Samozřejmě, že je dosud možné koupit poměrně širokou paletu kvalitních nábojů a já osobně bych se do toho za normálních podmínek sám nepustil. Moje roční spotřeba loveckých brokových nábojů je cca 250ks, což je jeden karton a i kdyby náboj stál 15Kč, tak to nikoho nezrujnuje.
Ale chci si dělat ne zcela běžné laborace, mám dvě brokovnice s vyšší zkouškou, jedná má komoru 70mm a druhá 76mm, dále mám ZP49 a ta je jak známo 12/70 s klasickou tlakovou zkouškou.
Do zbraní s vyšší zkouškou mám už vyzkoušenou laboraci 38g broků, kontajner, prach Vectan A0 s rychlostí 410m/s, vyzkouším krytí a pokud bude vyhovující, nechám to tak, pokud ne budu ubírat. Ještě mám v hlavě laboraci se 40g broků v kontejneru a cca 380 m/s, ale musím najít vhodný kontejner.
Do ZP připravuji laboraci bez kontejneru, ale nejspíše s plastovou zátkou
https://cs.strobl.cz/wads-bior-pallettoni-cal-12-h-14/. Protože dle mých zkoušek a podle zkušeností načtených z italských fór, je celkem problematické utěsnit filcovou zátku v plastové nábojnici. Udělal jsem pár laborací a prachem A1, s prachovým kotoučkem o průměru 18,8mm a síle 2,2mm + zátka DIANA
https://cs.strobl.cz/diana-brokov-ztky- ... 12ga-13mm/ , 32g broků a výsledek mi nepřesvědčil. Rychlost proti manuálu nízká a v hlavni nespálený prach, ne moc, ale byl tam. Asi by to chtělo rychlejší prach, ale Lovex nechci, nehoří čistě.
U mé laborace 38g v kontejneru s tlakem dle manuálu 900barů je hlaveň čistá a to naprosto. Ale to je laborace, kterou by do ZP nacpal jen blázen

.
Jak jsem psal, krom toho dokončovacího ořechu od GAEPu jsem do technologie neinvestoval nic, jen čas.
Takže si s tím pomalu hraji a laboruji a o tom to je

.
Dost se o tom bavíme na společných lovech a byl jsem překvapen, kolik lidí se přebíjením brokových zabývá, byl jsem přesvědčen, že tohle dělá už jen pár bláznů. I když všichni jedou postaru do papíru a zakružují.Tak jsem se docela uklidnil nad svým duševním rozpoložením..., je nás dost

.
Ještě ohledně olova na výrobu broků, něco doma mám ze své pistolářské éry, něco jsem sehnal od kamarádů. Mám rozjednané vodovodní trubky od člověka, který provádí rekonstrukce starých činžáků v Plzni, tam je toho prý hromada. A nakonec dostávám objednávky na výměnný obchod typu: "Dám ti 12kg olova a ty mi dáš 6 kg broků".

Olovo leguji cínem podle tabulek na tvrdost cca 7 Brinella, tuto hodnotu jsem také našel na italských fórech. Rusové to moc neřeší, jen u broků na husy míchají čisté olovo s olovem z akumulátorů 50:50.
Obecně je o přebíjení brokových nábojů obrovské množství informací a zabere spoustu času "přelouskat" alespoň část.
Mé původní uživatelské jméno je roman300...
CZ 550 9,3x62; ZG47 8x57JS; CZ550 300WM; BAR II 300WM;;12/70;12/76;45ACP;.38Spl