Chtěl bych popsat zajímavou událost a nevím, zda jde o obecný jev. Nakonec jsem podlehl vábení, respektive přímé zkušenosti známého, a tlumič jsem si pořídil. Jde o tlumič Svemko a jsem spokojen. Používám munici se střelou Hasler, konkrétně 154 grejnů, Hunting. Asi dvakrát nebo třikrát jsem zaznamenal, že mě započala jakási oxidace těchto střel v hlavni. Je to asi měsíc zpět, kdy jsem byl na čekané. Inverze, voda byla ve vzduchu cítit, ale mlha nebyla. S termem bylo vidět poměrně dobře. Ulovil jsem během hodiny dvě lišky. Pak mě, asi hodinu později, mezí táhla třetí, tu jsem na cca 130 chybil. Byl jsem znechucen, ale i to se stává. Noc byla ještě mladá, zima nebyla a touha překazit divočákům devastaci zasetého ozimu veliká. Zkrátka jsem se se židličkou a hůlkami přesunul o cca 300 m dále. Seděl jsem na židličce, flintu přebitou, úderník vypuštěný a kochal se nocí. Pro úplnost dodávám, že hlaveň směřovala tak nějak šikmo nahoru. Vždy když jsem vystřeli, tak klasické Blaserovské přebití. Prostě cvak, cvak. Žádné labužnické vyfukování zplodin z laufu, tak jak to bývá vidět na střelnicích. Černá nakonec nevytáhla a tak jsem čekanou po třech a půl hodinách ukončil. Vyndal jsem náboj a dojel domů, podotýkám že mě cesta k autu a domů trvala tak max 30min. Když jsem při čištění a ukládání nábojů na světle prohlédl střelu z náboje, co byl v komoře, tak jsem užasl. Měla jakousi zelenofialovou barvu, trochu připomínala vlajku jednoho hnutí, ale nad krčkem byla měď střely doslova jakoby zkorodovaná. Náboj jsem vyfotil, fotky poslal Dalasovi a nakonec ji měl možnost i prohlédnout. Doufám, že jsem fotky vloží? Samozřejmě, když ho slušně požádám.
Nabízí se mě několik otázek.
Máte někdo takovou zkušenost?
Může snížený, zpomalený a zmenšený odchod povýstřelových zplodin z hlavně, způsobený tlumičem toto způsobit?
Muže být "agrese a uvolňování zbylých zplodin" v hlavni a tlumiči umocněna vzdušnou vlhkostí?
Řeší , omezuje skutečně množství zbylých zplodin, ono vyfukování nebo jde jen "hračičkování".
Jde o "ve střeleckém světě známý jev" a toto je třeba i jedním z důvodů, proč RWS ve všech short nábojích používá poniklovanou střelu? Možná jsem "Lojza" a objevil jsem Ameriku.
Jaká je skutečná životnost lovecké hlavně, když je na ní tlumič stovky hodin?
Uvolňují se agresivní zplodiny uložené v tlumiči, vlivem např. vzdušné vlhkosti, do hlavně i když se nestřílí?
Podotýkám, že jsem spokojen a dnes si to bez tlumiče neumím představit. Po této zkušenosti bych nikdy flintu s tlumičem nedal do tresoru a tlumič suším a suším.
Sekretariát Josefa Kuřitky.

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR