Remington 700 XCR prvej generácie bol predstavený v roku 2005 a pýšil sa najmä použitím technológie povrchovej ochrany s obchodným názvom TriNyte Corrosion Control System - nitrid zirkónu a niklu. Inak to bol bežný nerezový Rem 700 v plastovej pažbe, ktorá mala na úchopovych plochách mäkčenú gumu a tiež príjemne mäkkú botku, podobnú tým od firmy Limbsaver. Botka je síce mäkká, ale citlivá na zaobchádzanie a opotrebenie.
Ja som už jeden Rem 700 XCR mal, v kalibri 300 Win Mag, pred nejakými dvanástimi-trinástimi rokmi. Potom ho nahradilo Sendero, takisto v 300WM.
Nedávno sa mi dostala takáto puška do rúk znovu, pravdepodobne z tretej ruky. Nepátral som po jej veku, ale nejaké to opotrebenie je na nej už vidieť aj cítiť na dotyk.
Puška bola pracovná, žiaden kúsok, ktorý by oddychoval v trezore. Úchopové plochy už stratili trochu pružnosť a sú na dotyk také trochu lepkavé. Botka je tiež viditeľne opotrebená a zodratá. Povrchová úprava má nejaké šrámy a pravdupovediac veľmi sa nepodobá na to, ako bola pekná povrchovka na tej mojej bývalej. Inak je ale na zbrani vidno, že bola minimálne strieľaná. Na tom má zásluhu hlavne výkonný kaliber a zrejme aj cena a dostupnosť streliva. Pozitívom je aj namontovaná spúšť Bix’n Andy, nanešťastie vo fabrickej konfigurácii, nastavená na 150g, čo je z praktického hľadiska až nebezpečne málo. Na druhej strane, mám k nej všetky výmenné pružinky, takže to hneď napravím.
Pušku som medzičasom kompletne rozobral a vyčistil, potvrdilo sa mi minimálne opotrebenie streľbou. Zdemontoval som zo záveru dve Picatinny základne, ktoré boli namontované veľmi biedne. Síce boli obe podlepené, ale pod prednou lepidlo prakticky nedržalo a zadnú som tiež zhodil tromi prstami... to viac držali skrutky. Ktovie či si pôvodný predajca nepomýlil lepidlá pri montáži

Takže kvér dostane solídnu oceľovú Picatinny od Recknagelu, nastavenie spúšte a v neposlednom rade nový vyťahovač nábojníc. Pôvodný s niektorými značkami hilzní nefunguje, po vystrelení zostanú v laufe. Porovnanie so Senderom ukázalo, že vada nie je v hilzniach. Avšak dnes zohnať originál súčiastky na Remington vyžaduje nesmiernu dávku trpezlivosti a šťastia. Kým nový investor neobnoví výrobu v zbankrotovanom Remingtone, tak to bude problém... Síce je možná prerábka na vyťahovač typu Sako, alebo M-16, ale to už je náročnejšie a drahšie.
Pôvodná plastová pažba pôjde do odpadu na recykláciu a nahradí ju poriadna pažba od HS Precision s hliníkovým skeletom, ktorá mi zostala zo Sendera. Keďže XCR má klasickú tenkú kontúru hlavne, obával som sa, že to bude v tom širšom kanáli stratené, ale pokus ukázal, že to nie je také hrozné.
Mám objednané nejaké ďalšie drobnosti, ale reálne dodacie lehoty sú dnes v dobe Covid-u často veľmi dlhé, najmä pokiaľ je to zásielka mimo EÚ.
Túto guľovnicu som kúpil ako polotovar na budúci projekt, ale keďže lauf je z môjho pohľadu takmer nestrieľaný, tak by bolo vyslovene nehumánne ho ihneď vymontovať a nechať zlikvidovať. Preto ho pekne spotrebujem a užijem si s ním trochu zábavy.
Na zbrani bol namontovaný puškohľad Bushnell Yardage Pro 4-12x42 s laserovým diaľkomerom. Na prvý pohľad vyzeral na odpis, ale po dôkladnom vyčistení skiel a výmene batérie ešte určite poslúži na nejakej menej náročnej zbrani, alebo ako rezerva pre strýčka príhodu.
Keď to budem mať všetko pokope, tak pridám ďalšie fotky a snáď aj nejaké ultra magnumové zážitky.