GRT - Gordon Reloading Tool
-
- Administrátor
Re: GRT - Gordon Reloading Tool
Když si to tu pročteš, tak asi nejblíže Ti bude lovec. Ale myslím, že to zvládneš i sám. Záleží hodně na tom, co víš o přebíjení. Nejjednodušší je vzít manuál a začít do GRT sázet data z manuálu. Výsledek nemusí být úplně přesný ale pro základní seznámení to stačí. Máš tam v základu 3 okna, pro ráži, pro střelu a pro prach. Pak je tam okno výsledků, které porovnáš s manuálem. To ovládání je hodně intuitivní a nejlepší je zkoušet a hrát si neb ze samotného GRT se nestřílí. Není co zkazit a v nejhorším vše smázneš a nainstaluješ znovu. Tady Ti můžeme pomoci, ale už s konkrétními dotazy.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Častý návštěvník
Ahoj viete mi niekto poradit ako zistit minimálnu návažku prachu v GRT? Ked dám menej ako 50% naplnenie nábojnice, tak mi to napíše ,,invalid calculation,,. Znamená to,že čokoľvek nad 50% objemu nábojnice je bezpečné??
-
- Administrátor
To bych netvrdil. Každý prach to má trochu jinak. Obecně lze říci, že na nízkou plnící hustotu jsou háklivější pomalu hořící prachy. Mají pak sklon k detonačnímu hoření. Tyto nízké plnící hustoty jsou ošemetné i z hlediska konzistentnosti vývinu rány, neb hoření je závislé na sesypání prachu v nábojnici. Navážky by se měly pohybovat mezi minimem a maximem doporučeným v manuálu. Programy Quick Load a GRT jsou výborná věc, ale vždy by se měly konfrontovat s manuálem.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Častý návštěvník
Dobre a teraz je otázka odkiaľ alebo na základe akých parametrov určia minimálnu návažku prachu do toho manuálu. Potom by som snád vedel určit tu min. návažku aj ja na základe softwaru. Snád to čo uvedu do manuálu ako min, nie je ako sa im prisnilo....
-
- Administrátor
I když jsem se setkal s laboračními tabulkami které byly vyrobeny dle QL, měli by být tabulky sestavený na základě měření z balistické hlavně. To detonační hoření je údajně způsobeno větším obsahem vzduchu a tím i kyslíku v nábojnici a tříštěním zrn o vnitřní stěny nábojnice. Tohle asi žádný software nedokáže postihnout. Obecně je doporučeno pohybovat se v oblasti navážek max a max-10%. To výrobce prachu garantuje. Samozřejmě jsou to hodnoty s "prezervativem", takže to snese mnohdy daleko větší rozsah, ovšem je to už riziko přebíječe. Dle mého názoru by se to dalo stanovit zkouškami navážek měřením konzistentnosti úsťových rychlostí. Jakmile to začne významně rozhazovat rychlosti už se to dostává asi do nestandardního hoření. Je to ale jen můj názor a neberu za něj žádnou zodpovědnost.
to sailormoon81: co tě vede k tak nízkým navážkám?
-
- Častý návštěvník
k nižším návažkám ma vedie snaha po poznaní
. Ale vážne, nikdy som nepoužíval žiadny software až teraz som si stiahol tento Gordon tak sa ho snažím preluskat. V podstate je to celkom šikovný soft. Už som zistil, že soft mi v niektorých prípadoch, väčšinou pod 50% plniacej hodnoty nábojnice, ale pri niektorých kalibroch aj okolo 70% hlási ,,low burn rate, inconsistent combustion and increased error rate.... Myslel som,že to je už to nebezpečné minimum ale pri 22 hornet to hlási stále. No a potom ked idem ešte nižšie, s výkričníkom ,,Propellent charge too small,, Tak neviem, ktorá hodnota je tá echt nebezpečná. zaujalo ma to preto lebo som robil do 7x64 173 gr spce pre fotra a spravil som ho podľa manuálu explosie pre 7x65R ako min. návažku 43,2 DO73,6. Ked som to dal do Gordona tak podľa neho by som asi mohol až po 51%plniacej hustoty čo je ešte podstatne menej. Tá mäkká strela pri ustovke cez 750m/s se nechová najhoršie, ide jednou dierou a zver celkom dobre po nej padá. Ked som ale komunikoval so Swiss Reload, neodporučili mi používat RS50 pre 7x64, ktorý som používal do 308 nakoľko tam bola nízka plniaca hustota alebo tak niečo a ked som to teraz hodil do Gordona tak to vypadá, že by to bolo takmer totožné ako s Lovexom. Taktiež v 308 som prebíjal sieru gameking s RS50 na cca 740 m/s a je to super šetrné, učinné a presné a zver dobre padá. Volakedy som šiel za rýchlostou ale odradilo ma podlievanie zveriny a na tu našu zver nie su potrebné tak veľké ,,bomby,, Z toho ten záujem o nižšie rýchlostí obvzlášt pri mäkších strelách.

Ahoj, Dokáže mi GRT ukázat optimální navážku pokud zadávám všechny potřebné údaje? Dělá mi to žebřík a musím se rozhodnout podle nástřelu. Chápu že si udělám 5 zkušebních navážek a která bude chodit nejlíp bude tak pravá. To rozpětí je ale dost velké, tak kde začít? Je tam někde tlačítko na které jsem ještě nepřišel?
-
- Administrátor
Je tam nástroj "Optimal barrel time" (OBT), který predikuje dle oscilací hlavně potenciální optimální navážky. Samozřejmě musí proběhnout test v okolí takovéto navážky.
Bezva, díky. Našel jsem to a probírám se tím.