Vrátim sa na skok do minulosti, aby som trošku poodhalil pozadie.
Niektorí si možno spomenú, alebo poznajú bývalú nemeckú firmu a projekčnú kanceláriu Optronika. V tejto firme spočiatku pracovali odídenci z firmy Schmidt&Bender, ktorí spolu s americkou firmou Premier Reticles stáli za vznikom vtedy najkvalitnejších taktických puškohľadov vôbec. Neskôr prišlo k obchodným problémom, presunom výroby do Nemecka (puškohľady z tej doby boli značené na tubuse menom Optronika). Na záver sa výroba presunula ku kanadskej firme, resp. investorovi a ten priniesol na trh inovovaný puškohľad s obchodným názvom Tangent Theta.
Celá kancelária Optroniky si bola dobre vedomá svojho potenciálu a krátko po hore spomenutých zmenách sa transformovala na GSO - German Sports Optics. Následne spojila sily s Minoxom a priniesli na trh puškohľady ZP Tac (1-8x24, 3-15x50 a 5-25x56), ktoré s drobnými zmenami vychádzali z pôvodných Premier Reticles - žiaľ z produkcie Minoxu už ich špičkovú kvalitu nedosiahli.
Každopádne Minox získal v podobe GSO mimoriadne prínosného partnera, z čoho v súčasnosti ťaží nový majiteľ, konzorcium pod ktoré patrí aj firma Blaser. Puškohľady Inifinity sú teda duchovným dieťaťom tímu GSO, čo dáva solídne predpoklady na úspech - avšak ich skutočnú kvalitu preverí až prax. Je zaujímavé, že puškohľady prichádzajú s osnovou uloženou v prvej optickej rovine - argument znie, že sa odstraňuje možný posun bodu zásahu pri zmene zväčšenia, čo môže byť problémom puškohľadov, ktoré majú osnovu v druhej optickej rovine. Tento problém je však u moderných prémiových výrobcov do značnej miery potlačený presnou výrobou (ak si správne pamätám, tak napr. firma Swarovski deklaruje presnosť obrábania v niektorých kritických uzloch 0,0002mm).
Osobne vidím najväčší problém v tom, ako sa pri puškohľadoch Infinity popasovali s hrúbkou zámernej osnovy, tak aby bola využiteľná v celom rozsahu zväčšenia.
Ďalšia vec, ktorá sa mi nepáči a naopak poteší ľavákov je to, že korekcia paralaxy je spolu s osvetľovacou jednotkou na pravej strane - ergonomický nezmysel pre pravácku väčšinu - veď pokiaľ chcem nastaviť paralaxu, tak musím držať zbraň tak, aby som videl cieľ. To mám prechytávať kolečko paralaxy ľavou rukou cez puškohľad? Chyba... Blaser argumentuje tým, že pravák má pri oboch otvorených očiach voľnejšie zorné pole po ľavej strane puškohľadu. No neviem, to by bol argument pre nadhánkový puškohľad 1-7x, nie pre model 2,8-20x, alebo 4-20x (v tomto smere vidím ako ergonomickú jednotku, celosvetovo, puškohľad Kahles K624i, kde si uživateľ može zvoliť na ktorej strane bude vežička stranovej korekcie a kolečko paralaxy je neutrálne umiestnené pod výškovou korekciou na vrchu tubusu, dobré dostupné oboma rukami).
K slovu sa znovu dostala technológia iC Illumination Control - pri napnutí bicieho mechanizmu na Blaseri R8 sa zároveň aktivuje svietiaci bod. Overené, prínosné.
Nadhánkový model ponúka variabilnú veľkosť svietiaceho bodu, väčší pre rozsah 1-4x, menší pre 5-7x. Až prax ukáže reálny prínos, osobne som zástancom malého bodu s vyššou intenzitou svietenia.
Pozitívum - páči sa mi dizajn.
https://www.blaser.de/fileadmin/media/p ... ity_DE.pdf