resp. jsem se ptal zda-li mohu tuto střelu používat i když výrobce doporučuje twist 1:8 a rychlejší (ale to bys věděl kdyby sis přečetl pár předchozích příspěvků).
Příspěvek od Choochoo007 »
Příspěvek od Choochoo007 »
Přesně tak, já běžně lovím do 200m . ale tato situace, kdy mám dobrou střeleckou pozici , prase je v naprostém klidu, bezvětří ,tak jsem zvážil všechny okolnosti a lovil. Video jsem uveřejnil v jedné skupině na FB. Nevím , jak do toho diskusního fóra video umístit. Případně mi napište na jhoki@seznam.cz a já vám to pošlu.vava píše: ↑stř 17.8.2022, 8:52 Rád se na to video podívám ... pokud si je střelec jistý zásahem, použije střelivo s dostatečným ranivým účinkem v cíli a celkově usmrtí zvěř "humánně" (to je ale blbý slovní spojení) tak nevidím důvodu proč na takovou vzdálenost nestřílet. Každý máme jiné hranice svých schopností - včetně limitů zbraně a střeliva.
O.A.L. tedy celková délka tohoto náboje je 69,85 mm Toje podle normy, aby náboj pasoval do všech zbraní této ráže. Špička střely se však přechodového kuželu vývrtu nikdy nedotýká, proto je pro každou pušku určující z hlediska přesnosti střelby , jak daleko je ogive střely daleko od přechodového kuželu. Klasické střely vyžadují např. několik málo desetin mm , tyto monolitické střely vyžadují jako min 0,5 až 2 mm . K mněření ogive vyrábí např. Hornady měřící pomůcky, dle mého je osvědčená metoda : vyjmout střelu , vysypat prach , krček nábojnice rozříznout do kříže , nasadit střelu a uzavřít náboj do nábojové komory, následně vysunout a změřit. Tímto postupem došlo ke kontaktu ogive střely s přechodovým kuželem vývrtu. Od této naměřené hodnoty zasouváte střelu při přebíjení o požadované hodnoty směrem do nábojnice ( u monolitických střel více u poloplášťů méně) po praktické zkoušce na střelnici můžete upravovat tuto vzdálenost , čímž vám vznikne vaše konkrétní hodnota OAL pro vaši zbraň . (pomíjím experimenty s druhem střelného prachu a jeho navážkou) Pro příklad uvádím i tovární AOL nábojů Hornady ELD-X 143 gr, které taky používám . monolit Barnes 69,85mm - poloplášť Hornady 71,35 mm