300 Winchester Magnum
Re: 300 Winchester Magnum
Mám doma 180 gr Hornady RN, budou fungovat i při nižších rychlostech , jako třeba SPCE, jak uvádí Dalas ? Nebo jakou střelu vyzkoušet ?
-
- Zkušený diskutér
Tvar špičky RN střely poskytuje v okamžiku dopadu střely na cíl větší kontaktní plochu než u špičaté střely. Proto při stejné dopadové rychlosti působí na obnaženou olověnou špičku RN střely větší deformační síla než na špičatý poloplášť a tak se terminální deformace "nastartuje" o něco dříve, či spolehlivěji atd.
Dalším parametrem vstupujícím "do hry" jsou materiálové vlastnosti plášťů a jader loveckých střel, které se liší u různých výrobců i různých typů střel jednoho výrobce. Hornady ale patří k výrobcům, jejichž lovecké střely se deformovaly z naprosté většiny velmi spolehlivě. Nebál bych se proto u "třicítkové" 180 gr RN střely ani dopadových rychlostí někde těsně nad úrovní 600 m/s - 2000 fps.
Samozřejmě, že ta deformace střely, potažmo ničivá práce v těle zasažené zvěře nebude taková, jako při plnovýkonném náboji. Pokud vše zafunguje, je to radost. Pokud se něco nepovede a následuje třeba neúspěšný dosled, pak vnitřní hlas neúprosně tepe: "Vidíš de*ile, kdybyses vykašlal na nějaké redukce rychlostí, podlitin a dalších k*avin, nemuselo se prase trápit a tys mohl mít úlovek."
Celkem pěkně dokumentuje spolehlivé /nespolehlivé fungování těchhle "ke zvěřině šetrných redukáčů" následující graf závislosti průbojnosti polopláště na dopadové rychlosti. Cílovým médiem je vodou nasycený papír (prostě experimentátor nebyl tak velkorysý jako "náš" Josef
- krásná historka
).
http://www.rathcoombe.net/sci-tech/ball ... thods.html
Příkladem chci prezentovat primárně výrazně vyšší "nejistotu" funkční deformace střely v cíli u spodní hranice "okna" / intervalu efektivních dopadových rychlostí.
V reálném cíli bude nespolehlivost nástupu a rozsahu terminální deformace střely ještě výrazně vyšší než v "mokrém papíru" stříleném za laboratorních podmínek. Že absenci deformace bude ve vysokém počtu případů doprovázet absence ranivého účinku bych považoval za jisté ...
Takže hematomy a fragmenty střely v mase jsou nepříjemné, ale něco ten kýžený účinek vyvolat musí, že? Proto redukovat výkon určitě můžeme, ale s "rozumem"

Dalším parametrem vstupujícím "do hry" jsou materiálové vlastnosti plášťů a jader loveckých střel, které se liší u různých výrobců i různých typů střel jednoho výrobce. Hornady ale patří k výrobcům, jejichž lovecké střely se deformovaly z naprosté většiny velmi spolehlivě. Nebál bych se proto u "třicítkové" 180 gr RN střely ani dopadových rychlostí někde těsně nad úrovní 600 m/s - 2000 fps.
Samozřejmě, že ta deformace střely, potažmo ničivá práce v těle zasažené zvěře nebude taková, jako při plnovýkonném náboji. Pokud vše zafunguje, je to radost. Pokud se něco nepovede a následuje třeba neúspěšný dosled, pak vnitřní hlas neúprosně tepe: "Vidíš de*ile, kdybyses vykašlal na nějaké redukce rychlostí, podlitin a dalších k*avin, nemuselo se prase trápit a tys mohl mít úlovek."

Celkem pěkně dokumentuje spolehlivé /nespolehlivé fungování těchhle "ke zvěřině šetrných redukáčů" následující graf závislosti průbojnosti polopláště na dopadové rychlosti. Cílovým médiem je vodou nasycený papír (prostě experimentátor nebyl tak velkorysý jako "náš" Josef

http://www.rathcoombe.net/sci-tech/ball ... thods.html
Příkladem chci prezentovat primárně výrazně vyšší "nejistotu" funkční deformace střely v cíli u spodní hranice "okna" / intervalu efektivních dopadových rychlostí.
V reálném cíli bude nespolehlivost nástupu a rozsahu terminální deformace střely ještě výrazně vyšší než v "mokrém papíru" stříleném za laboratorních podmínek. Že absenci deformace bude ve vysokém počtu případů doprovázet absence ranivého účinku bych považoval za jisté ...
Takže hematomy a fragmenty střely v mase jsou nepříjemné, ale něco ten kýžený účinek vyvolat musí, že? Proto redukovat výkon určitě můžeme, ale s "rozumem"

Pufr
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Tahle střela se úspěšně používá nejen v 30-06, ale i v 308 WInchester. Takže pokud ji nalaboruješ na rychlost 30-06, fungovat určitě bude. Kamarád s touto střelou v 30-06 loví a je velmi spokojený.
Pánové ,
děkuji za fundované rady. Udělám pár laboraci, aby se dostal na nějaký rozumný soustrel a pak vyzkouším a poreferuji.
děkuji za fundované rady. Udělám pár laboraci, aby se dostal na nějaký rozumný soustrel a pak vyzkouším a poreferuji.
Prošel jsem své záznamy a střelu Hornady InterLock RN jsem s úspěchem používal v 300WM v následující laboraci:
střela - Hornady RN 180 Gr.
prach - S070 - 65 Gr. (novější líná verze)
zápalka - CCI 250 LRM
délka náboje - 84,6mm
nbc - Federal GM
roll crimp do drážky střely, provedeno v běžné osazovací matrici RCBC, operace rozdělena na dvě 1. osazení střely, 2. provedení krimpu
měřená rychlost V5 - 805 m/s
Data jsou samozřejmě bez záruky. Už si ani nevzpomínám co mi k této redukci rychlosti vedlo, nejspíš ohled na NV. Střela se deformuje spolehlivě i v 308W, dva kamarádi je používají a nemohou si je vynachválit. Takže bych se toho vůbec neobával.
střela - Hornady RN 180 Gr.
prach - S070 - 65 Gr. (novější líná verze)
zápalka - CCI 250 LRM
délka náboje - 84,6mm
nbc - Federal GM
roll crimp do drážky střely, provedeno v běžné osazovací matrici RCBC, operace rozdělena na dvě 1. osazení střely, 2. provedení krimpu
měřená rychlost V5 - 805 m/s
Data jsou samozřejmě bez záruky. Už si ani nevzpomínám co mi k této redukci rychlosti vedlo, nejspíš ohled na NV. Střela se deformuje spolehlivě i v 308W, dva kamarádi je používají a nemohou si je vynachválit. Takže bych se toho vůbec neobával.
Naposledy upravil(a) roman200 dne ned 14.2.2021, 18:19, celkem upraveno 1 x.
Mé původní uživatelské jméno je roman300...
CZ 550 9,3x62; ZG47 8x57JS; CZ550 300WM; BAR II 300WM;;12/70;12/76;45ACP;.38Spl
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Roman: Jako roll crimp se označuje spíše "zarolování" nábojnice do tenké drážky ve střele, což se týká především revolverových nábojů s olověnou střelou. To, co se zpravidla používá u plášťovaných střel je taper crimp, ať už na střele je drážka, nebo ne.
Roll crimp:
https://leeprecision.com/carbide-factor ... 8-357.html
Taper crimp:
https://leeprecision.com/carbide-factor ... e-9mm.html
https://leeprecision.com/factory-crimp-die-300-wm.html
Mám pocit, že ty střely Sierra RN 220grs do třístovky jsem tehdy vyzkoušel na Tvoje doporučení zde na fóru
Ta střela fungovala co se týká ranivého účinku velmi dobře.
Ovšem nejvíce jsem byl spokojený s Noslerem Partition.
Pokud budu brát v potaz pouze nemonolitické střely, které jsem používal.
Roll crimp:
https://leeprecision.com/carbide-factor ... 8-357.html
Taper crimp:
https://leeprecision.com/carbide-factor ... e-9mm.html
https://leeprecision.com/factory-crimp-die-300-wm.html
Mám pocit, že ty střely Sierra RN 220grs do třístovky jsem tehdy vyzkoušel na Tvoje doporučení zde na fóru

Ta střela fungovala co se týká ranivého účinku velmi dobře.
Ovšem nejvíce jsem byl spokojený s Noslerem Partition.
Pokud budu brát v potaz pouze nemonolitické střely, které jsem používal.
Já osobně tento krimp používám i u puškových. Tam kde je drážka střely v úrovni krčku, tak jako jsou stavěné fabrické náboje s tímto typem střel. Jedná se samozřejmě o citlivé zarolování, asi jako na obrázku níže. Po delaboraci střely je na krčku nábojnice lehce naznačený otisk vroubků po rádlování v drážce střely. Používám to tak snad 20 let u loveckého střeliva. Pokud si dělám střelivo v nadstandardní přesnosti, neškrtím vůbec.

220 grs RN polopláště ať už Sierra ProHunter, nebo Hornady InterLock, používáme v mém okolí už drahnou dobu a nikdy nebyl problém. Nedávno se mi kamarád chlubil, že s ProHunterem neprostřelil sele. A hned mi nezapomněl připomenout, že mé tvrzení o tom, jak tato střela prostřelí vše, bylo značně přehnané. Když kus potom rušil, tak se "poníženě" omlouval - střela prošla svírákem ven.
S NP mám také velmi dobré zkušenosti ( 70-90 kusů zvěře) a už jsem to tu někde prezentoval, na rozdíl od Hornady IB, což je z mého pohledu brak, stejně jako Evolution od RWS
. Každý máme jiné zkušenosti a někdy diametrálně odlišné 

220 grs RN polopláště ať už Sierra ProHunter, nebo Hornady InterLock, používáme v mém okolí už drahnou dobu a nikdy nebyl problém. Nedávno se mi kamarád chlubil, že s ProHunterem neprostřelil sele. A hned mi nezapomněl připomenout, že mé tvrzení o tom, jak tato střela prostřelí vše, bylo značně přehnané. Když kus potom rušil, tak se "poníženě" omlouval - střela prošla svírákem ven.
S NP mám také velmi dobré zkušenosti ( 70-90 kusů zvěře) a už jsem to tu někde prezentoval, na rozdíl od Hornady IB, což je z mého pohledu brak, stejně jako Evolution od RWS

Romane 200,
nasadil jsi mi brouka do hlavy s tou 220 gr střelou . Máš nějakou osvědčenou laboraci od které bych se mohl odpíchnout ?
Děkuji
nasadil jsi mi brouka do hlavy s tou 220 gr střelou . Máš nějakou osvědčenou laboraci od které bych se mohl odpíchnout ?
Děkuji
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Sice to nebyl dotaz na mne, ale tohle jsem používal já:
SIerra RN 220grs
OAL 83,7mm
zápalka RWS Magnum
Vectan SP11 65grs
V8 824m/s
Load data uvádím pouze pro informaci, za správnost nenesu žádnou zodpovědnost!
SIerra RN 220grs
OAL 83,7mm
zápalka RWS Magnum
Vectan SP11 65grs
V8 824m/s
Load data uvádím pouze pro informaci, za správnost nenesu žádnou zodpovědnost!
Já šel s rychlostí poněkud níže, výsledky velmi dobré
střela - Hornady InterLock RN 220 grs
prach - LOVEX S071 - 64 grs
zápalka - CCI 200 LR
délka náboje - 84,35mm - roll crimp do drážky střely, v usazovací matrici RCBS - 1. operace usazení střely, 2. operace roll crimp do drážky
v5 - 750 m/s - CZ550 Medium
Data jsou orientační a bez záruky.

střela - Hornady InterLock RN 220 grs
prach - LOVEX S071 - 64 grs
zápalka - CCI 200 LR
délka náboje - 84,35mm - roll crimp do drážky střely, v usazovací matrici RCBS - 1. operace usazení střely, 2. operace roll crimp do drážky
v5 - 750 m/s - CZ550 Medium
Data jsou orientační a bez záruky.
Pánové,
děkuji oběma za ochotu .
děkuji oběma za ochotu .
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Nové laborační tabulky RS pro ráži .300 Win Mag. Monolitické střely:
Fox 165gr