Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

a vse kolem nich
Odpovědět
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Tak to by šlo napsat, že lov je vždy poprava. :wink: Příspěvek má opravdu něco do sebe. šlo by oponovat, že například při lovu černé na krmeli?ti lze lépe uplatnit zásady průběrného odlovu než při naháňce. :wink: On lov černé není pro její chytrost moc jednoduchý a pokud se nebude moci takto lovit tak zase bude víc škodit zemědělcům a budou se platit větší škody a ona se bude množit a množit. :wink: :lol:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Edik to napsal pěkně. Samozřejmě při tom lovu musí být nějaká kázeň. Ne si z rudlu vybrat to největší prase ale to, které by odpovídalo průběrnému odstřelu = sele, slabší lončák. bohužel někteří to nedodržují.
FOXCLEVER
Častý návštěvník

Chování myslivce, oblečení, krmeli?tě, poprava ... atd...

Příspěvek od FOXCLEVER »

Dámo a pánové, nechci se vnucovat do Vašich představ o lovu a o tom, jak se má kdo v myslivosti chovat........... ale : moje pojetí lovu v myslivosti mi vnukli moji předchůdci, kteří nejenom přírodě, zvěři a chovu i lovu rozuměli. Učili mě, že myslivec má být v první řadě SOUČÁSTÍ PŘÍRODY, a nikoliv jejím pánem. že lov zvěře znamená zvěř poznat, pak se předem o lovu rozhodnout a zvěř "vychodit, nebo vysedět", že zvěři se musí dát šance k životu a nikoliv využít její hlad či strádání, a že to platí nejenom pro zvěř hospodářsky využitelnou ale i pro tu, je? jsme si zvykli nazývat škodnou. že prvotním přikázáním myslivce je právě úcta k zvěři ! ...... A k tomu, co čím loví, nebo jak se chová, či obléká, to neře?ili. Ře?ili pouze lidský charakter .... a tak to má být i dnes. Co mi dá v myslivosti perfektně oblečený a s tradiční zbraní nevychovaný hajzlík ? Nic - jen lítost. To ostatní si dosaďíte určitě sami. Úcta k lesu, zvěři i lidem nám dnes opravdu začíná chybět.
Ogi
Nový návštěvník

Příspěvek od Ogi »

Zdravím vás, děkuji za reakce a přivítání. No asi vám zůstanu věrná :) Jasně chápu odlov přemnožené nebo nemocné zvěře.Je hezký,že zvěř je chytrá a vypadá to, že vás sem tam i přechytračí.Nemám nic proti lovu a jak tu tak brouzdám po Vašich stránkách zjiž?uji, že jste zřejmě férový hráči.Určitě nejsem zastánce úplně přestat lovit.No ale stejně to nic moc nezměnilo na mém názoru,ikdyž jste se mi snažili to dobře vysvětlit, nebo? se stále setkávám spíš s opačným příkladem.To,že myslivost není jen lov ale i určité povinnosti a je jich dost vím a klobouk dolů.Jo odpadky po tusristech jsou mi taky trnem v oku s tím souhlasím a jsem na prážky hlavně z těch hlučných a neurvalých.Náhodou na posed jsem se už taky vy?plhala sice jen ve dne a asi to zkusím i v noci :D i sem tam do krmelce nějakou mňamku dovalím.Ráda se přídám na tu správnou stranu ale myslivec ze mě tedy vážně nebude,spí? zůstanu jen ten ochranář.Jé mi tak nějak dobře po těle,když narazím v lese na nějakého čtyřnohého Pepu nebo Větrníka než na zběsilého houbaře.Mějte se.
J.Laser
Pravidelný diskutér

Příspěvek od J.Laser »

Normální měst?tí houbaři jsou sorta k uřehtání. Kolikrát se mi povedl pěkný kousek.když jsem viděl lovce hub s očima zabodnutýma do země tak jsem se posadil na pařízek nebo jen tak na zem a on prošel metr a půl ode mě a nev?iml si mě. No a když byl těsně za mnou tak jsem ho pozdravil. Myslel jsem,že umřu smíchy když se skoro metrákovej chlap snažil leknutím vy?plhat na šest centimetrů silnou břízku :P :lol: :P Asi jsem pěknej parchant,ale takovýhle fórky mi působí dětinskou radost.
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

ty jsi ďábel :lol: :lol: :lol: :lol: Musím to někdy vyzkoušet. :wink:
cimrman
Nový návštěvník

Příspěvek od cimrman »

Já bych to moc s tím lekáním nepřeháněl.Jednou jsem ležíce za mezí polní cesty takto "pozdravil"rekreačního bě?ce,on se chyt za srdce a málem to nerozdejchal,kdyby ho fakt kleplo tak nevim.Nedávno jsem procházel po tmě kolem milenecké dvojice,která seděla na mostku nad potokem,vůbec o mě nevěděli,móc mě svrběli prsty :twisted: ,ale radši sem se na nějké legrácky vyprd.Mohl bych taky dostat po ústech.Jinak sranda mu?í bejt :twisted: :twisted:
M98 7x57+Meopta 7x50,I?43 16/16,Cz75,Zetor 25A
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Velice zajímavý názor od Ogi, názor druhé strany je určite ku prospěchu celého fóra.
Je třeba si uvědomit, že na těchto vnadi?tích se střílí pouze zvěř černá, ostatní zvěř spárkatou tam opravdový myslivec nestřílí.
Zvěř černá se velmi těžko loví, od května do října je v řepkách a kukuřicích, a pokud se podívate a vidíte ty sto hektarové lány musí Vám být jasné, že lov v této krytině je nemožný a zároveň nemalé škody, které působí tak za ně myslivci zodpovídají, naštěstí většina zeměldělců nevyžaduje tyto škody, jinak by myslivost už asi neexistovala.
jelikož je zvěř velmi opatrná, tak opravdu lov v zimě na vnadi?ti je opravdu jednou z mála možností jak černou obeznat a ulovit právě ten slabý kus nevhodný do populace, a je to určitě ?etrnější způsob než každou sobotu procházet les a rušit ostatní spárkatou, která je velmi náchylná na výdej energie.
ovšem přesto je tento lov náročný, protože kolikrát zvěř zradíte, a po pár čekaných by jste i Vy zjistila, že opravdu není tak jednoduché zvěř ulovit.
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

To podstatné už tu řekli kolegové - Tomfi a Ed, ale ještě dodám zvlá?tě pro Ogi a Foxclever:
Ten, kdo stojí na správné straně loví tak, jak určuje zákon a srdce člověka.
O vyjímkách se nemá cenu rozepisovat.
Foxclewer - prosím neházet všechny do jednoho pytle. Co píšeš v příspěvku je 100% pravda, ale nesrovnávej naše dědy s naší nesrovnatelnou dobou.
Musím tu zmínit ještě jednu věc, která mi připadá důležitá pro férové zhodnocení této věci. Uvědomte si prosím, že za doby našich dědů - ?warcenberských nadlesních - se i s pravidly lovu udála obrovská proměna.
Stačí zmínit třeba veškeré, dnes už zakázané způsoby lovu - na výrovku, lapání ptáků na lep nebo do ok, různé způsoby lovu škodné - viz. seriál v myslivosti, atd. Kdybychom měli možnost se zeptat našich předků na jejich názor na dne?ní povolené způsoby lovu, asi by se jim zdály dost okle?těné. Toto píšu proto, že vzniká dojem, svými flintami působíme v lesích a luzích bůhvíjaké masakry. Souhlasím, že když si někdo vozí na svoji "hromadu" suroviny náklaďákem - tak už to není v souladu .....! Ale uvědomte si, že dříve se třeba škodná (a to prosím veškerá - zahnutý zobáky, kožešinová ale i černá) lovila všude na počkání a všemi způsoby a ty byly mnohdy dost nevybíravé - ?eleza, háky, štvaní, atd. Proti tomu si dneska připadám jako permanentní ochránce a chovatel v jednom - což taky sem - mrkněte na psa baskervilskýho - zase jsem jednoho pustil ... :shock:
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Ogi.Jak už kolegové napsali lov černé zvěře na vnadi?tích (ne fůrách hnoje) má svoje opodstatnění.Velice dobrý selektivní výběr.Sám ze svých zkušeností vím,že veřejnost si o nás myslí,jak si sednem a střelíme každý den to prasátko.Mrazáky plné,stůl plný zvěřiny.Opak bývá často pravdou.Z černé zvěře se již od dob Marie Terezie stala velice chytrá a obezřetná zvěř.každý,kdo loví tu to zvěř podle všech mysliveckých zásad ví dobře kolik hodin se prosedí k ulovení jednoho kusu a to i na těchto prostřených stolech.píšeš,že jsi ochránce přírody,ale to je každý myslivec,který to o sobě může z hrdostí říci,že je myslivec.Já se netajím tím,že s ochránci spolupracuji i pracuji a nikdy mi nepřišlo,že bych byl v těchto aktivitách v rozporu.Ani z druhé strany jsem necitil proti mě nějakou zá??.Záleží jen na lidech.A otom to vše vlastně je.Já osobně si všech lidí,kteří něco pro přírodu udělají hluboce vážím.Velký problém vidím ve ?kolství.Děti někdy ani v dne?ní době nevědí jak vypadá kráva.Ne to si nedělám srandu.Je to nějaký měsíc zpátky co se přišli podívat děti z městské ?koly podívat do provozu kravína a hrozně se divili,kde že je ta fialová kráva.Tam vidím největší dluh naší společnosti a to ve výchově dětí k lásce k přírodě a všemu ?ivému.
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

máš pravdu Zdendo. Děti a mláde? je masírovaná televizí a má mnohdy zkreslené představy. :wink: K fialové krávě přidám čerstvý zá?itek kamarádky z prváku na vysoké. Jedna její spolu?ačka byla hrozně překvapená, že kobyla má jen 2 struky a ne 4 jako kráva. :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: Byla to studentka prvního ročníku agronomické fakulty České zemědělské univerzity. :twisted:
Ogi
Nový návštěvník

Příspěvek od Ogi »

Zdravim Zdeňku, děkuji za tvou odpověď.Jsem ráda,že můj názor nezůstal bez odezvy a že jsem vás trochu vyprovokovala k reakcim.Va?e reakce jsou pro mě poučné ale i zjižtěním,že si sami dobře uvědomujete,že ve Vašich řadách jsou i tací, co bohužel zvěř podle mysliveckých zásad právě neloví!vážím si toho, že jste se nad tím pozastavili a zamysleli.Jak sám píšeš, máš zkušenosti s tím jak veřejnost o vás smý?lí.No a já jsem taky část veřejnosti a to co se mi nelibilo tak jsem s tím ?la rovnou ke kovářům :wink: .Dostala jsem dost informací o černé zvěři a jak správně na to :) jsem tomu ráda, roz?iřil se mi obzor věděni.Už jednou jsem psala, že jsem moc ráda, že zvěř je už podstatně chytřejší a ty mi to taky potvrzuje?.Nenapadla jsem žádného z vás co o sobě může s hrdostí říct, že je myslivec, ba naopak těm fandím a vážím si jich.máš velkou pravdu,Záleží jen na lidech a skutečně o tom to vše je.Plně s tebou souhlasím,že jsme se podepsali na výchově dětí.Pravda je tak krutá a už i děti v M? umějí válčit na PC ale o němé fauně a floře nevědí vůbec nic!!Je to odplata přetechnizované doby a našeho workoholismu.Málo kdo si udělá čas,jen tak vyjet do přírody.Naštěstí to není můj případ i když jsem z města a své dítě jsem naučila alespoň to co znam já a jsem ráda,že ví třeba jen to, jak se v lese orientovat.Je to taky k zamyšleni nás všech.Pěkny den
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

cejnyk píše:dnes v 16:00 se mi podařilo našoulat k rudlu srnčího. bylo to na holém poli, takže jsem byl od hlavy až k patě od bláta :) po delším přiskakování a následném vybírání, kdy se mi již kusy daly do pohybu, se mi podařilo střelit srnu, váha 14 kg, na hřbetě objeveny larvy střečků...
to cejnyk: chlape, je v tvem prospevku vse v souladu s mysliveckou mluvou???
cejnyk
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cejnyk »

njn :cry: , sypu si popel na hlavu, místo rudlu asi měla bejt tlupa, a tu srnu jsem pravděpodobně odlovil co?
jinak, jestli ještě něco není ko?ér, tak mě klidně oprav, rád se přiučím
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

to cejnyk: vse tu uz bylo napsano x-krat... staci si to procist :wink:
Odpovědět