Přidám nějaké novější zkušenosti..., osadil jsem pušku novou optikou Meopta Optika 6 3-18x50 a v současnosti používám střelu Sierra GM 55grs
https://www.sierrabullets.com/product/2 ... 55-gr-sbt/ laborovanou na v5 -1095m/s.
Lišky zatím všechny v ohni, od 2018 je to 8 ks loveno od 50 do 200m.
Srnčí zvěř od 2018 uloveno touto střelou 9 ks do 200m a chování po ráně v polovině případů v ohni, zbytek s odskokem do 30m. Pravidlem je minimální výstřel, pokud nožem setřu barvu není poznat kde výstřel je, viz foto zde
viewtopic.php?f=8&t=12&p=138362#p138362 . S tím je spojené slabé barvení, ale lovím touto zbraní zásadně v polích a kus mohu dobře sledovat. Nutno konstatovat, že účinek střely se zdá silnější s narůstající vzdáleností a hmotností kusu.
Před třemi týdny jsem s tímto nábojem a ráží ulovil vůbec první kus černé. Vyrazil jsem na své oblíbené místo u rákosí na lišky. Když se trochu setmělo, začalo něco lomozit v rákosu a podle zvuku liška. Bohužel chvilku na to vystřelil kolega na sele na druhé straně rozlehlého rákosu. Chvilku na to liška vyskočila z rákosu, ale než jsem zamířil byla zpět

. Rozmrzele jsem chtěl odejít, ale začalo se blížit další a zcela jasné lomození černé zvěře..., dvě selata vyběhla na louku a bez zastavení pokračovala asi 50m od posedu do houštiny u druhého rybníka. S ohledem na to, že jsem měl v ruce 22-250, jsem se rozhodl pro ránu na hlavu, pokud to nepůjde, lovit nebudu. Zkusil jsem selata zastavit silným myškováním, na to reagovala opsáním oblouku na louce s tím, že se vrátí zpět do rákosu. Naštěstí se zastavila asi na 50m od posedu, zamířil jsem tedy na menší sele, doprostřed spojnice světla a slecha, sele po ráně padlo bez odkazování. Druhé zůstalo stát a čekalo na něj, stačil jsem přebít a zamířit i na druhé sele, ale už jsem nelovil.
Ránu na hlavu jsem použil z důvodu obavy ze slabého barvení a rákos nebyl zamrznutý, dosled a transport by byl velice problematický. Sele mělo zásah na mozkovně s průstřelem a jak jsem očekával, byl výstřel o průměru střely. Sele mělo vyvržené 22kg...
Mé původní uživatelské jméno je roman300...
CZ 550 9,3x62; ZG47 8x57JS; CZ550 300WM; BAR II 300WM;;12/70;12/76;45ACP;.38Spl