Jen par drobnych info k puvodnimu tematu:
- Kanelovana hlaven se rychleji chladi, ale take rychleji ohriva nez plna. Takze kdo rika, ze se jen za A lepe ochlazuje, tak by mel rici i B. Overeno merenim.
- Kanelovana hlaven se dela z duvodu lepsi tuhosti oproti hlavni stejne vahy. To znamena, ze hlaven kanelovana vetsiho prumeru ma lepsi tuhost nez hlaven plna mensiho prumeru pri stejne vaze obou. Hlaven plna ma samozrejme lepsi tuhost, ale take vetsi vahu.
- Pokud se pri vyrobe kanelovani vnese do materialu pnuti a neodstrani tepelnym zpracovanim, tak ta hlaven pri zahrati bude strilet hure nez kdyby se kanelovani nedelalo. Takze pokud to nekdo dela, mel by vedet co dela a ne to delat jen na krasu. Toto je prave problem mysliveckych zbrani, ty jsou proste na krasu, kdy je to doladeno prasopsem na pazbe.
- Sportovni strelci PRS kanelovani neresi, vyskytuje se minimalne. A to ze dvou duvodu, presnosti to neprida a pokud hlaven vystrili za nekolik tisic ran, coz u lidi co strili tisice ran rocne, tak jsou to vyhozene penize za neco, co pro ne nema prinos pri spotrebe hlavni.
- Nakonec i nekteri puskari a firmy ze sveta resi i zavit pro ustovky a tlumice a doporucuji maximalni mozne prumery zavitu. Ale to je zase rec okolo presnych pusek a ne tradicnich loveckych. Nekteri vyrobci hlavni doporucuji i pouziti tlumicu az na kontury vetsich prumeru z duvodu vlivu na presnost. Nakonec se ukaze, ze opovrhovany vyraz "myslivecka vzdalenost" ma neco do sebe
Kdybych na neco zapomnel muze nekdo doplnit
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]