Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Ještě jsem kupoval Starline https://www.strobl.cz/nabojnice-starlin ... moor_p8406 , jinak vše podražilo/podraží a je dost nedostupného https://www.brownells.cz/epages/Cesko.s ... llFacets=1. Tady i Hornady levnější, 17,50.
https://www.guns-trade.cz/nabojnice-lap ... r-sr-boxer
https://www.reloader.cz/264-cal-/-6-8
Nbc Lapua mi připadá jako nějaké modla pro střelce. Když jsem v 308W docela dost střílel, při rozvažování tedy nic moc, SAKO bylo na tom lépe. Materiál podobný jako Swiss, RP, Norma, co jsem zkoušel. Hornady jsem byl spokojen v 45-70Gov., neviděl jsem důvod jim nevěřit v 6,5CM, uvidím časem, zatím jsem toho s nimi moc nenastřílel. Měl jsem nějaké náboje a nechtěl jsem mít všehochuť, tak jsem bral prvně Starline a pak ještě Hornady. Už pár let nesoutěžím a na ty moje potřeby mi vyhovují.
https://www.guns-trade.cz/nabojnice-lap ... r-sr-boxer
https://www.reloader.cz/264-cal-/-6-8
Nbc Lapua mi připadá jako nějaké modla pro střelce. Když jsem v 308W docela dost střílel, při rozvažování tedy nic moc, SAKO bylo na tom lépe. Materiál podobný jako Swiss, RP, Norma, co jsem zkoušel. Hornady jsem byl spokojen v 45-70Gov., neviděl jsem důvod jim nevěřit v 6,5CM, uvidím časem, zatím jsem toho s nimi moc nenastřílel. Měl jsem nějaké náboje a nechtěl jsem mít všehochuť, tak jsem bral prvně Starline a pak ještě Hornady. Už pár let nesoutěžím a na ty moje potřeby mi vyhovují.
No vzhledem k tem 2200bar pro 45-70 je pro opakovane prebiti pozadavek na kvalitu nabojnice uplne jiny nez na 4150bar 308Win nebo 4350bar Creedmooru. A je tu zasadni rozdil ve tvaru nabojnice a jejim namahani. Na 308Win Lapua mam 30 prebiti a zadny defekt. Je to ale v me hlave nastavena hranice pro duveru v ,,nesmrtelnost,, materiálu a proto jsem si pripravil pro jistotu novou sadu. Stara bude slouzit pro trenink dokud se neutrhne prvni dno ze sady, coz dle zkusenosti nastane drive nez praskne krcek o ktery se poctive staram zihackou. Z SB pri mych laboracich budou po tretim prebiti samovolne vypadavat zapalky. SAKO, strelene, koupene za 3kacky jsou za ty penize super a pouzivam je tam kde ocekeavam obcasne ztraty v terenu. Jako Lapua ovsem nevydrzi ani luzka ani krcky. Proste za 20kc je ta nabojnice za smesne penize a nema smysl taktizovat. Tim nepopiram ze neexistuji i jine kvalitni nabojnice.
M.
M.
Čekal jsem tuhle reakci. Volba pro toho, kdo chce nábojnici mnohokrát kalibrovat je jasná, ověřená Lapua. Ale kdo nechce do nich investovat s tím, že ji párkrát přebije je 10,-czk slušná cena, neboť prodej není tak častý jak u 308W.
U SB je problém s dodavateli materiálu. Řeší cenu ne přebíječe.
Jen pro zajímavost, Mojmír Ch. co si pamatuji, měl k hlavním 308W a 6,5x47Lapua v CG Miléniu se speciálními matricemi na míru ke komoře jen po 100ks nábojnic Lapua a měl jich tehdy více jak 100x přebité.
U SB je problém s dodavateli materiálu. Řeší cenu ne přebíječe.
Jen pro zajímavost, Mojmír Ch. co si pamatuji, měl k hlavním 308W a 6,5x47Lapua v CG Miléniu se speciálními matricemi na míru ke komoře jen po 100ks nábojnic Lapua a měl jich tehdy více jak 100x přebité.
Tak dnes som sa dočítal, že v USA firmy WINCHESTER/BROWNING prezentovali nový náboj pre long range --
6,8 WESTERN máme sa načo tešiť
Strely 165, 170 alebo 175 gr. Pušky Winchester Mod.70 a XPR, Browning X-Bolt.
Na americkom trhu dostupné na jeseň roku 2021.
6,8 WESTERN máme sa načo tešiť

Na americkom trhu dostupné na jeseň roku 2021.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ahoj,
podělil by se někdo o laborace (prach, navážka) na Norma Vulkan 8x57js 196 gr?
Rád bych použil doporučený prach Norma 203-B, ale zjistil jsem, že není tak jednoduché ho sehnat.
Děkuji
podělil by se někdo o laborace (prach, navážka) na Norma Vulkan 8x57js 196 gr?
Rád bych použil doporučený prach Norma 203-B, ale zjistil jsem, že není tak jednoduché ho sehnat.
Děkuji
Tikka T3x Lite 8x57js, CZ557 8x57js, Bettinsoli Diamond Lux 12/76
Dobrý deň prajem, Je tu niekto kto by vedel vyriešiť môj problém a to taký že by mi vyrátal v programe navážku pre 300aac blk hlaveň 41cm Twist 1:8 strela Hornady eld-m 208gr strelný prach s040 alebo d063 malo by to lietať rýchlosťou cca 500m/s bol by som veľmi vďačný

Ahoj všichni, mám ráži 30r blaser a chci prebijet lehkými střelami. Mjg 7,8 gr a ibex Viper 8.7 a tornádo 9gr. Jaký střelný prach použít na tyto lehké monolitické střely. Dík moc za rady...
-
- Administrátor
To pirek a DavidH. Mám trochu problém s načtením některých souborů do fóra, tak jsem to poslal na vaše maily.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Neviem či to sme patrí, čo môže spôsobovať kolísanie rýchlosti strely, samozrejme okrem návažky prachu.
Pri meraní Labradarom z 10 striel ES:27, SD 10. Predpokladám, že to asi bude nábojnicami.
Pri meraní Labradarom z 10 striel ES:27, SD 10. Predpokladám, že to asi bude nábojnicami.
To je jako vestit z kristalove koule. Nasyp sem maximum dat. Odvypravej to jak pohadku. Raze. Strela. Jak jsi k nabojnicim přišel. Jedna sarze. Sber po kamaradech. Vyrobce. Cisteni.Obrabeni. Kalibrace. Postup. Matrice. Typ. Nastaveni. Uprava povrchu krcku. Prach. Mnozstvi. Odchylka v davkovani. Zapalka. Usazeni. Tenze krcku. Casovani strelby ........... Vdechno ma vliv a chyba muze byt kdekoliv. Vcetne nevhodne sestavy jako takove.
Napis vsechno co vis a pak se tu muze strhnout vasniva diskuze kde je chyba.
M.
Napis vsechno co vis a pak se tu muze strhnout vasniva diskuze kde je chyba.
M.
Strela 30-06 Sprg., Hornady 220 gr ELD-X, prach Norma MRP, 54gr., zápalka CCI BR-2, nábojnica Sako. Nábojnice boli vystrelené z mojej pušky, ktoré som si postupne odkladal (rôzne šarže). Používam matrice od LEE, digitálne váhy DS 750. V prebíjaní som začiatočník, takže chýb pri výrobe môže byť veľa...
Rád by se zeptal na podivuhodnou věc, která se mi děje a nedokážu si její důvod vysvětlit. Přebíjím náboje ráže 6,5x65R RWS, které následně konzumuje moje Haenel Jäger 9. Matrice mám FL od RCBS a "morduju" to na lisu RCBS Partner. Střely usazuji těsně před dotyk s drážkami.
K jádru pudla: Vezmu patronu, šoupnu ji do komory a chci zavřít Jägeruv závěr a nedovřu ho. většinou se i zaklopí Kippblock, aniž by zapadl do hlavně. Otevřu, povytáhnu patronu, pootočím s ní v komoře a zkusím zavřít znovu. Někdy to musím udělat třeba ještě jednou, ale nakonec se to povede a zbraň dovřu a jde s tím i lovit
(Opravdu. Při lovu naprosto bez problémů. Do papíru dělám 5 ran do kruhu 3 cm/ 100m. To mi stačí.)
Na patroně je po tomto viditelný otěr na hraně přechodu těla nábojnice do ramen - P2, a zároveň druhý otěr na protilehlé straně (jako bychom náboj otočili o 180 stupňů okolo podélné osy) nikoli však na nábojnici, nýbrž na střele samotné. V místě kde je ještě její průměr dostatečně široký, než se začne zužovat ke špičce.
Na tento jev nemá vliv použitá střela. Použil jsem jak špičaté, tak i ogivální, je to jedno.
Jistě by pomohlo střelu usadit hlouběji, aby se vůle mezi drážkami a střelou zvětšila, ale držím se osvědčené laborace a zatím jsem to tímto neřešil.
Spíš mě zajímá kde tato "křivost" vzniká??? Patrner je z druhé ruky. Nevím co si odmakal a beran už má lehkou vůličku. Ale zase si říkám, že v matrici se to musí osově srovnat, že?
Hilzny jedou už několikátý kolo přebití, ty nejstarší přebíjím možná již po 5. Hlídám délku nábojnice, ale zatím jsem neřešil sílu mosazi v krčku, její rovnoměrnost a podobné věci. Ani na to nemám přípravky, kterými bych to změřil, nebo případně detekoval problém.
Tak čím to je ???
K jádru pudla: Vezmu patronu, šoupnu ji do komory a chci zavřít Jägeruv závěr a nedovřu ho. většinou se i zaklopí Kippblock, aniž by zapadl do hlavně. Otevřu, povytáhnu patronu, pootočím s ní v komoře a zkusím zavřít znovu. Někdy to musím udělat třeba ještě jednou, ale nakonec se to povede a zbraň dovřu a jde s tím i lovit

Na patroně je po tomto viditelný otěr na hraně přechodu těla nábojnice do ramen - P2, a zároveň druhý otěr na protilehlé straně (jako bychom náboj otočili o 180 stupňů okolo podélné osy) nikoli však na nábojnici, nýbrž na střele samotné. V místě kde je ještě její průměr dostatečně široký, než se začne zužovat ke špičce.
Na tento jev nemá vliv použitá střela. Použil jsem jak špičaté, tak i ogivální, je to jedno.
Jistě by pomohlo střelu usadit hlouběji, aby se vůle mezi drážkami a střelou zvětšila, ale držím se osvědčené laborace a zatím jsem to tímto neřešil.
Spíš mě zajímá kde tato "křivost" vzniká??? Patrner je z druhé ruky. Nevím co si odmakal a beran už má lehkou vůličku. Ale zase si říkám, že v matrici se to musí osově srovnat, že?
Hilzny jedou už několikátý kolo přebití, ty nejstarší přebíjím možná již po 5. Hlídám délku nábojnice, ale zatím jsem neřešil sílu mosazi v krčku, její rovnoměrnost a podobné věci. Ani na to nemám přípravky, kterými bych to změřil, nebo případně detekoval problém.
Tak čím to je ???
-
- Administrátor
Snad se mýlím, ale jeví se to tak, že vyrábíš nesouosé náboje do nesouosé komory. Nejjednodušší by bylo provést měření souososti krčku, souososti usazení střely a síly stěny krčku. To, že to jednou jde a jednou ne ukazuje na nesouosost komory. Měly by být i případy, kdy se trefíš napoprvé a náboj do komory jde. Otázka zůstává, kde vzniká nesouosost náboje. Předpokládám, že továrna jde nabít bez problémů. Co přebitý náboj pocházející z jiné zbraně? Je problém jen u nábojů, které používají nábojnici pocházející z Tvé zbraně? I když bude matrice naprosto v pořádku a bude formátovat nábojnici s nesouosým krčkem, něco srovná ale určitá zbytková nesouosost tam může zůstat dle meze pružnosti materiálu. Další neplechu může dělat usazovací matrice ve spolupráci s vyklechtaným beranem. Bez toho měření to je ale jen pokus, omyl. Alespoň síla krčku by mohla nahrubo jít digi šuplérou (posuvné měřítko
). Každopádně dej vědět, co jsi vybádal.

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Podle mě nejsnazší řešení zkrátit náboj o nějakou desetinu. Dělají to všechny udělané náboje, jaký je rozptyl v délkách hotových nábojů?