cenu.
Další významný faktor je u zbraní jejich technický stav. Ten neznáme. Ve vyspělých zemích platí, že špatný technický stav snižuje hodnotu i cenu až o cca 70%.
Jinak pokud by se mne někdo ze známých dotazoval, za kolik má tuhle zbraň (včetně zaměřovače, který není úplně "dobový" - montáž "ne zcela oku lahodící) v "dobrém" technickém stavu prodat, řekl bych, že od cca 15 tisíc Kč nahoru se už nemusí cítit nijak ošizený. K tomu číslu mne vedou zkušenosti spíš ze sousedního Německa, kde se můžeš podívat třeba občas na Egun.de, co takovéhle zbraně - s dobovými zaměřovači zhruba stojí. Je dnes více tuzemských firem, které je umí za slušnou cenu i v aukci koupit a dovézt.
U nás je těch obojetnic i lankasterek díky desetiletím řádění soudruhů výrazně méně, (a ta Tvá je na náboj, který se dá v obchodě běžně koupit ..) takže bych mu poradil začít s nabídkou někde kolem 25 - 30 tisíc - kdyby se někdo chytil - z mého pohledu skutečně ale podmíněno dobrým technickým stavem.
Nutno dnes počítat s tím, že starožitnosti jsou hůře likvidní (prodej za odpovídající cenu může být na měsíce až léta) a jednání zájemců neomalené, často i urážlivé ...
V celkem složitém vztahu cena versus hodnota hraje u starožitností - kam by se asi staré zbraně pro účely ocenění daly taky zařadit - kotegorie obvykle nazývaná "Hodnota zvláštní obliby". Pokud se tedy někomu líbí obojetnice a současně i lankasterky, může pro něj mít tato zbraň zvláštní přidanou hodnotu této kategorie a bude ochoten za ní zaplatit i vyšší cenu.
Další významný faktor je u zbraní jejich technický stav. Ten neznáme. Ve vyspělých zemích platí, že špatný technický stav snižuje hodnotu i cenu až o cca 70%.
Jinak pokud by se mne někdo ze známých dotazoval, za kolik má tuhle zbraň (včetně zaměřovače, který není úplně "dobový" - montáž "ne zcela oku lahodící) v "dobrém" technickém stavu prodat, řekl bych, že od cca 15 tisíc Kč nahoru se už nemusí cítit nijak ošizený. K tomu číslu mne vedou zkušenosti spíš ze sousedního Německa, kde se můžeš podívat třeba občas na Egun.de, co takovéhle zbraně - s dobovými zaměřovači zhruba stojí. Je dnes více tuzemských firem, které je umí za slušnou cenu i v aukci koupit a dovézt.
U nás je těch obojetnic i lankasterek díky desetiletím řádění soudruhů výrazně méně, (a ta Tvá je na náboj, který se dá v obchodě běžně koupit ..) takže bych mu poradil začít s nabídkou někde kolem 25 - 30 tisíc - kdyby se někdo chytil - z mého pohledu skutečně ale podmíněno dobrým technickým stavem.
Nutno dnes počítat s tím, že starožitnosti jsou hůře likvidní (prodej za odpovídající cenu může být na měsíce až léta) a jednání zájemců neomalené, často i urážlivé ...

Pufr
- chitus 123
- Nový návštěvník
To pufr :
co se týká stavu zbraně, myslím že je odpovídající stáří. Mírná vůle v zámku, broková hlaveň uvnitř částečně vyrezlá, kulová hlaveň asi ok (nejsem odborník). Zaměřovač jsi jistě poznal,ale pro upřesnění dodávám -Carl Zeiss Jena DDR "šestka" téčko s hrotem. Povrchová úprava- trochu ošoupané černění, na dřevu pár škrábanců. Prostě taková "ušatá" babička.
co se týká stavu zbraně, myslím že je odpovídající stáří. Mírná vůle v zámku, broková hlaveň uvnitř částečně vyrezlá, kulová hlaveň asi ok (nejsem odborník). Zaměřovač jsi jistě poznal,ale pro upřesnění dodávám -Carl Zeiss Jena DDR "šestka" téčko s hrotem. Povrchová úprava- trochu ošoupané černění, na dřevu pár škrábanců. Prostě taková "ušatá" babička.

Dle mého názoru ta zbraň určitý punc historie má, ale její hodnotu bude snižovat, že není signována konkrétním výrobcem, optika je výrazně mladšího data (oproti zbrani samotné) a montáž je po estetické stránce nic moc. Na druhou stranu jsou pozitivem dnes stále běžně sehnatelné lovecké náboje komorovaných ráží, otázkou ale bude technický stav, tedy zda zbraň půjde přihlásit a používat ke střelbě. Každopádně si myslím, že svého kupce dříve nebo později najde, ale na nějaké zbohatnutí to určitě nebude. Jinak s neomaleným až urážlivým jednáním zájemců o koupi se člověk běžně setkává i u prodeje zbraní soudobých, typickým projevem takových dementů je e-mail či SMS bez oslovení a uvedení vlastního jména, obsahující sdělení, že to koupí za částku, představující maximálně 1/2 nabízené ceny, například: "za 5000kc to odtebe koupim" Na něco takového ani neodpovídám. 

-
- Zkušený diskutér
Pane kolego člověk, který trochu rozumí zbraním Vám za zbraň v tomto technickém stavu nedá žádnou závratnou sumu byť by to byla flinta po "Karlu IV" osobně a zlatem vykládaná. Já osobně nemám rád flinty z vaklem v háku a uších, s vypadanýma nebo chycenýma laufama, s mezerami mezi dřevem a železem nebo podřeným dřevem. Ještě více mi vadí orvané drážky šroubků, které jasně dávají najevo,že do flinty často lezl amatér a svépomocí u ní něco opravoval,jelikož to zlobilo. I u této flinty je na šroubu zámku i u kohoutu tohle vidět. Další důležitá věc je absolvovat se zbraní novou zkušebnu a doufat, že projde...Za mě hezká flinta k dekoraci do loveckého pokoje nebo nad krb. Výměna hlavní a celková repase u puškaře už za tyto odhadované pořizovací peníze by ztrácela efekt.
Ale jak říkají chlapi výše, všchno má své milovníky a libenty a tak bych i já Vám přál, aby se takový objevil. Lovu zdar.
Ale jak říkají chlapi výše, všchno má své milovníky a libenty a tak bych i já Vám přál, aby se takový objevil. Lovu zdar.
-
- Administrátor
Myslím, že více o ceně rozhodne to, kdo skutečně tuto zbraň vyrobil a v jaké sérii (případně kolik jich po světě běhá), než její technický stav. Tahle flinta z hlediska výkonu práva myslivosti je za 10t drahá. Nikdo si nekoupí ceněnou zbraň, aby ji pravidelně mordoval v terénu. Šanci má jako sběratelský kousek, a tam bude vedle technického stavu rozhodovat výše uvedené.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR