Vlastní honitba

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Fery
Zkušený diskutér

Vlastní honitba

Příspěvek od Fery »

Ahoj. Probíral jsem s pár účastníky srazu možnost pronajmout si honitbu s vysokou. Konstatovali jsme, že na srazu byla pěkná parta a nebylo by špatné zkusit v ní dělat společně myslivost. Dávám to sem k prodiskutování a domluvě zda by byl zájem o takovýto nápad.
V případě, že zájem bude, tak by se začalo ře?it jak to realizovat. S těmi co jsem hovořil se tento nápad zamlouval.
:wink:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
zizkam
Častý návštěvník

honitba

Příspěvek od zizkam »

Kolik činí roční nájem,popř. roční příspěvek :lol:
mates 7x57,SKS,Iž12/70 jednuška,
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

No zatím to je v hypotetické rovině. Zjiž?ujeme zájem. Pokud bude dost nadšenců tak by se to rozjelo. :wink:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
OndraH
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraH »

Asi bych se toho nebál, ale museli by být nastoleny pevná pravidla hry, která bude každej dodržovat, aby se nám forum nerozhádalo!!!!! Finančě mi to nečiní problém ale vše musí být průhledné
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
kpt.stone
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kpt.stone »

Vypadá to zajímavě......chtělo by to alespoň nahrubo hodit nějakou kalkulaci...
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Zajímavé to je, ale nejsem výdělečně činný, takže vám můžu akurát radit :roll:

No pravidal samozřejmě musejí být. Já jsem už o om přemýšlel s pár mými kamarády, ale jak jsem psal na začátku, tak je to o financích.

Bylo by to velice zajímavé, kde bychom se mnozímohli něco málo přiučit, protože třebas já jsem viděl vysokou jen 2x za život. Je to velice zajímavá zvěř a věřím, že hospodaření s ní je ještě zajímavější. Dále bude taky důležitá lokalita atd., ale nápad je to náramnej, obzvlá?tě, když je tu mnoho odborníků, s kterými? to by se dala honitba pozvednout a nevýdanou úroveň.

Jak jsem psal, spíše se mnou nic, ale fandím vám a doufám, že pak bude mnoho odborných článků, jak se to má dělat :wink:
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Fery:
To by byla sichta na full time. Ja bych na to cas nemel.... a zase takovej odbornik nejsem.
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
Childeater
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Childeater »

slušná honitba na vysokou se bude pod půl milionu ročně shánět jen velmi těžko... :wink:
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Vlastní honitba

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Vážení přátelé. Nechci hned v začátku zarazit váš entuziasmus, ale vysoká zvěř se dá v současné době skutečně cíleně chovat pouze v oboře. V pronajatých honitbách od LČR v obvyklé rozloze 600-800ha, málo kdy přes 1000ha, se tato krásná zvěř dá pouze lovit a postupně vystřílet. Pokud to neučiníte Vy (pokud shromá?díte dostatek prostředků na nájem a placení desetitisícových až statisícových škod -mnohdy vylhané v rámci ta?ení proti zvěři), tak to provedou Vaši sousedi, protože prostě budou muset. Navíc, když nebudete redukovat- místo toho budete chovat, tak s Vámi Možná skončí předčasně nájem, nebo ho v dalším kole neobnoví. Existují občas vyjímky, ale tam je " zvláštní přístup".
Chov jelení zvěře, bez oblastí chovu aspoň okolo 10 000 ha, tak na to prostě nevěřím. Pronajmout si honitbu na lov, kde se ještě jelení zvěř vyskytuje, tak to jde , ale začátek je 500 000,- plus. Jelení zvěří myslím karpa?áky. To ostatní jsou přerostlí srnci :lol: :lol:
Pro jeleny přestává být v lese místo a v genocidě se bude pokračovat na srnčím.
FOXCLEVER
Častý návštěvník

Honitba s vysokou zvěří

Příspěvek od FOXCLEVER »

Nezbývá mi, než souhlasit s J.Kuřitkou. Působím už pár let v horské honitbě najaté od LČR, kde převa?ující zvěří je vysoká, honitba je sloučená ze dvou a má přes 3000ha, roční nájem (včetně úhrad škod) se pohybuje kolem 860tKč, krmivo a zejména jeho doprava představuje dalších pár set tis. Kč. Jediným a hlavním aktivem je, že se zde současně jedná o CHKO, honitba je mimořádně tě?ce přístupná a je v ni poměrně setrvalý klid. O chovu se však ani zde nedá vůbec hovořit, vysoká má průběžný akční radius kolem 20km denně (mimo říji), říjižtě ale nejsou v každé honitbě a tudí? jako zásadní se jeví kázeň a dohoda s ostatními okolními honitbami na přiměřené regulaci stavů. Představa, že nájem uhradíte z poplatkových lovů je naprosto zcestná-to šlo skutečně jen u dřívějšího systému LČR s jeleními oblastmi o rozlohách 10-15 tis. ha a bez započítání úhrad škod.. Stačí, máte-li zrovna tlupy vysoké v honitbě a jednou vystřelíte a už je vše v pohybu a druhý den jsou o 30km dál. Jediné reálné řešení je provozovat takovou honitbu v rámci podnikání velké a finančně silné společnosti, kterou nějaký mil.Kč nerozhodí, pak si aktivovat do stávajících živností i "provozování myslivosti", anga?ovat za dobrý výdělek (50tk a více) spolehlivého mysliveckého hospodáře (ale jen takového, který nevidí ve zvěři zvěřinu (peníze) ale ?ivé tvory jako součást přírody a v terénu je denně (a věřte, že takových je velmi, ale opravdu velmi málo), nakoupit terénní techniku na disponování s krmivem, vybudovat krmné linky (aby vysoká v době nouze nezůstávala bez pohybu a z nudy nedevastovala porosty) postavit desítky různých potřebných zařízení a konečně nepustit si tam více, než 5-10 spolehlivých, slušných a hlavně odpovědných MYSLIVCŮ, nikoliv lovců, nikoliv přítelíčků, nikoliv někoho, komu jste něčím zavázáni, pozvat ochranáře na společné posezení a vymezit si role... atd., atd. Musí být spoleh jeden na druhého (a to i v rámci okolních honiteb) - v opačném případě je to o ničem a po čase končíte. Okolní honitby musí být provozovány stejně, pokud u některé dojde k nevyváženosti, nikdo to nestráví a časem skončí všichni. Dále vám budou likvidovat va?e chovné představy všechny okolní podhorské honitby lidových myslivců, kteří mají odjak?iva jen jedinou zásadu - vše co sejde v zimě v období nouze z hor do jejich honiteb -zlikvidovat, až je to průběrný či chovný kus-chutnají na smetaně všechny stejně a na době lovu jim taky až tak úplně neZáleží. Ale to již historicky asi patří k věci a pro klid v obcích jim to už ani nevyčítáme . ......A vo tom to je......
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

To - Fery, tohle je na diskuzi, jak říkají Slováci " z oči v oči", tady na foru se to nevyřeší. Chápu, že nelze na foru zveřejnit řadu věcí tzv. dopředu, ale to je právě ono, co by každý účastník potřeboval vědět. Dávám za pravdu Pepovi K., prostě dnes je doba taková, že pokud někdo vyplázne 5O tis. ročně, tak chce ulovit dobrého jelena a nikoliv ho chovat a čekat 12 let at? dozraje a uloví ho sousedi. bohužel doba je taková... Já jsem chovatel, pro mne by asi taková věc dne?ními měřítky byla dopředu ztracená a ztrátová. Ví? co, nech to na příští střílení a tam nám sdělí?, o co konkrétně jde, stejně tam jezdíme jenom někteří. F.
politice a politikům zmar
kabát
Zkušený diskutér

Re: Honitba s vysokou zvěří

Příspěvek od kabát »

FOXCLEVER píše:Nezbývá mi, než souhlasit s J.Kuřitkou. Působím už pár let v horské honitbě najaté od LČR, kde převa?ující zvěří je vysoká, honitba je sloučená ze dvou a má přes 3000ha, roční nájem (včetně úhrad škod) se pohybuje kolem 860tKč, krmivo a zejména jeho doprava představuje dalších pár set tis. Kč. Jediným a hlavním aktivem je, že se zde současně jedná o CHKO, honitba je mimořádně tě?ce přístupná a je v ni poměrně setrvalý klid. O chovu se však ani zde nedá vůbec hovořit, vysoká má průběžný akční radius kolem 20km denně (mimo říji), říjižtě ale nejsou v každé honitbě a tudí? jako zásadní se jeví kázeň a dohoda s ostatními okolními honitbami na přiměřené regulaci stavů. Představa, že nájem uhradíte z poplatkových lovů je naprosto zcestná-to šlo skutečně jen u dřívějšího systému LČR s jeleními oblastmi o rozlohách 10-15 tis. ha a bez započítání úhrad škod.. Stačí, máte-li zrovna tlupy vysoké v honitbě a jednou vystřelíte a už je vše v pohybu a druhý den jsou o 30km dál. Jediné reálné řešení je provozovat takovou honitbu v rámci podnikání velké a finančně silné společnosti, kterou nějaký mil.Kč nerozhodí, pak si aktivovat do stávajících živností i "provozování myslivosti", anga?ovat za dobrý výdělek (50tk a více) spolehlivého mysliveckého hospodáře (ale jen takového, který nevidí ve zvěři zvěřinu (peníze) ale ?ivé tvory jako součást přírody a v terénu je denně (a věřte, že takových je velmi, ale opravdu velmi málo), nakoupit terénní techniku na disponování s krmivem, vybudovat krmné linky (aby vysoká v době nouze nezůstávala bez pohybu a z nudy nedevastovala porosty) postavit desítky různých potřebných zařízení a konečně nepustit si tam více, než 5-10 spolehlivých, slušných a hlavně odpovědných MYSLIVCŮ, nikoliv lovců, nikoliv přítelíčků, nikoliv někoho, komu jste něčím zavázáni, pozvat ochranáře na společné posezení a vymezit si role... atd., atd. Musí být spoleh jeden na druhého (a to i v rámci okolních honiteb) - v opačném případě je to o ničem a po čase končíte. Okolní honitby musí být provozovány stejně, pokud u některé dojde k nevyváženosti, nikdo to nestráví a časem skončí všichni. Dále vám budou likvidovat va?e chovné představy všechny okolní podhorské honitby lidových myslivců, kteří mají odjak?iva jen jedinou zásadu - vše co sejde v zimě v období nouze z hor do jejich honiteb -zlikvidovat, až je to průběrný či chovný kus-chutnají na smetaně všechny stejně a na době lovu jim taky až tak úplně neZáleží. Ale to již historicky asi patří k věci a pro klid v obcích jim to už ani nevyčítáme . ......A vo tom to je......
Pročítám si zajímavé příspěvky na fóru a narazil jsem na tuto smutnou realitu. Bohužel . Pro LČR je zvěř v lese nepřítel a my jim platíme za to , že je můžeme osvobodit. Ceny pronájmů je třeba ve výběrech vyšroubovat na takovou míru aby se úlovky musely podílet na splacení nájmů a likvidace zvěře na sebe nedá dloho čekat. Zajímala by mě statistika, kolik se uloví škodné v pronajatých honitbách, řekl bych, že to bude pěkná líhěň na lišky. Pak se jim z letadla rozhážou vakcíny. Ještě těch vlků a rysů je nám třeba více, měly by se na to uzákonit nějaké povinné platby myslivců, hlavně těch co by chtěli zvěř chovat a mít stavy jako před 30. lety.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Tommy
Zkušený diskutér

Re: Vlastní honitba

Příspěvek od Tommy »

Mám obavy,že se zde sešla hromádka pesimistů,kteří mají kalhoty dole a moře je ještě daleko.Jsem ve třech honitbách,které jsou pronajaté od LČR,jedna z nich je s vysokým výskytem vysoké(tím mám na mysli honitbu,kde není vysoká normovaná,ale stabilně tam nějaká je) a ani v jedné to nefunguje jak tady píšete.První dvě s normovanou mufloní zvěří nás stojí okolo 250 000,-/rok.Honitba s velkým výskytem vysoké s výměrou 1800ha stojí 360 000,-.Nikdo si nemusí pronajímat honitbu za mil. někde v CHKO,aby mohl hospodařit s vysokou.Lepší je se spokojit s málem a mít než s hromadou a nemít.

K tomu pronájmu:
Všichni jsme z nějakého kouta a těžko si budeme hledat honitbu,kde to budeme mít všichni za "rohem" a pokud tam nemůžeš strávit min. 7 dní v měsíci,abys byl alespoň trochu užitečnej,tak to nemá smysl.
ale když to nejak vymyslíte,tak proč ne...
kabát
Zkušený diskutér

Re: Vlastní honitba

Příspěvek od kabát »

To je vcelku pozitivní příspěvek.
Mít honitbu kde není vysoká normovaná a dokázat tam s ní hospodařit, předpokládám že to znamená dosahovat slušných trofejí. Pod tím si já představuju jelena 2. a 3. věkové.
V mém okolí se hospodaří spíš tak, že jakmile se objeví stopy vysoké,nastane intenzivní pronásledování a málo který kus to přežije. I když se neuloví u nás, alespoň ho vyštveme, vedle ho čeká totéž. Nemáme téměř žádnou vysokou ani černou a ani se nedivím.10 000 ha okolo se zralý jelen neuloví a to se divíš že jsem pesimista.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Odpovědět