Bych řekl, že výrobce původ střely - t.j. že jde o balisticky vylepšený H - Mantel, od počátku deklaroval a taky ty účinky odpovídají tomu, co H - Mantel umí.
Při výrazně šikmé ráně zhora dolů z posedu nastane cca 5 - 10 cm pod vstřelem "exploze", která obnaží třeba hlavici rameního kloubu na vstřelové straně (že svítí "jak žárovka") a do těla proniká jen destabilizovaná zadní část střely
Nikde som deklarovanie vyrobcu v tomto zmysle nenasiel. Ale medzi nemeckymi zakaznikmi je to dost casty nazor. Podla mna je to kompilat vsetkych ich striel vynuteny nutnostou niecim ohurit trh.
Pokud zavzpomínáte na naší produkci kulového střeliva někdy ze 60. let a od PS, tak jsme měli klasický špičatý poloplášť, který měl v místě zaškrcení střely v nábojnici rádlování a nad ním byl ještě zaškrcený plášť. V podstatě jako u H mantelu. Deformace střely většinou končila u toho to zaškrcení, tvořila krásný hříbek, žádný střepinový efekt a rozklad a střela si držela hmotnost.
Tenkrát naši konstruktéři uměli ,byli praktici a sbírali informace z terénu, kterých využívali...
Němečtí soudruzi okoukali pár nápadů od nás a jsem přesvědčen , že i střižnou hranu na plášti střely.
Protože naše MHP č.942 (současná SPCE 11,2g) se kterou SB vyšlo na trh někdy v 70.letech, tak takový
inovovaný tvar žádné střely neměly. TIG i TUG byly tvarem vylepšeny po vzoru MHP až po...
Nejsem sice nějaký velký znalec, ale za různými vymoženostmi střel evropského střihu bych spíše hledal otce ráže 7x64 a to Wilhelma Brennekeho. Který možná stojí za střižnou hranou, střelou s dvojitou tvrdostí jádra atd.. Třeba ale s touto ideou přišel již někdo před ním? Jeho Tig a Tug tady byly již po první válce a osobně si myslím, že naše MHP je tvarově omaštěný TUG, jenže ze strachu z nařčení z plagiátorství tam naši nedali tu lodní záď. Navíc na v soc. lit často uváděná Vlašimská specialita MHP -DC, která by byla už totálně okopčená TUGa, měla zřejmě z těchto důvodů osud paní Colombové, taky o ní mluvili a psali, ale nikdo ji fyzicky v náboji neviděl. Pokud je, MHP DC, někdo kupoval na pultě a lovil s nimi, tak ho rád poznám. Spíš bych ze zpětného plánování podezříval naše tvůrce. Můžu jim ale křivdit? Myslím, že spíš ne.
Třeba k pomu něco víc najde Pufr.
Honza Slavětínský - do kulovnice 7x64 jsem dlouhá léta nepoužíval nic jiného, než ty vlašimské 11,2 se střižnou hranou, jen jednou jsem použil 9 g a jednou ty 10,2 DHK a oboje mne zklamalo. Ze zahraniřního střeliva jsem sehnal od kamaráda 5 patron Lapua 11 g celoplášť a ty neměly chybičku - létaly stejně jako naše 11,2 g a lišky propichovaly jak hřebík.
Moc se mi nechce v tomto vláknu rozvíjet diskuzi o tuzemské produkci druhé a třetí čtvrtiny minulého století, ale ty střely z Považských strojární - ještě dříve Georg Roth / Jiří Roth Bratislava / Mechanika Bratislava / "Z" - Zbrojovka Brno ... - byly skutečně na úrovni doby vynikající a obsahovaly i technologicky celkem složité prvky - ale dnes už je to spíš sběratelská doména
Jinak k tomu Kalachovu popisu původu morfologie STP výše - původní Brenneke "Torpedoheck" - zadek střel TIG /TUG měl jiný tvar než současné RWS Speed tip Pro, které se patřně snaží hranou a osazením "boat tailu" snížit destabilizující vliv úsťového impulzu a asi i sací odpor na zadku střely ... (kde je pak skutečně ten Brennekeho "Torpedoheck")