udělal jsem si pro sebe porovnávací test expanze střel, které mám k dispozici pro obě ráže, co používám. Nejdřív obecně k testu:
- střílel jsem to do vody, 5 l PET lahve balení, (co nejlevnější) vody
- voda se nedá srovnat s tělem zvěře, nejsou tam kosti, dutiny, atd., na druhou stranu pro každou střelu je to stejné prostředí, takže je to spíš vzájemné porovnání
- rychlosti jsem volil tak, aby odpovídaly cca 100 m vzdálenosti, což je u mně u 140 grain střel ráže 7 mm asi 800 m/sec, u 8,5 (338) asi 760 m/sec u 200 grain střel, 780 m/sec u 180 grainů a 800 m/sec u 160 grainů (vše dopadové rychlosti).
- střílel jsem to ze vzdálenosti cca 10 m.
K výběru střel - mám ještě sice 200 grain SST 8,5 mm (338), a 162 ELD-X v 7 mm, ale ty jsem nestřílel, vím že účinek mají výborný, naši zvěř včetně jelenní cca do 130 kg prostřelují, ale také zanechávají spoustu střepin. V jednom případě, po střele zblízka jsem u střely ELD-X 150 grain 7 mm, úsťová rychlost asi 860 m/sec, nenašel výstřel a protilehlá vnitřní strana žeber byla posetá malými kousky olova.
Ten test jsem si dělal, protože jsem chtěl zjistit, co střely skutečně po dopadu dělají. Je to teoretický test - jak jsem na začátku uvedl, nedá se to srovnat se skutečným účinkem za zvěř. Nicméně - alespoň pro mně jsem si nějaký závěr udělal - ten uvádět nebudu.
https://img39.rajce.idnes.cz/d3902/17/1 ... .jpg?ver=0